După accidentul cu submarinul nuclear USS Connecticut China reclamă că o nava spion americană desfășoară activități extinse în Marea Chinei de sud
Postat la: 12.10.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
O navă de cercetare oceanografică a US Navy desfășoară în aceste zile activități intense într-o zonă extinsă din Marea Chinei de Sud încă de la sfârșitul lunii septembrie.
Experții militari chinezi spun că nava spion își propune să colecteze date geografice și hidrologice subacvatice pentru a-și susține războiul submarin din regiune împotriva Chinei. Această situație a atras atenția observatorilor militari după ce, recent, un submarin de atac nuclear al SUA a lovit un obiect subacvatic neidentificat în Marea Chinei de Sud chiar la începutul acestei luni, ceea ce evidențiză pregnant, nevoia marinei SUA de a afla mai multe despre regiune.
"USNS Mary Sears (T-AGS 65), o navă de cercetare oceanografică de clasă Pathfinder, a intrat în Marea Chinei de Sud pe 26 septembrie trecând la activități extinse de cercetare geo strategică a Mării Chinei de Sud", precizează un grup de reflecție ( SCSPI) din Beijing. În perioada 1 - 4 octombrie, nava a funcționat în apele din sudul insulei Hainan din China, în perioada 5 - 9 octombrie s-a apropiat de coasta Vietnamului și, până duminică, a ajuns în apele din apropierea insulelor Nansha, conform monitorizării SCSPI. Nava de cercetare oceanografică de clasă Pathfinder USNS Mary Sears, este specializată în detectarea și supravegherea terenului subacvatic, meteorologie și hidrologie.
În timp ce nava pare să efectueze cercetări științifice, adevărata sa misiune este de a sprijini războiul submarin și antisubmarin, deoarece poate desena hărți subacvatice care pot ajuta la navigarea submarinelor prietenoase sau poate amplasa dispozitive de detectare pentru a localiza submarine ostile, a precizat un expert militar pentru publicația guvernamentală chineză Global Times.
Marina SUA dorește să aibă întotdeauna hărți actualizate și exacte ale Mării Chinei de Sud, astfel încât submarinele sale să poată naviga în siguranță fără a utiliza dispozitivele sonare active, făcându-se mai furtive sau pot găsi locații bune pentru o ambuscadă, a mai spus expertul.
În timp ce USNS Mary Sears își desfășura activitatea în Marea Chinei de Sud, USS Connecticut, un submarin de atac nuclear din clasa Seawolf, a lovit un obiect subacvatic din regiune pe 2 octombrie, a informat CNN. În timp ce obiectul pe care l-a lovit submarinul rămâne necunoscut, experții includ terenul accidentat, o balenă, resturi plutitoare sau o altă navă subacvatică.
Dacă submarinul a lovit într-adevăr terenul, înseamnă că harta marină pe care o folosea submarinul era depășită și s-a format un teren nou, fără știrea marinei SUA, au spus analiștii, menționând că activitatea navelor de cercetare oceanografică ar fi putut evita accidentul.
Atât activitățile recente ale USNS Mary Sears, cât și accidentul USS Connecticut au arătat că activitățile submarine intensive ale SUA în Marea Chinei de Sud, în largul apelor Chinei, sunt o amenințare nu numai pentru Marina Chineză, dar și pentru activitățile civile din zonă, spun chinezii.
Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, a declarat într-o recentă conferință de presă că SUA ar trebui să explice unde a avut loc exact accidentul submarin, dacă a provocat o scurgere nucleară sau a poluat mediul și dacă ar afecta siguranța navigației și a pescuitului.
"Vreau să subliniez incidentul cauzează o amenințare serioasă și un risc semnificativ pentru pacea și stabilitatea regională. Aceasta este o provocare constantă a SUA de a crea probleme în Marea Chinei de Sud pe o perioadă lungă de timp", aspus Zhao.
Marian Gârleanu
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 9.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 10.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu