Diplomația seismică: Erdogan și consecințele cutremurelor în Turcia!
Postat la: 06.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Autor: Pepe Escobar
Este posibil ca președintele Erdogan să se folosească de consecințele cutremurelor pentru a-și construi campania de PR pentru viitoarele alegeri.
Cadrul: un restaurant osețian confortabil, condus de două femei osețiene, în apropierea străzii Istiklal, un cartier central aglomerat al Istanbulului.
Actorii: o secțiune reprezentativă a intelectualității din Istanbul - academicieni, mass-media, profesioniști liberali, avocați, cu un nivel de educație ridicat, laici, foarte critici față de AKP, aflat la putere.
Întrebările: în timpul cinei, le-am cerut participanților să analizeze reacția statului la cutremurele mortale din Turcia și modul în care președintele Erdogan ar putea folosi ceea ce se întâmplă în urma acestor evenimente pentru a-și construi campania de relații publice pentru viitoarele alegeri.
După conversația noastră, încă nu a fost confirmat oficial dacă următoarele alegeri prezidențiale vor avea loc în mai sau iunie 2023.
Așadar, scena a fost pregătită pentru un exercițiu de democrație directă fără precedent, cu răspunsuri surprinzătoare și mult mai lămuritoare decât ceea ce pot spune mass-media și think tank-urile turcești. Unul dintre participanți a inventat neologismul definitiv pentru ceea ce va lucra Erdogan în următoarele săptămâni și luni: Diplomația seismică.
"Potrivit academicienilor și geologilor, numărul de morți ar putea ajunge la 150.000 de persoane. Nu există nicio fiabilitate. Niciun profesionalism. Nici o organizare. Nici o coordonare. La cutremurul din 1999, în trei sau patru ore, armata turcă a fost acolo. De data aceasta, din păcate, le-a luat aproape două zile. Președintele Erdogan a încercat să facă un fel de campanie electorală. Va funcționa înainte de alegeri? De data aceasta nu a avut această șansă.
"Oamenii au vrut ajutor și nu a existat niciun ajutor. După 48 de ore, erau doar 300-400 de soldați acolo, nimic altceva. Pentru că lui Erdogan i-a fost atât de frică să îi cheme, spre deosebire de 1999. Pentru turci, în percepția lor, statul este foarte important. Ei nu se gândesc la guvern. Ei nu văd prezența statului. Turcia a devenit ca o mică Americă. Este întotdeauna o chestie de relații publice. AKP știe acest lucru mai bine decât orice alt partid politic. Ei sunt ca establishmentul politic american. Dacă au suficiente PR și menționează numele președintelui în fiecare comunicat de presă, ei cred că asta va liniști oamenii. Nu va fi ușor pentru guvern să liniștească sentimentul predominant. Vor încerca să amâne alegerile sau, în cel de-al doilea scenariu, cât mai curând posibil, vor încerca să organizeze alegeri cu ajutorul acestei campanii de PR.
"Dați-mi voie să fiu puțin în dezacord. În ceea ce privește reacția la dezastrele naturale din această țară, inițial, ceea ce avem sunt oameni care strigă, care își exprimă nemulțumirile împotriva guvernului sau a statului. Practic, împotriva lipsei de reacție din partea guvernului. Este o cacofonie. Guvernul spune: "am reacționat la momentul potrivit, dar din cauza asta și aia, opoziția s-a plâns fără să cunoască toate faptele". Al doilea punct este că guvernul controlează acum situația. Și a făcut atât de multe promisiuni: construirea de case, punerea de bani în buzunarele oamenilor. Așa că oamenii admiră acum guvernul. Oamenii cred că Erdogan se poate duce și le poate cere arabilor bogați să pună bani în acest dezastru. Unii dintre foștii mei studenți au lucrat cu ONG-uri care se ocupă de dezastre și cu instituții guvernamentale; iată ce îmi spun ei. Ei spun că guvernul a recâștigat terenul pierdut. Pentru că există atât de multe promisiuni care plutesc, oamenii se așteaptă ca Erdogan să le respecte. Așa că ar putea schimba psihicul oamenilor în favoarea sa. Din informațiile mele, dacă alegerile vor avea loc așa cum este planificat, în mai sau iunie, Erdogan are mai multe șanse de a câștiga. În fiecare dintre aceste dezastre, la trei luni după ce au avut loc, oamenii sunt adăpostiți, bine hrăniți, iar patru luni mai târziu, mentalitatea lor se schimbă: fac plângeri de genul "când va fi gata casa noastră?" sau "de ce nu ne-au construit case improvizate?". Așadar, peste patru luni, este probabil ca oamenii să fie mult mai critici la adresa guvernului. Ceea ce ar trebui să ne concentrăm este cine va pierde alegerile. Iar problema este că nu avem o opoziție reală. Principalul partid de opoziție este un dezastru. Dacă Erdogan va câștiga din nou, nu va fi vorba de faptul că a câștigat el, ci de faptul că opoziția a pierdut din nou.
"Ne înclinăm spre dezastru. Trăim o situație exact similară cu cea din "Banalitatea răului" a lui Hanna Arendt. O catastrofă uriașă este explicată de mass media ca fiind ceva banal, obișnuit. Ca societate, nu ne vom reveni timp de mulți ani; rănile fizice, rănile psihologice, rănile morale, acest dezastru va forma o mare parte din memoria noastră socială. Memoria socială este importantă - pentru că acumulează furia noastră. Este într-adevăr un regim autoritar - nu știm cum să ne controlăm sau să ne dirijăm furia. Așa că suntem blocați. Mă interesează aspectul uman. Acest cutremur va fi o mare oportunitate pentru acest guvern din punct de vedere politico-economic. Guvernul se luptă cu o criză economică uriașă. Au nevoie de zone pentru acumularea de capital. Aceasta este o mare oportunitate pentru acumularea de capital. Pentru sectorul construcțiilor, pentru promovarea marilor afaceri. Dar în ceea ce privește problemele morale, ne-am pierdut calea.
"Dezastrele naturale sunt cruciale în geopolitică. Ele afectează relațiile geopolitice. Acesta a fost un dezastru extraordinar. Există critici reale și importante la adresa guvernului. Ar fi trebuit să reacționeze mai repede, dar nu au putut. Mai important: timp de mai mulți ani, mulți experți au avertizat țara și guvernul cu privire la ceea ce se putea întâmpla. Acum, guvernul se află într-o situație dificilă. Vor încerca să amâne alegerile, pentru că se află într-o situație mai proastă decât înainte de cutremur. Nu au cum să folosească această situație pentru o campanie de relații publice.
"Răspunsul guvernului a fost foarte, foarte târziu. Am studiat în Cipru și majoritatea prietenilor mei sunt din regiunea Hatay. După cutremure, i-am sunat pe mulți dintre ei și mi-au spus că s-au simțit foarte singuri, 'guvernul ne-a lăsat în voia sorții', și toți au suferit pierderi în familiile lor. S-ar putea să existe până la 15 milioane de victime ale cutremurelor, iar majoritatea sunt votanți ai AKP. Dacă AKP amână alegerile, va trebui să schimbe constituția. În următoarele săptămâni, vor încerca să găsească aranjamente privind constituția. În orice caz, guvernul lui Erdogan este mort din punct de vedere politic.
"Acesta este punctul de vedere al ultimelor câteva milenii. Nu numai că a fost un dezastru care a provocat moartea a tot felul de oameni, dar și încrederea oamenilor în guvern a scăzut într-o măsură inimaginabilă. În ultimii 20 de ani, oamenii au văzut atât de multă corupție. În ceea ce privește donațiile, oamenii doreau să doneze, dar nu știau unde și credeau că ceea ce donează va ajunge în buzunarul altcuiva. Este un astfel de sentiment de disperare. Oare vom avea încredere în organizațiile guvernamentale, în organizațiile non-profit - acestea primeau mult mai multe donații decât guvernul însuși. Guvernul a încercat să discrediteze organizațiile non-profit. Poate că au dreptate. Aceasta dovedește doar că oamenii nu au încredere în destinația banilor. Cutremurele lasă o moștenire în Turcia. Nu doar un cutremur - ceea ce contează este modul în care guvernele nu reușesc să reacționeze la situație. Erdogan este un om de afaceri, el obține întotdeauna ceea ce vrea. Dar moștenirea acestui cutremur ar putea schimba acest lucru.
"În timpul cutremurului din 1999, am petrecut trei luni în regiune. Comparând cele două, pot spune că în 1999 răspunsul statului a fost mai rapid. De data aceasta, oamenii au fost înaintea statului. Când AKP a venit la putere, ei încă se plângeau de interferența armatei în politică. Douăzeci de ani mai târziu, am văzut că este o mafie a construcțiilor, un lobby al construcțiilor, antreprenori, care conduce de fapt această țară. Legile privind construcțiile pot fi schimbate într-o zi în beneficiul acestor antreprenori. Interesele lor prevalează. Nu le pasă de construirea pe liniile de falie; toate deciziile sunt supuse intereselor acestor antreprenori. Așa că oamenii sunt foarte furioși. Șansele lui Erdogan la următoarele alegeri sunt foarte mici. El nu ar trebui să fie reales.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răsturnare de situație privind DOGE, departamentul creat cu dedicație pentru Elon Musk. Ce arată ordinul semnat de Trump
Ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump privind înființarea DOGE, departamentul pentru eficientizarea guvernului ce urmează să fie condus de Elon Musk, arată două modificări majore față de ceea ce a fost anunțat în public.
-
Planul foarte ambițios al lui Donald Trump e legat de inteligența artificială. Investiții uriașe la orizont în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, se implică în susținerea unor investiții de sute de miliarde de dolari realizate de sectorul privat pentru a construi infrastructură de inteligență artificială în Statele Unite.
-
O scrisoare găsită: Donald Trump se reinstalează la Casa Albă și descoperă epistola lăsată de Joe Biden
Proaspăt reinstalat în Biroul Oval redecorat, Donald Trump și-a început oficial noul mandat de președinte al Statelor Unite, semnând ordine executive și interacționând cu presa într-o conferință improvizată de aproape 50 de minute.
-
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric! Cât a ajuns să coste un gram de aur
Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotaţie de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
-
Studiu revoluționar pentru bolile oftalmologice: Vederea ar putea fi redată cu ajutorul unei molecule sintetice
SO moleculă sintetică ce a fost creată în Italia s-a dovedit capabilă să "redeştepte" neuronii retinei pentru a ţine la distanţă bolile degenerative ale ochiului, conform unui studiu recent, care oferă o speranţă împotriva orbirii progresive.
-
Trump amenință forumul de la Davos: "Cu el, trebuie să te aștepți la orice!"
La Davos, toată lumea vorbește numai despre Donald Trump. Noul președinte american a depus jurământul în funcție pe Biblie și sub cupola Capitoliului din Washington chiar în momentul în care începea cel de-al 55-lea Forum Economic Mondial desfășurat în stațiunea din Alpii elvețieni.
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 4.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 5.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu