Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












DEUTSCHE WELLE: Proteste violente la Belgrad pentru reluarea restricţiilor

Postat la: 09.07.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

A doua seară de proteste la Belgrad. Manifestanții dau vina pe partidul aflat la putere că a ridicat prea repede restricțiile și acum toată țara are de suferit. Serbia ajunge, de la aproximativ 50 de infecții confirmate zilnic, în urmă cu o lună, la 350. Ţară cu aproape şapte milioane de locuitori, Serbia înregistrează miercuri 357 de noi cazuri de COVID-19, al căror total ajunge la 17.076, dintre care 341 de decese.

Numărul infectărilor zilnice a crescut de 7 ori în ultimele două luni. Spitalele abia dacă mai fac față, iar personalul medical e epuizat. Simbolul protestelor este un bărbat al cărui tată a murit de COVID-19. De altfel, guvernul de la Belgrad avea în plan să reintroducă starea de urgență în fiecare weekend, pentru a ține sub control pandemia, dar a revenit asupra deciziei după reacția furioasă a cetățenilor. Președintele țării a anunțat că urmează să fie luate alte măsuri de protecție sanitară. Dar e totuși sceptic în legătură cu autenticitatea revoltei și susține că în pregătirea protestului s-au implicat spioni străini.

„Protestul a fost foarte bine planificat. O parte din aparatul nostru de securitate nu și-a făcut treaba pentru că ulterior am descoperit implicarea unor alte forțe, nu doar infracționale, ci și din afara țării, mă refer la servicii de informații străine. Dar acestea sunt chestiuni care țin de problemele noastre interne și de care, vă asigur, propriile noastre servicii de informații se vor ocupa mult mai serios decât au făcut-o până ieri", a declarat Aleksandar Vucic, președintele Serbiei. Criticii lui preşedintelui Vučić afirmă că recenta accelerare a epidemiei este rezultatul deciziei acestuia ca, pentru a-şi creşte popularitatea înaintea alegerilor din 21 iunie, să fie permise meciurile de fotbal cu public, activităţile religioase, petrecerile şi adunările cu multă lume. Dar, potrivit Guvernului, recenta creştere a infectărilor zilnice este provocată de lipsa de disciplină sanitară în rândul populaţiei.

Potrivit Deutsche Welle, nu este vorba neapărat despre o revoltă împotriva carantinei, nu este vorba despre faptul că oamenii nu ar crede în existența virusului, ci dimpotrivă. De altfel, unul dintre simbolurile acestui protest este un bărbat al cărui tată a murit din cauza coronavirusului, pentru că în spitale nu existau suficiente ventilatoare. Este, în fapt, o revoltă împotriva conducerii președintelui Aleksandar Vučić și a modului în care acesta a administrat această criză, simulând că s-a ajuns la o situație de normalitate pentru a urmări scopuri politicianiste. În luna mai, starea de urgență impusă din cauza coronavirusului, precum și poate cele mai stricte reguli din Europa privind deplasarea persoanelor au fost atenuate substanțial în Serbia, autoritățile declarând că epidemia este acum sub control.

Un bănăţean, citat de blogul lui Marius Mioc, Alexandru Bălănescu, povesteşte: "Arde televiziunea sârbă aicea! Zeci de vehicole milițienești au fost aprinse! Război mare aicea! Atacă poliția cu cai! Aicea-i haos total, lângă parlamentul sârb. Lumea nu se mai teme, nu pleacă acasă! Au venit și motoriștii aicea! Uitați-vă, aicea arde televiziunea sârbă! Un fum gros aicea! Sute și sute de bombe lacrimogene au fost aruncate. Au fost intoxicați și copii mici care au fost cu părinți în fața parlamentului. Acuma am fost martor la un atac al cavaleriei polițienești. Au atacat cu caii aicea. Situația foarte dramatică aicea. Lumea nu vrea carantină, nici vaccinare. Lume tânără, viitorul țării! Ieșiți și în România, nu stați acasă! O să vă omoare cu toții dacă nu vă răsculați! Nu este altă cale, nu se mai poate trăi! Atâtea restricții, ne bagă în sărăcie! Nu mai putem lucra nimic. Dumnezeu cu noi! Uitați-vă-ți, și bătrânii au venit. Mâine la 6, toată lumea la Belgrad! Arde în continuare televiziunea sârbă mincinoasă, satana care sprijină covidiștii și minciunile lor. Se aud aplauze acuma. Ăștia se pregătesc să atace, pre motoare, eu nu știu. Motoriștii atacă poliția. S-a potolit incendiul. Am auzit că 4-5 dube polițienești au fost arse. Lumea a înghițit multă otravă aicea, pentru libertate. Să-ți vaccinezi tu copiii tăi, nu ai noștri să-i vaccinezi, satanistule!"

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE