După ce a protestat contra Chinei, Vietnamul cere și Taiwanului să oprească exercițiile militare în insulele Spratlys
Postat la: 20.03.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
"Taiwan amenință pacea, stabilitatea maritimă, siguranța și securitatea, provocând tensiuni și complicând situația din Marea de Est ( Marea Chinei de Sud). Vietnamul a cerut Taiwanului să anuleze exercițiile cu foc real pe insula Ba Binh din arhipelagul Truong Sa (Spratly) din Vietnam, în Marea de Est", spune un comunicat al MAE vietnamez. Ministerul Afacerilor Externe al Vietnamului (MoFA) mai precizează că exercițiul militar al Taiwanului în apele din jurul Ba Binh, (Spratlys) încalcă suveranitatea Vietnamului.
La sfârșitul lunii trecute, oficialii taiwanezi au anunțat că vor organiza exerciții cu muniție reală de artilerie pe 23 martie, la Taiping. „Faptul că Taiwan continuă să organizeze exerciții cu foc de artilerie în apele din jurul Ba Binh, în insulele Truong Sa din Vietnam, este o încălcare gravă a suveranității Vietnamului asupra acestor insule, amenințând pacea, stabilitatea maritimă, siguranța și securitatea, provocând tensiuni și complicând situația din Marea de Est (referitor la Marea Chinei de Sud)", a declarat recent purtătorul de cuvânt Le Thi Thu Hang vineri. Hang a afirmat că Vietnamul are temei juridic deplin și dovezi istorice pentru a-și afirma suveranitatea asupra arhipelagurilor Truong Sa și Hoang Sa (Paracel), în conformitate cu dreptul internațional. „Vietnam protestează ferm împotriva exercițiilor și cere Taiwanului să nu repete aceste încălcări în viitor", a menționat ea. De menționat că Taiwanul a efectuat anual exerciții cu foc pe insula Ba Binh.
În urmă cu 3 ani Vietnamul a protestat vehement împotriva acțiunilor Chinei în apele sale peritoriale
Resursele în discuție, aparțin după toate normele internaționale, Vietnamului, reciful Tư Chính (cunoscut internațional sub numele Vanguard Bank) fiind situat în zona economică exclusivă de 200 de mile marine ce aparține integral statului sud asiatic , chestiune definită în conformitate cu Convenția Națiunilor Unite din 1982 privind dreptul mării (1982 UNCLOS) . În conformitate cu articolul 56 din Convenția UNCLOS din 1982, în zonele lor economice exclusive, statele se bucură de drepturi suverane asupra resurselor naturale, indiferent dacă acestea sunt ființe vii sau nu, a apelor care acoperă fundul mării, a fundului mării și a subsolului său precum și a altor activități (apă, curenți sau vânturi).
"Prin urmare, toate activitățile țărilor străine în apele Vietnamului trebuie să fie efectuate în conformitate cu reglementările din 1982 UNCLOS și legea vietnameză. Acțiunile nepermise de Vietnam sunt încălcări ale apelor teritoriale ale țării, ale dreptului internațional și ale Convenției ONU din 1982.
În conformitate cu legea internațională și cu UNCLOS din 1982, nici o țară nu are dreptul să ceară în mod arogant și în mod voit statului Vietnam să oprească explorarea câmpurilor de petrol și gaze în apele în care Vietnamul deține suveranitatea și drepturile suverane" se arată în declarație oficialilor de la Hanoi.
Deasemnea în poziția oficială a statului Vietnam se mai arată că: "Orice acuzație potrivit căreia Vietnamul acționează "unilateral" afectând explorarea petrolului și a gazelor în zona economică exclusivă a țării este complet nerezonabilă. Este corect să ne întrebăm dacă o astfel de afirmație vizează transformarea apelor vietnameze încontestabile într-o zonă în conflict pentru a impune o situație de "puterea aparține celor puternici" și o indicație a dorinței de a exercita hegemonia asupra Mării Estice?", se întreabă Guvernul de la Hanoi cu referire la acțiunile hegemonice din ultimii ani ai Chinei în Marea Chinei de Est!
China spunea că face cercetare geologică în zona economică exclusivă a Vietnamului
De ceva vreme grupul de nave de cercetare geologică din China, Haiyang Dizhi 8, încalcă zona economică exclusivă a Vietnamului și platoul continental din sudul Mării de Est, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe vietnamez la începutul acestei săptămâni. Ulterior Vietnamul a contactat partea chineză de mai multe ori, în acest sens, deasemenea a protestat prin note diplomatice și a cerut Chinei să-și retragă imediat toate navele din apele teritoriale vietnameze și să respecte dreptul și jurisdicția suverană a țării, de dragul relațiilor dintre cele două țări și al stabilității și păcii regionale.
Oficialul a subliniat, de asemenea, că forțele maritime competente din Vietnam au luat multe măsuri adecvate pentru a exercita în mod pașnic și legal suveranitatea și jurisdicția țării pentru a proteja apele naționale. Menținerea păcii și ordinii regionale și asigurarea securității și siguranței maritime în Marea de Est, inclusiv în reciful Tư Chính, pe baza dreptului internațional, ar aduce beneficii intereselor comune ale țărilor din regiune și comunității internaționale.
Prin urmare, Vietnamul a anunțat că depune eforturi pentru a îndeplini rolul unei națiuni responsabile în comunitatea internațională și speră că și alte țări vor aplica în mod serios dreptul internațional, - inclusiv UNCLOS din 1982 -, pentru a construi o regiune de pace și stabilitate, contribuind la promovarea păcii și dezvoltării în lume.
Marian Gârleanu
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu