Directorul CIA dezvăluie lucruri neștiute: "Am aflat scopul nebunesc al lui Putin și ce îi macină puterea!"
Postat la: 01.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Directorul CIA, William Burns a petrecut o mare parte din ultimele două decenii încercând să înțeleagă combinația dintre nemulțumire, ambiție și nesiguranță pe care o întruchipează Vladimir Putin. Acum, oficialul american dezvăluie lucruri neștiute legate de președintele rus, afirmând că a aflat scopul nebunesc al lui Putin și ce îi macină puterea din Rusia.
Într-o analiză publicată de Foreign Affairs, William Burns afirmă cu tărie că războiul din Ucraina l-a slăbit pe Putin, iar invazia Rusiei a creat oportunități pentru agenția americană CIA de recrutare, inaugurând o nouă eră a spionajului. Directorul CIA spune că epoca de după Războiul Rece a luat sfârșit definitiv în momentul în care Rusia a invadat Ucraina. El mărturisește că a căutat de-a lungul vremii să-l înțeleagă și să-i descifreze gândirea lui Putin,
"Am petrecut o mare parte din ultimele două decenii încercând să înțeleg combinația combustibilă de nemulțumire, ambiție și nesiguranță pe care o întruchipează președintele rus Vladimir Putin. Un lucru pe care l-am învățat este că întotdeauna e o greșeală să subestimezi fixația lui de a controla Ucraina și alegerile acesteia. Fără acest control, el crede că este imposibil ca Rusia să fie o mare putere sau ca el să fie un mare lider rus", a spus Burns.
Acea fixație tragică și brutală a adus deja rușine pentru Rusia și a expus slăbiciunile ei, de la economia sa unidimensională la priceperea militară umflată până la sistemul său politic corupt. Invazia lui Putin a provocat, de asemenea, o determinare și o hotărâre uluitoare din partea poporului ucrainean.
El a remarcat curajul militarilor ucraineni chiar de la fața locului, din călătoriile sale secrete de la Kiev, care au fost perturbate de multe ori de bombardamente ale Rusiei. A fost impresionat de tenacitatea soldaților și de ingeniozitatea acestora pe câmpul de luptă.
Războiul lui Putin a fost deja un eșec pentru Rusia la mai multe niveluri. Scopul său inițial de a pune mâna pe Kiev și de a subjuga Ucraina s-a dovedit nebunesc și iluzoriu. Armata lui a suferit pagube imense, a explicat Burns. Cel puțin 315.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți, două treimi din stocul de tancuri de dinainte de război al Rusiei a fost distrus și lăudatul program de modernizare militară de decenii al lui Putin a fost golit.
Ambițiile exagerate ale lui Putin s-au inversat și într-un alt fel: au determinat NATO să devină mai mare și mai puternică. Deși strânsoarea represivă a lui Putin nu pare să slăbească prea curând, războiul său din Ucraina îi erodează în liniște puterea acasă, susține directorul CIA.
Revolta de scurtă durată lansată în iunie anul trecut de liderul mercenar Evgheni Prigojin a oferit o privire asupra unora dintre disfuncționalitățile care se ascund în spatele imaginii atent lustruite de control a lui Putin.
Pentru un lider care și-a creat cu minuțiozitate o reputație de arbitru al ordinii, Putin părea detașat și indecis, în timp ce răzvrătiții lui Prigojin se îndreptau pe drumul către Moscova. Pentru mulți din elita rusă, întrebarea nu era atât dacă împăratul nu avea haine, ci de ce a durat atât de mult să se îmbrace.
Acest an va fi probabil unul dificil pe câmpul de luptă din Ucraina, un test de rezistență a puterii ale cărui consecințe vor depăși cu mult lupta eroică a țării pentru a-și susține libertatea și independența. Pe măsură ce Putin regenerează producția de apărare a Rusiei - cu componente esențiale din China, precum și cu arme și muniții din Iran și Coreea de Nord - el continuă să parieze că timpul este de partea lui, că poate distruge Ucraina și uza susținătorii ei occidentali.
Provocarea Ucrainei este să pună la punct aroganța lui Putin și să demonstreze costul ridicat pentru Rusia al conflictului continuu, nu doar făcând progrese în prima linie, ci și lansând lovituri mai profunde în spatele lor și obținând câștiguri constante în Marea Neagră.
Cheia succesului constă în păstrarea ajutorului occidental pentru Ucraina. La mai puțin de cinci procente din bugetul de apărare al SUA, este o investiție relativ modestă, cu profituri geopolitice semnificative pentru Statele Unite și profituri notabile pentru industria americană.
Menținerea fluxului de arme va pune Ucraina într-o poziție mai puternică dacă va apărea o oportunitate pentru negocieri serioase. Oferă șansa de a asigura o victorie pe termen lung pentru Ucraina și o pierdere strategică pentru Rusia.
Ucraina ar putea să-și protejeze suveranitatea și să-și reconstruiască țara, în timp ce Rusia ar fi lăsată să facă față costurilor durabile ale prostiei lui Putin. Ca Statele Unite să părăsească conflictul în acest moment crucial și să întrerupă sprijinul pentru Ucraina ar fi un autogol de proporții istorice, concluzionează directorul CIA.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
-
Donald Trump în război comercial cu Europa: "UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău". Replica UE: "Suntem pregatiti!"
Președintele american Donald Trump a anunțat marți că Statele Unite intenționează să impună taxe vamale asupra produselor europene și chinezești, susținând că aceasta este „singura modalitate" ca SUA „să fie tratate corect". Liderul american a criticat Uniunea Europeană pentru politicile sale comerciale, pe care le consideră dezavantajoase pentru economia americană.
-
Mărturisirea Dacianei Sârbu înainte de divorțul de Victor Ponta: "Am trecut prin iad!"
Cuplul Daciana Sârbu - Victor Ponta e istorie. Cei doi au divorțat oficial. Informațiile privind separarea lor au apărut încă din 2024, însă acum a apărut și documentul care confirmă separarea lor. Invitată în emisiunea lui Denise Rifai, Daciana Sârbu recunoștea încă din 2023 că a avut parte de o casnicie cu multe momente dificile.
-
Uniunea Europeană autorizează utilizarea făinii de insecte - se doreste utilizarea pe scara larga pentru hrana umana
Comisia Europeană a autorizat introducerea pe piață a pulberii de larve întregi de Tenebrio molitor, un gândac aparținând familiei Tenebrioni, pe care îl știm puțin cu toţii, dat fiind că este acea molie galbenă a făinii care își poate face apariția uneori în cămările noastre.
-
Trump l-a graţiat și pe fondatorul Dark Web - cea mai sofisticată şi extinsă piaţă criminală de pe internet. Cum isi explica gestul
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi şi era considerată de autorităţile judiciare "cea mai sofisticată şi mai extinsă piaţă criminală de pe internet".
-
DAVOS - Tablou sumbru prezentat de Zelenski: Rușii au concentrat forțe uriașe în ultima vreme în Ucraina
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că numărul militarilor invadatori ruşi aflaţi pe teritoriul Ucrainei depășește 600.000, fiind de trei ori mai mulţi decât la începutul invaziei la scară largă.
-
Descoperire accidentala incredibilă: Stridiile pot duce la eliminarea superbacteriilor care ucid milioane de oameni
Într-un nou studiu publicat marţi, o echipă de la Southern Cross University (SCU) din Australia a descoperit că o proteină din sângele stridiei de stâncă din Sydney este capabilă să ucidă bacteriile, precum şi să sporească eficacitatea unor antibiotice împotriva unei serii de bacterii.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 4.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 5.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 6.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 7.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 8.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 9.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 10.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu