Dispută între Germania şi SUA pe tema tancurilor pentru Ucraina. Anunțul Pentagonului prevestește tratative complicate
Postat la: 20.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Administraţia Biden era blocată într-un impas cu Germania pe tema trimiterii de tancuri de luptă în Ucraina înainte de întâlnirea-cheie a liderilor occidentali din domeniul apărării care are loc vineri în Germania, relatează CNN.
Germania a declarat că va transfera Kievului vehicule de luptă de infanterie, dar nu s-a angajat încă să trimită şi tancuri de luptă. Cancelarul Olaf Scholz insistă asupra faptului că un astfel de plan ar trebui să fie coordonat pe deplin cu întreaga alianţă occidentală, inclusiv cu Statele Unite.
În ultimele zile, oficialii germani au indicat că Berlinul nu va trimite tancuri Leopard în Ucraina şi nici nu va permite altor ţări care au în inventar tancurile de fabricaţie germană să facă acest lucru, dacă SUA nu trimit, la rândul lor, tancurile de fabricaţie americană M1 Abrams la Kiev.
Pentagonul spune însă de luni de zile că nu intenţionează să trimită tancuri Abrams în Ucraina, având în vedere costurile logistice de întreţinere a acestora.
"Pur şi simplu nu are sens" ca SUA să furnizeze tancuri M1 Abrams "în acest moment", a declarat joi Sabrina Singh, adjunct al secretarului de presă al Pentagonului. "După cum ştiţi, noi am furnizat vehicule Bradley, vedem că alte naţiuni fac un pas înainte şi continuă să furnizeze Ucrainei echipamentele şi materialele pe care le pot furniza", a declarat Singh.
"Până la urmă, aceasta este decizia Germaniei. Este decizia lor suverană cu privire la asistenţa de securitate pe care o vor oferi, dar cu siguranţă noi facem tot ce putem pentru a sprijini Ucraina cu ceea ce are nevoie", a punctat Singh.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, se întâlneşte vineri în Germania cu alţi aliaţi din domeniul apărării în cadrul celei de-a opta reuniuni a unui grup de contact pentru Ucraina, unde vor discuta despre ce fel de echipamente şi sisteme de armament ar putea avea nevoie Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei. Şi, în timp ce problema tancurilor va fi cu siguranţă abordată, oficialii americani subliniază că Germania poate lua propriile decizii, dar cerinţele de întreţinere şi de susţinere a funcţionalităţii tancurilor M1 Abrams fac din acesta un echipament dificil de furnizat Kievului.
"Pur şi simplu nu cred că am ajuns încă acolo", a declarat la rândul său Colin Kahl, consilier politic principal la Pentagon, care tocmai s-a întors dintr-o deplasare în Ucraina. "Tancul Abrams este un echipament foarte complicat. Este foarte scump. Este greu să te antrenezi pe el. Are un motor cu reacţie", care funcţionează cu kerosen, a explicat oficialul american, citat de Reuters.
Blocajul privind tancurile are loc în mijlocul unei dezbateri mult mai ample între SUA şi aliaţii săi europeni cu privire la trimiterea de armament din ce în ce mai sofisticat în Ucraina, inclusiv rachete cu rază de acţiune mai lungă care ar permite Ucrainei să lovească ţinte aflate la o distanţă de până la 320 de kilometri.
Marea Britanie, Polonia, Finlanda şi statele baltice au făcut presiuni pentru ca membrii NATO să furnizeze echipamente mai grele Kievului în contextul în care consideră că s-a ajuns la un punct de cotitură în război. Atât Ucraina, cât şi Rusia par să se pregătească pentru noi ofensive şi există semne că Moscova ar putea pregăti o mobilizare suplimentară de trupe.
Săptămâna trecută, britanicii au pus şi mai multă presiune asupra aliaţilor lor occidentali anunţând că vor trimite tancurile lor Challenger în Ucraina, însă experţii consideră că ele nu vor fi suficiente pentru a realiza un progres semnificativ şi numai tancurile Leopard ar putea fi o soluţie viabilă, putând fi trimise în număr suficient de mare.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răsturnare de situație privind DOGE, departamentul creat cu dedicație pentru Elon Musk. Ce arată ordinul semnat de Trump
Ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump privind înființarea DOGE, departamentul pentru eficientizarea guvernului ce urmează să fie condus de Elon Musk, arată două modificări majore față de ceea ce a fost anunțat în public.
-
Planul foarte ambițios al lui Donald Trump e legat de inteligența artificială. Investiții uriașe la orizont în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, se implică în susținerea unor investiții de sute de miliarde de dolari realizate de sectorul privat pentru a construi infrastructură de inteligență artificială în Statele Unite.
-
O scrisoare găsită: Donald Trump se reinstalează la Casa Albă și descoperă epistola lăsată de Joe Biden
Proaspăt reinstalat în Biroul Oval redecorat, Donald Trump și-a început oficial noul mandat de președinte al Statelor Unite, semnând ordine executive și interacționând cu presa într-o conferință improvizată de aproape 50 de minute.
-
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric! Cât a ajuns să coste un gram de aur
Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotaţie de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
-
Studiu revoluționar pentru bolile oftalmologice: Vederea ar putea fi redată cu ajutorul unei molecule sintetice
SO moleculă sintetică ce a fost creată în Italia s-a dovedit capabilă să "redeştepte" neuronii retinei pentru a ţine la distanţă bolile degenerative ale ochiului, conform unui studiu recent, care oferă o speranţă împotriva orbirii progresive.
-
Trump amenință forumul de la Davos: "Cu el, trebuie să te aștepți la orice!"
La Davos, toată lumea vorbește numai despre Donald Trump. Noul președinte american a depus jurământul în funcție pe Biblie și sub cupola Capitoliului din Washington chiar în momentul în care începea cel de-al 55-lea Forum Economic Mondial desfășurat în stațiunea din Alpii elvețieni.
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 4.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 5.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu