Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Donald Trump, Kim Jong-un și Puigdemont printre favoriții la câștigarea Nobelului pentru Pace

Postat la: 04.10.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Președintele american Donald Trump, liderul suprem nord coreea, Kim Jong-un, liderul secesionist catalan, Carles Puigdemont și papa Francisc, printre printee favoriții caselor de pariuri pentru câștigarea premiului Nobel pentru Pace în 2018, scrie Time.

Potrivit Comitetului Nobel, în acest an există 331 de nominalizări pentru acest premiu. Cu toate că nominalizările nu sunt făcute publice, casele de pariuri fac speculații și oferă cote pentru anumite personalități considerate favoriți.

Iată numele favoriților, potrivit caselor de pariuri americane:

Kim Jong-un şi Moon Jae-in

Liderul suprem nord-coreean, Kim Jong-un și președintele sud coreean Moon Jae-in, sunt considerați printre favoriți datorită eforturilor depuse anul acesta pentru a relua relațiile dintre Seul şi Phenian, după ce anul trecut ajunseseră la cel mai de jos punct al lor după războiul coreean din 1950-1953.

Acum, în parte graţie liderilor lor, Kim Jong-un (Nord) şi Moon Jae-in (Sud), cele două Corei au luat primele măsuri în vederea dezarmării nucleare. Luna trecută, Kim s-a pronunţat pentru denuclearizare sub supravegherea inspectorilor străini.

Donald Trump

Președintele american se află pe lista nominalizărilor după ce 18 congresmeni republicani au scris în luna mai Comitetului Nobel o scrisoare prin care îl nominalizează „ca o recunoaştere a eforturilor sale pentru a pune capăt războiului coreean (1950-1953), pentru a denucleariza Peninsula Coreeană şi a aduce pacea în regiune'.

Casa de pariuri Ladbrokes dă o cotă de 2,5/1 pentru ca Trump să câştige, fie singur, fie alături de alţi nominalizaţi.

Carles Puigdemont

Fostul lider al Cataloniei, Carles Puigdemont, este văzut de casele de pariuri printre favoriții la câștigarea Premiului Nobel pentru Pace.

Chiar dacă trăieşte în exil în Belgia după ce a părăsit Spania pentru a evita arestarea de către autorităţile spaniol și a ieşit în mare parte din atenţia presei, şansele sale, potrivit Ladbrokes, însă sunt de 12/1.
UNHCR

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) se află în centrul eforturilor de a-i ajuta pe cei care fug de războaie şi persecuţii din întreaga lume. Eforturile UNHCR au fost recunoscute deja de două ori de Comitetul Nobel, care a acordat premiul pentru Pace în 1954 şi 1981. În acest an, UNHCR a anunţat că în 2017, la nivel mondial, au fost strămutate mai multe persoane ca oricând. Primirea a încă unui Nobel pentru Pace ar fi cel puţin oportună.

Papa Francisc

Papa Francisc a fost favorit pentru această distincţie încă de la preluarea funcţiei, în 2013, dar istoria arată că niciun papă nu a câştigat până acum premiul Nobel pentru Pace.

Însă 2018, un an în care au fost dezvăluite detalii ale abuzurilor unor membri ai clerului, nu a fost un an uşor pentru papa Francisc, totuși, Ladbrokes îl cotează cu şansa de 16/1 pentru câştigarea premiului.

Raif Badawi

Bloggerul saudit Raif Badawi a fost arestat în 2012 pentru acuzaţia de 'insultare a islamului prin canale electronice' şi condamnat în anul următor la şapte ani de închisoare şi 1.000 de lovituri de bici.

Dacă va câștiga Nobelul, sauditul nu ar fi primul deţinut politic ce devine laureat Nobel - în 2010, premiul a fost decernat activistului chinez pentru drepturile omului Liu Xiaobo. Acesta a murit de cancer în 2017

Premiul Nobel pentru Pace este o distincție acordată în fiecare an unei persoane sau unui grup de persoane care a depus eforturi pentru promovarea păcii în lume.

În 2017, premiul Nobel pentru Pace a fost acordat Campaniei Internaţionale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), care a devenit astfel a 23-a organizaţie care câştigă acest premiu de la crearea lui, în 1901, scrie Agerpres.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE