Detaliile jocului confuz al lui Macron cu Putin? Suspiciuni de aranjare a terenului pentru „ziua de după”!
Postat la: 13.06.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Puteți pune la îndoială cuvintele alese de Emmanuel Macron, apetitul său pentru „pensée complexe" [„gândire complexă", concept filozofic - n.trad.] ori abilitatea lui de a aprecia caracterul oamenilor, afirmă cei care se străduiesc să explice apelul președintelui francez de a nu fi „umilită" Moscova - dar nu-i puneți la îndoială sprijinul pentru Ucraina în războiul ei cu Rusia.
Unii au interpretat apelul lui Macron - formulat inițial într-un discurs din Parlamentul European și reiterat recent într-un interviu acordat presei franceze - ca presupunând implicit presarea Ucrainei pentru a accepta un armistițiu și concesii teritoriale. Dar dacă Rusia riscă să fie umilită, de pe urma mesajului se poate trage și concluzia contrarie. „Din formulare rezultă implicit că Rusia va ajunge cumva să fie înfrântă", a declarat Michel Duclos, consilier la Institut Montaigne din Paris.
O interpretare îngăduitoare a declarațiilor lui Macron este aceea că el planifică acum pentru „ziua de după", afirmă Marie Dumoulin, directoarea programului Wider Europe al European Council on Foreign Relations. La Strasbourg el a declarat că avea în minte o soluție post-conflict atunci când a afirmat că „umilirea" și „răzbunarea" au „făcut prăpăd pe drumurile păcii" - o referință la istoria războaielor devastatoare din Europa și la controversatul Tratat de la Versailles din 1919.
El le-a reamintit totodată aliaților din NATO că, deși susțin Ucraina, au exclus confruntarea militară directă cu agresorul ei înarmat nuclear și vor trebui să găsească o cale de a coexista cu Moscova odată ce conflictul se va fi încheiat. Iar vineri Palatul Elysée a insistat că Franța vrea să vadă Ucraina „victorioasă".
„Ideea este: Moscova nu trebuie să câștige, dar, pe termen lung, după încheierea războiului, o Rusie revanșardă nu este în interesul Europei", a declarat Dumoulin.
Până atunci, Macron vrea să mențină deschisă o linie de comunicare cu Kremlinul - lucru care, insistă el, e solicitat și de Kiev -, fie și numai pentru a putea împiedica o escaladare. „Nu poate fi exclus un accident. Nu sunt mulți care pot discuta cu Putin, iar Macron încearcă să reducă la minim amenințarea nucleară", a apreciat Alexandra Martin de la Globsec Policy Institute din Bratislava.
Se poate argumenta și că aceia care-l acuză pe Macron că acționează contra intereselor Ucrainei trec cu vederea implicarea Parisului în eforturile occidentale de a ajuta Kievul. Franța trimite sisteme de artilerie grea, a trimis polițiști care să investigheze crimele de război și a trimis și trupe în România în contextul acțiunii de consolidare a flancului oriental al NATO. La Bruxelles a pledat pentru un embargou petrolier la nivelul întregii UE și a sprijinit fiecare dintre cele șase pachete de sancțiuni economice adoptate de UE contra Moscovei. Ministrul de externe proaspăt numit, Catherine Colonna, a vizitat Kievul luna trecută.
Totuși, ambiguitatea declarațiilor lui Macron în privința Rusiei a diminuat vizibilitatea tuturor acestor acțiuni, provocând consternare nu numai la Kiev, ci și la Varșovia și în țările baltice, tocmai în momentul în care forțele ucrainene țin piept unui asalt acerb al Rusiei în regiunea estică Donbas. „Imaginați-vă ce-ar fi fost dacă cineva i-ar fi spus Franței «Haideți să nu-l umilim pe Kaiser», în toiul Bătăliei de la Verdun", a declarat Duclos.
A vorbi despre umilire este o opțiune „nefericită", consideră Dumoulin, întrucât se potrivește cu povestea Kremlinului referitoare la modul în care a fost tratată Rusia de Occident după colapsul URSS. Iar aceste greșeli sunt agravate, afirmă ea, de o „suspiciune [...] preexistentă" privind vechea tradiție gaullistă a colaborării cu Rusia, pe care Macron a reînviat-o prin tentativele sale de a restabili un dialog cu Putin.
Acum, acest lucru afectează postura de lider european a lui Macron, a declarat Duclos. El consideră că președintele francez se autoamăgește crezând că un aranjament de pace pe termen lung e posibil cât timp Putin încă se mai află la putere. „Această poziție îngreunează implementarea programului său de securitate și integrare", a afirmat Duclos.
Martin crede că prețul „imens" plătit de Macron în privința reputației sale vine într-un moment în care războiul îi subminează și planurilor privind o politică europeană de apărare mai autonomă. „Dependența Europei de SUA va crește [și] NATO va rămâne pentru o vreme principalul cadru de lucru al securității europene."
E necesar ca Macron să-și reformeze politica externă, a declarat Duclos, începând cu un angajament clar față de NATO și cu anunțarea unei căi prin care Ucraina să poată accede în UE.
De ce să nu viziteze Odesa, se întreabă el. Portul de la Marea Neagră supus blocadei e în centrul discuțiilor sub egida ONU privind deblocarea exporturilor ucrainene de cereale. Macron, care a vizitat Kievul înainte de război, a fost criticat pentru că nu a mai revenit în Ucraina de atunci. „El trebuie să facă mai multe gesturi pentru a-și recupera poziția centrală în Europa", a declarat Duclos.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu