Efectul dedolarizarii lumii: Opt bănci centrale și-au majorat rezervele de aur în luna mai
Postat la: 06.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Cu excepția unei alte vânzări importante din partea Turciei, băncile centrale au fost cumpărători neți de aur în luna mai, potrivit celor mai recente date compilate de World Gold Council. Opt bănci centrale au adăugat aur la rezervele lor în luna mai, achizițiile nete totalizând 50 de tone. Dar, având în vedere că Turcia a mai vândut 63 de tone de aur în luna mai, deținerea netă de aur a băncilor centrale la nivel mondial a scăzut cu 27 de tone.
Din martie, Turcia a vândut aproape 160 de tone de aur. Potrivit Consiliului Mondial al Aurului, acesta este un răspuns la dinamica pieței locale și nu reflectă probabil o schimbare în strategia pe termen lung a băncii centrale turcești privind aurul. Potrivit WGC, "aurul a fost vândut pe piața internă a Turciei pentru a satisface cererea foarte puternică de lingouri, monede și bijuterii în urma unei interdicții parțiale temporare a importurilor de lingouri de aur". Potrivit unui raport al Reuters, guvernul turc a suspendat unele importuri de aur în luna februarie, într-un efort de a atenua impactul economic al cutremurelor semnificative.
Polonia a fost cel mai mare cumpărător în luna mai, adăugând 19 tone de aur la rezervele sale. Aceasta vine după o creștere de 15 tone în aprilie, când Banca Națională a Poloniei a reluat cumpărarea de aur. Achiziția din luna mai a fost cea mai mare creștere a rezervelor țării din iunie 2019, când banca a sporit deținerile de aur cu aproape 100 de tone. În toamna anului 2021, președintele Băncii Poloniei, Adam Glapiński, a declarat că banca centrală plănuia să adauge 100 de tone de aur la rezervele sale în 2022. Nu este clar de ce banca nu a dat curs acestei propuneri. Această achiziție recentă ar putea semnala începutul unei alte runde de achiziții pentru a atinge acel obiectiv de 100 de tone. În prezent, Polonia deține 263 de tone de aur.
Banca Populară a Chinei și-a prelungit seria de achiziții de aur pentru a șaptea lună consecutiv, adăugând 16 tone la rezervele sale oficiale. De la reluarea rapoartelor de achiziții în noiembrie 2022, Banca Populară Chineză a adăugat 144 de tone la deținerile sale oficiale de aur. Oficial, deținerile de aur ale Chinei se ridică la 2.092 de tone. Banca centrală chineză a acumulat 1.448 de tone de aur între 2002 și 2019, iar apoi a tăcut brusc până când a reluat raportarea în noiembrie 2022. Mulți speculează că, în acești ani de tăcere, chinezii au continuat să adauge aur la deținerile sale în mod neoficial.
Întotdeauna s-a speculat că China deține mult mai mult aur decât dezvăluie oficial. După cum a subliniat Jim Rickards în Mises Daily în 2015, mulți oameni speculează că China păstrează câteva mii de tone de aur "neoficial" într-o entitate separată numită Administrația de Stat pentru Schimburi Externe (SAFE). Anul trecut, au existat creșteri mari și nedeclarate ale deținerilor de aur ale băncilor centrale. Printre băncile centrale care deseori nu raportează achizițiile se numără China și Rusia. Mulți analiști cred că China este cumpărătorul misterios care stochează aur pentru a minimiza expunerea la dolar.
Băncile centrale din Singapore (4 tone), Rusia (3 tone), India (2 tone), Republica Cehă (2 tone), Irak (2 tone) și Republica Kârgâzstan (2 tone) au fost ceilalți cumpărători notabili. Într-o declarație a băncii centrale irakiene se arată: "Achiziția a venit cu scopul de a-și spori deținerile de aur, având în vedere condițiile economice și politice la care este martoră lumea".
Alături de Turcia, Banca Centrală a Uzbekistanului și Banca Națională a Kazahstanului au fost vânzătoare, reducându-și deținerile cu 11 tone și, respectiv, 2 tone. Aceste două bănci au fost cele mai mari vânzătoare de aur în primul trimestru al acestui an. Nu este neobișnuit ca băncile care cumpără din producția internă - cum ar fi Uzbekistan și Kazahstan - să treacă de la cumpărare la vânzare.
În ciuda scăderii rezervelor globale globale în aprilie și mai din cauza vânzărilor din Turcia, nu se pare că băncile centrale și-au pierdut apetitul pentru aur. După un record în 2022, băncile centrale au continuat să cumpere aur în primul trimestru din 2023, stabilind un nou record pentru primul trimestru. În general, rezervele globale de aur ale băncilor centrale au crescut cu 228 de tone până în primele trei luni din 2023. Această cifră a fost cu 38% mai mare decât recordul anterior din primul trimestru, stabilit în 2013.
Achizițiile totale de aur ale băncilor centrale în 2022 s-au ridicat la 1.136 de tone. A fost cel mai ridicat nivel de achiziții nete înregistrat până în 1950, inclusiv de la suspendarea convertibilității dolarului în aur în 1971. A fost al 13-lea an consecutiv de achiziții nete de aur de către băncile centrale. Potrivit sondajului privind rezervele de aur ale băncilor centrale din 2023, publicat recent de Consiliul Mondial al Aurului, 24% dintre băncile centrale intenționează să adauge mai mult aur la rezervele lor în următoarele 12 luni. Șaptezeci și unu la sută dintre băncile centrale intervievate consideră că nivelul general al rezervelor globale va crește în următoarele 12 luni. Aceasta reprezintă o creștere de 10 puncte față de anul trecut.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răsturnare de situație privind DOGE, departamentul creat cu dedicație pentru Elon Musk. Ce arată ordinul semnat de Trump
Ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump privind înființarea DOGE, departamentul pentru eficientizarea guvernului ce urmează să fie condus de Elon Musk, arată două modificări majore față de ceea ce a fost anunțat în public.
-
Planul foarte ambițios al lui Donald Trump e legat de inteligența artificială. Investiții uriașe la orizont în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, se implică în susținerea unor investiții de sute de miliarde de dolari realizate de sectorul privat pentru a construi infrastructură de inteligență artificială în Statele Unite.
-
O scrisoare găsită: Donald Trump se reinstalează la Casa Albă și descoperă epistola lăsată de Joe Biden
Proaspăt reinstalat în Biroul Oval redecorat, Donald Trump și-a început oficial noul mandat de președinte al Statelor Unite, semnând ordine executive și interacționând cu presa într-o conferință improvizată de aproape 50 de minute.
-
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric! Cât a ajuns să coste un gram de aur
Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotaţie de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
-
Studiu revoluționar pentru bolile oftalmologice: Vederea ar putea fi redată cu ajutorul unei molecule sintetice
SO moleculă sintetică ce a fost creată în Italia s-a dovedit capabilă să "redeştepte" neuronii retinei pentru a ţine la distanţă bolile degenerative ale ochiului, conform unui studiu recent, care oferă o speranţă împotriva orbirii progresive.
-
Trump amenință forumul de la Davos: "Cu el, trebuie să te aștepți la orice!"
La Davos, toată lumea vorbește numai despre Donald Trump. Noul președinte american a depus jurământul în funcție pe Biblie și sub cupola Capitoliului din Washington chiar în momentul în care începea cel de-al 55-lea Forum Economic Mondial desfășurat în stațiunea din Alpii elvețieni.
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 4.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 5.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu