Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Șeful CIA: "Nu se pune problema 'dacă' ci 'când' și 'cum' va declanșa China războiul în Taiwan!"

Postat la: 21.07.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

China învaţă lecţii din războiul dus de Rusia în Ucraina care o pregătesc pentru a folosi forţa contra Taiwanului, a estimat miercuri şeful CIA, scrie AFP.

"Ni se pare că (războiul din Ucraina văzut de Beijing) nu afectează cu adevărat întrebarea dacă liderii chinezi ştiu că pot alege să folosească forţa contra Taiwanului în următorii ani, ci când şi cum o vor face", a declarat şeful agenţiei de informaţii americane Bill Burns.

Invitat la Forumul privind Securitatea de la Aspen, în Statele Unite, el a relativizat riscurile ca preşedintele XI Jinping să treacă la acest act cu Taiwanul la sfârşitul anului, în timp ce unii cred că este posibilă o astfel de declanşare după o întâlnire importantă Partidului Comunist aflat la putere.

"Astfel de riscuri ni se par în creştere de-a lungul deceniilor", a spus el.

Beijingul este probabil "îngrijorat" privind războiul din Ucraina, a analizat şeful agenţiei, considerând "eşec strategic" pentru Vladimir Putin care credea că poate răsturna puterea de la Kiev într-o săptămână.

Burns crede că Beijingul a văzut în asta dovada "că nu poţi obţine la victorii rapide, decisive" fără suficientă greutate militară în luptă.

"Eu cred că lecţia pe care o reţin liderii cinezi şi militarii este faptul că e necesară o forţă dominantă" pentru a câştiga, a declarat el, precizând şi importanţa "controlului spaţiului informaţional" şi pregătirea de potenţiale sancţiuni economice.

Şeful CIA a estimat şi că, în linia declaraţiilor precedente ale Washingtonului, China, în ciuda sprijinului verbal, nu acordă ajutor militar Rusiei în războiul ei din Ucraina.

Statele Unite sunt îngrijorate de presiunea militară crescută a Beijingului din ultimii ani contra Taiwanului, insulă democratică pe care China o consideră parte din teritoriul său şi pe care a promis că o va prelua într-o zi.

Anterior, la acelaşi Forum din Aspen, în Munţii Stâncoşi, ambasadorul chinez în Statele Unite a spus că Beijingul sprijină întotdeauna "reunificarea paşnică".

"Fără conflict, fără război: este consensul cel mai important între China şi Statele Unite", a subliniat Qin Gang.

Preşedintele american Joe Biden a înfuriat Beijingul spunând pe 23 mai că Statele Unite vor apăra militar Taiwanul în cazul unei invazii a Chinei comuniste, înainte de a se întoarce a doua zi şi de a declara acea "ambiguitate strategică", conceptul intenţionat vag care a guvernat politica Washingtonului privind Taiwanul de decenii care a rămas neschimbat.

Joe Biden a declarat miercuri jurnaliştilor că "se aşteaptă" să vorbească cu preşedintele XI Jinping "în următoarele zece zile".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE