Șeful CIA: "Nu se pune problema 'dacă' ci 'când' și 'cum' va declanșa China războiul în Taiwan!"
Postat la: 21.07.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
China învaţă lecţii din războiul dus de Rusia în Ucraina care o pregătesc pentru a folosi forţa contra Taiwanului, a estimat miercuri şeful CIA, scrie AFP.
"Ni se pare că (războiul din Ucraina văzut de Beijing) nu afectează cu adevărat întrebarea dacă liderii chinezi ştiu că pot alege să folosească forţa contra Taiwanului în următorii ani, ci când şi cum o vor face", a declarat şeful agenţiei de informaţii americane Bill Burns.
Invitat la Forumul privind Securitatea de la Aspen, în Statele Unite, el a relativizat riscurile ca preşedintele XI Jinping să treacă la acest act cu Taiwanul la sfârşitul anului, în timp ce unii cred că este posibilă o astfel de declanşare după o întâlnire importantă Partidului Comunist aflat la putere.
"Astfel de riscuri ni se par în creştere de-a lungul deceniilor", a spus el.
Beijingul este probabil "îngrijorat" privind războiul din Ucraina, a analizat şeful agenţiei, considerând "eşec strategic" pentru Vladimir Putin care credea că poate răsturna puterea de la Kiev într-o săptămână.
Burns crede că Beijingul a văzut în asta dovada "că nu poţi obţine la victorii rapide, decisive" fără suficientă greutate militară în luptă.
"Eu cred că lecţia pe care o reţin liderii cinezi şi militarii este faptul că e necesară o forţă dominantă" pentru a câştiga, a declarat el, precizând şi importanţa "controlului spaţiului informaţional" şi pregătirea de potenţiale sancţiuni economice.
Şeful CIA a estimat şi că, în linia declaraţiilor precedente ale Washingtonului, China, în ciuda sprijinului verbal, nu acordă ajutor militar Rusiei în războiul ei din Ucraina.
Statele Unite sunt îngrijorate de presiunea militară crescută a Beijingului din ultimii ani contra Taiwanului, insulă democratică pe care China o consideră parte din teritoriul său şi pe care a promis că o va prelua într-o zi.
Anterior, la acelaşi Forum din Aspen, în Munţii Stâncoşi, ambasadorul chinez în Statele Unite a spus că Beijingul sprijină întotdeauna "reunificarea paşnică".
"Fără conflict, fără război: este consensul cel mai important între China şi Statele Unite", a subliniat Qin Gang.
Preşedintele american Joe Biden a înfuriat Beijingul spunând pe 23 mai că Statele Unite vor apăra militar Taiwanul în cazul unei invazii a Chinei comuniste, înainte de a se întoarce a doua zi şi de a declara acea "ambiguitate strategică", conceptul intenţionat vag care a guvernat politica Washingtonului privind Taiwanul de decenii care a rămas neschimbat.
Joe Biden a declarat miercuri jurnaliştilor că "se aşteaptă" să vorbească cu preşedintele XI Jinping "în următoarele zece zile".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Adevăratul motiv pentru care Donald Trump vrea să cumpere Groenlanda: Rolul strategic în economia mondială
Preocupările privind intenția lui Donald Trump de a prelua controlul asupra Groenlandei sunt și mai intense după ce acesta a fost învestit în funcție. Asta înseamnă că SUA ar putea obține o poziție strategică economică și militară extrem de importantă la nivel mondial, dacă noul președinte va obține ce își dorește, arată Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România.
-
Furtuna economică perfectă. Cum arată perspectivele analiștilor financiari în timp ce Consiliul European strânge cu ușa România
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 s-a majorat la valoarea medie a anticipaţiilor de 7,3% din PIB, iar anticipaţiile de creştere economică se situează la valoarea medie de 1,3%, potrivit estimărilor analiştilor Asociaţiei CFA România.
-
Donald Trump numește un controversat om de afaceri ambasador al SUA în Uniunea Europeană
Donald Trump anunță, miercuri, că l-a numit pe Andrew Puzder, fost patron al lanțurilor de fast-food Hardee's și Carl's Jr, în funcția de ambasador al Statelor Unite în Uniunea Europeană.
-
Doi experți de la Yale dezvăluie: Lovitura mortală a lui Trump care duce la sfârșitul guvernării lui Putin
Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian, doi experți de la Institutul Yale din Statele Unite, dezvăluie într-o analiză cum o lovitură mortală a lui Donald Trump ar putea duce la sfârșitul regimului lui Putin. Noul președinte al SUA și-a orientat poziția față de Putin, odată ce a aflat cât de slabă este cu adevărat economia Rusiei.
-
Polul Nord magnetic și-a modificat poziția neasteptat de mult: Se îndreaptă spre Rusia și poate avea consecințe grave
Spre deosebire de Polul Nord geografic, care are o amplasare fixă, poziţia Polului Nord magnetic este determinată de câmpul magnetic al Pământului, care este în continuă mişcare.
-
DAVOS - Cel mai mare fond suveran din lume avertizează: Inflaţia alimentată de tarife reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri
CEO-ul Norges Bank Investment Management din Norvegia, care administrează cel mai mare fond suveran din lume, a declarat marţi, la Forumul Economic Mondial de la Davos, că inflaţia alimentată de tarife reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri pentru pieţele financiare în 2025.
-
S-a aflat nota de plată pentru eliberarea de Rusia: Europa trebuie să cumpere gaze de șase miliarde de dolari de la americani
Europa ar putea fi nevoită să achiziţioneze în această vară cel puţin 100 de nave încărcate cu gaze, în valoare de aproximativ şase miliarde de dolari la preţurile actuale, pentru a înlocui stocurile de gaze, după scăderea nivelului din depozite, în urma vremii nefavorabile şi a opririi livrărilor din Rusia.
-
Călin Georgescu face o declaratie neasteptata legata de serviciile secrete si relatii cu ofiteri de informatii
Călin Georgescu, candidat independent la Președinția României, face o declarație bizară într-un interviu la Marius Tucă Show. Georgescu afirmă că are contacte în interiorul serviciilor de informații, iar „oameni de bună credință" din aceste structuri îi dau acces la rapoarte.
-
Cele mai comune probleme la buldoexcavatoare
Buldoexcavatoarele sunt utilaje esențiale în construcții, agricultură și multe alte domenii, fiind proiectate să îndeplinească sarcini diverse, precum săparea, încărcarea și manipularea materialelor. Deși sunt robuste și puternice, ca orice echipament, pot întâmpina probleme în timpul utilizării.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 3.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 4.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 5.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 6.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 7.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 8.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 9.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
- 10.Șeful influentului grup rus de analiză Valdai despre declarațiile lui Donald Trump
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu