Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
Postat la: 06.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul într-o măsură mai mare sau mai mică: până la sfârșitul anului 2024, alte 14 țări s-au înscris pe drumul dedolarizării, iar numărul oponenților monedei americane l-a depășit pe cel al susținătorilor acesteia.
Toate țările pot fi împărțite condiționat în trei grupuri. În primul, care nu mai este acum atât de numeros (94 de țări), sunt cele ale căror autorități financiare nu s-au pronunțat deschis împotriva dolarului și nu au introdus nici un fel de măsuri restrictive. Este vorba de țările unde bancnota americană este folosită chiar ca monedă oficială, precum Panama, Insulele Marshall, El Salvador și alte câteva state mici.
Al doilea grup (46 de state) include țările care, în relațiile cu partenerii, trec activ la plăți în monede naționale sau restricționează circulația dolarului pe plan intern din motive de stabilitate financiară. În sfârșit, al treilea grup (alte 53 de state) le cuprinde pe cele care se opun deschis dolarului și îndeamnă restul lumii să se alăture acțiunii de slăbirea hegemoniei acestuia.
Oponenții dolarului pornesc de la faptul că în război toate mijloacele sunt bune: practica mondială cunoaște multe modalități de reducere a dependenței economiei de moneda americană. Cel mai popular scenariu este trecerea activă la mijloace alternative de plată. De exemplu, în 2024, Guineea-Bissau s-a declarat oficial interesată de plăți în monede naționale cu Rusia, în timp ce Mongolia a trecut aproape complet la decontări în ruble și yuani. Burkina Faso, Nigeria, Republica Congo, Sudan și multe altele pariază, de asemenea, pe utilizarea mai intensă a monedelor naționale.
Convingerea țărilor privind necesitatea diversității plăților este alimentată inclusiv de presiunea tot mai mare a sancțiunilor asupra Rusiei. În luna mai, ministrul libian al investițiilor, Elgaidi Ali Saidi Saad, a declarat fără echivoc că țara sa nu dorește să se bazeze doar pe dolar, deoarece vede riscuri mari în acest sens. Oficialul a dat ca exemplu deconectarea de la sistemul interbancar SWIFT, cu care s-au confruntat deja băncile rusești.
Acțiunile susținătorilor taberei anti-dolar nu se limitează doar la plăți. Astfel, Banca Națională a Moldovei a decis să renunțe la dolar ca bază de calcul a cursului oficial al leului moldovenesc. Potrivit autorităților financiare ale republicii, utilizarea euro în acest scop va crește lichiditatea pieței și va consolida legăturile economice cu UE.
S-ar putea crede că doar fostele membre ale blocului socialist, țările BRICS și prietenii lor fac parte din grupul celor care luptă împotriva dolarului, dar nu este chiar așa. Camera de Comerț Italo-Rusă și-a lansat, spre exemplu, propriul sistem de decontare a rublei. Șeful instituției, Ferdinando Pelazzo, a anunțat că oamenii de afaceri din alte țări pot folosi această experiență în viitor - comunicarea cu asociațiile lor comerciale este deja în curs de derulare.
Iar dacă autoritățile europene oficiale nu sunt adesea pregătite să se pronunțe deschis împotriva monedei americane, mediul de afaceri nu este uneori timid în a-și exprima punctul de vedere. De exemplu, antreprenorul germano-finlandez și fondatorul site-urilor de partajare a fișierelor Megaupload și Mega, Kim Schmitz, cunoscut și drept Kim Dotcom, a cerut să se renunțe la dolar în favoarea aurului și a prezis sfârșitul iminent al imperiului american.
Expertul independent Leonid Hazanov consideră că în 2025 procesul de consolidarea a trendului dedolarizării ar urma să continue „Chiar Statele Unite vor contribui la renunțarea dolarului din cauza particularităților politicii lor: deși pretind că susțin democrația oriunde este posibil, ele încearcă de fapt să-și impună voința asupra lumii, încercând să facă toate țările dependente de SUA. Istoria ne arată că o asemenea stare de lucruri nu poate dura la nesfârșit", spune interlocutorul agenției de presă.
Cu toate acestea, dolarul continuă să fie moneda centrală a economiei mondiale, atrage atenția Ksenia Bondarenko, docentul Facultății de Economie Mondială și Politică a Universității Naționale de Cercetare Școala Superioară de Economie. Potrivit spuselor sale, acest lucru se întâmplă parțial ca o consecință a „efectului qwerty": modul în care este aranjată claviatura nu este cel mai comod, dar să îl schimbi este dificil și costisitor. La fel se întâmplă și cu dolarul în economia globală.
„Multe țări înțeleg că, reducând ponderea dolarului, își sporesc independența în privința plăților internaționale, se protejează de riscurile unor sancțiuni secundare, limitează riscurile valutare și alte riscuri legate direct, într-un fel sau altul, de economia americană. În același timp însă, o asemenea „redistribuire globală" este asociată unor costuri de tranzacționare uriașe", explică ea. Potrivit lui Bondarenko, țările lumii vor continua să caute modalități de a ocoli dolarul, dar este o cale foarte lungă.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Reuters: OMV din Austria este de acord să furnizeze gaze românești Germaniei în situația de criză energetică
Compania austriacă OMV a încheiat un acord pentru a furniza companiei germane Uniper gaze din proiectul său din Marea Neagră începând din 2027, au declarat pentru Reuters trei persoane familiarizate cu această chestiune, în timp ce Europa caută noi modalități de a spori securitatea energetică după ce a tăiat legăturile cu Rusia.
-
ANAF pune lupa pe conturile Revolut. Ce se întâmplă cu banii tăi
ANAF pune tunurile pe conturile românilor. Conturile Revolut se vor supune legislației românești, astfel că afacerile celor care încasează prin această bancă vor fi verificate riguros. Poprirea conturilor Revolut ale românilor cu datorii la stat, de către ANAF, se va face direct prin sucursala din România.
-
Bulgaria a devenit paradisul benzinei pentru greci, după extinderea Schengen
Grecii se înghesuie să treacă granița în Bulgaria pentru a profita de prețurile semnificativ mai mici la carburanți, ca urmare a extinderii spațiului Schengen la 1 ianuarie 2025, scrie Protothema.
-
Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
Șeful fondului de investiţii Rockefeller Capital Management's, Ruchir Sharma, a realizat într-un articol publicat în Financial Times o analiză însoțită de predicţii pentru anul 2025.
-
Descoperire colosală: Adam și Eva chiar au existat; la fel și Grădina Edenului. E mai aproape decât credeam
Povestea lui Adam și Eva este una familiară pentru majoritatea creștinilor: conform Bibliei, ei sunt primii bărbat și femeie pe Pământ, creați din praf și trăind în Grădina Edenului. Această narativă stă la baza credinței că întreaga umanitate își are rădăcinile într-o singură pereche de strămoși.
-
"Canada ar trebui să fuzioneze cu Statele Unite": reacţia lui Donald Trump la anunțul despre demisia premierului canadian Justin Trudeau
Preşedintele ales Donald Trump a sugerat din nou că Statele Unite şi Canada ar trebui să „fuzioneze", la câteva ore după demisia premierului canadian Justin Trudeau. El invocase deja această idee în faţa premierului canadian la Mar-a-Lago, la începutul lunii decembrie,
-
Să vedem cât o ține: Diana Șoșoacă anunță că se retrage din viața publică. Europarlamentara și copiii săi au fost amenințați
Diana Șoșoacă se retrage din spațiul public în unor unor amenințări la adresa ei și a familiei. De altfel, președinta SOS România a vorbit pe B1 TV despre faptul că se teme pentru viața ei și pentru siguranța copiilor ei.
-
Ce cunoaștem despre icoane? Câteva date despre aceste obiecte de cult
Toate obiectele de cult au un istoric unic si fascinant. Știți în ce secol au apărut icoanele pentru prima dată? Cunoașteți motivul real pentru care acestea au fost făcute? Aceste obiecte de cult au jucat și joacă un rol important în creștinism. Rămâneți alături de noi să aflați mai multe despre aceste obiecte.
-
Secrete japoneze pentru slăbit rapid. Patru trucuri pe care poți să le încerci
În ciuda influențelor externe și a stilului de viață modern, japonezii au păstrat obiceiuri alimentare și rutine care contribuie la starea lor generală de bine. Aceste practici sunt fundamentale pentru menținerea unui corp zvelt și sănătos.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 3.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 4.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 5.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 6.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 7.Modelul lui Călin Georgescu: Reformele radicale ale excentricului președinte Milei au scos Argentina din recesiune!
- 8.Israelul bombardează intens Damascul după fuga lui Bashar al-Assad
- 9.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
- 10.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu