ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Efectul dedolarizarii lumii: Opt bănci centrale și-au majorat rezervele de aur în luna mai

Postat la: 06.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cu excepția unei alte vânzări importante din partea Turciei, băncile centrale au fost cumpărători neți de aur în luna mai, potrivit celor mai recente date compilate de World Gold Council. Opt bănci centrale au adăugat aur la rezervele lor în luna mai, achizițiile nete totalizând 50 de tone. Dar, având în vedere că Turcia a mai vândut 63 de tone de aur în luna mai, deținerea netă de aur a băncilor centrale la nivel mondial a scăzut cu 27 de tone.

Din martie, Turcia a vândut aproape 160 de tone de aur. Potrivit Consiliului Mondial al Aurului, acesta este un răspuns la dinamica pieței locale și nu reflectă probabil o schimbare în strategia pe termen lung a băncii centrale turcești privind aurul. Potrivit WGC, "aurul a fost vândut pe piața internă a Turciei pentru a satisface cererea foarte puternică de lingouri, monede și bijuterii în urma unei interdicții parțiale temporare a importurilor de lingouri de aur". Potrivit unui raport al Reuters, guvernul turc a suspendat unele importuri de aur în luna februarie, într-un efort de a atenua impactul economic al cutremurelor semnificative.

Polonia a fost cel mai mare cumpărător în luna mai, adăugând 19 tone de aur la rezervele sale. Aceasta vine după o creștere de 15 tone în aprilie, când Banca Națională a Poloniei a reluat cumpărarea de aur. Achiziția din luna mai a fost cea mai mare creștere a rezervelor țării din iunie 2019, când banca a sporit deținerile de aur cu aproape 100 de tone. În toamna anului 2021, președintele Băncii Poloniei, Adam Glapiński, a declarat că banca centrală plănuia să adauge 100 de tone de aur la rezervele sale în 2022. Nu este clar de ce banca nu a dat curs acestei propuneri. Această achiziție recentă ar putea semnala începutul unei alte runde de achiziții pentru a atinge acel obiectiv de 100 de tone. În prezent, Polonia deține 263 de tone de aur.

Banca Populară a Chinei și-a prelungit seria de achiziții de aur pentru a șaptea lună consecutiv, adăugând 16 tone la rezervele sale oficiale. De la reluarea rapoartelor de achiziții în noiembrie 2022, Banca Populară Chineză a adăugat 144 de tone la deținerile sale oficiale de aur. Oficial, deținerile de aur ale Chinei se ridică la 2.092 de tone. Banca centrală chineză a acumulat 1.448 de tone de aur între 2002 și 2019, iar apoi a tăcut brusc până când a reluat raportarea în noiembrie 2022. Mulți speculează că, în acești ani de tăcere, chinezii au continuat să adauge aur la deținerile sale în mod neoficial.

Întotdeauna s-a speculat că China deține mult mai mult aur decât dezvăluie oficial. După cum a subliniat Jim Rickards în Mises Daily în 2015, mulți oameni speculează că China păstrează câteva mii de tone de aur "neoficial" într-o entitate separată numită Administrația de Stat pentru Schimburi Externe (SAFE). Anul trecut, au existat creșteri mari și nedeclarate ale deținerilor de aur ale băncilor centrale. Printre băncile centrale care deseori nu raportează achizițiile se numără China și Rusia. Mulți analiști cred că China este cumpărătorul misterios care stochează aur pentru a minimiza expunerea la dolar.

Băncile centrale din Singapore (4 tone), Rusia (3 tone), India (2 tone), Republica Cehă (2 tone), Irak (2 tone) și Republica Kârgâzstan (2 tone) au fost ceilalți cumpărători notabili. Într-o declarație a băncii centrale irakiene se arată: "Achiziția a venit cu scopul de a-și spori deținerile de aur, având în vedere condițiile economice și politice la care este martoră lumea".

Alături de Turcia, Banca Centrală a Uzbekistanului și Banca Națională a Kazahstanului au fost vânzătoare, reducându-și deținerile cu 11 tone și, respectiv, 2 tone. Aceste două bănci au fost cele mai mari vânzătoare de aur în primul trimestru al acestui an. Nu este neobișnuit ca băncile care cumpără din producția internă - cum ar fi Uzbekistan și Kazahstan - să treacă de la cumpărare la vânzare.

În ciuda scăderii rezervelor globale globale în aprilie și mai din cauza vânzărilor din Turcia, nu se pare că băncile centrale și-au pierdut apetitul pentru aur. După un record în 2022, băncile centrale au continuat să cumpere aur în primul trimestru din 2023, stabilind un nou record pentru primul trimestru. În general, rezervele globale de aur ale băncilor centrale au crescut cu 228 de tone până în primele trei luni din 2023. Această cifră a fost cu 38% mai mare decât recordul anterior din primul trimestru, stabilit în 2013.

Achizițiile totale de aur ale băncilor centrale în 2022 s-au ridicat la 1.136 de tone. A fost cel mai ridicat nivel de achiziții nete înregistrat până în 1950, inclusiv de la suspendarea convertibilității dolarului în aur în 1971. A fost al 13-lea an consecutiv de achiziții nete de aur de către băncile centrale. Potrivit sondajului privind rezervele de aur ale băncilor centrale din 2023, publicat recent de Consiliul Mondial al Aurului, 24% dintre băncile centrale intenționează să adauge mai mult aur la rezervele lor în următoarele 12 luni. Șaptezeci și unu la sută dintre băncile centrale intervievate consideră că nivelul general al rezervelor globale va crește în următoarele 12 luni. Aceasta reprezintă o creștere de 10 puncte față de anul trecut.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE