Detaliile jocului confuz al lui Macron cu Putin? Suspiciuni de aranjare a terenului pentru „ziua de după”!
Postat la: 13.06.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Puteți pune la îndoială cuvintele alese de Emmanuel Macron, apetitul său pentru „pensée complexe" [„gândire complexă", concept filozofic - n.trad.] ori abilitatea lui de a aprecia caracterul oamenilor, afirmă cei care se străduiesc să explice apelul președintelui francez de a nu fi „umilită" Moscova - dar nu-i puneți la îndoială sprijinul pentru Ucraina în războiul ei cu Rusia.
Unii au interpretat apelul lui Macron - formulat inițial într-un discurs din Parlamentul European și reiterat recent într-un interviu acordat presei franceze - ca presupunând implicit presarea Ucrainei pentru a accepta un armistițiu și concesii teritoriale. Dar dacă Rusia riscă să fie umilită, de pe urma mesajului se poate trage și concluzia contrarie. „Din formulare rezultă implicit că Rusia va ajunge cumva să fie înfrântă", a declarat Michel Duclos, consilier la Institut Montaigne din Paris.
O interpretare îngăduitoare a declarațiilor lui Macron este aceea că el planifică acum pentru „ziua de după", afirmă Marie Dumoulin, directoarea programului Wider Europe al European Council on Foreign Relations. La Strasbourg el a declarat că avea în minte o soluție post-conflict atunci când a afirmat că „umilirea" și „răzbunarea" au „făcut prăpăd pe drumurile păcii" - o referință la istoria războaielor devastatoare din Europa și la controversatul Tratat de la Versailles din 1919.
El le-a reamintit totodată aliaților din NATO că, deși susțin Ucraina, au exclus confruntarea militară directă cu agresorul ei înarmat nuclear și vor trebui să găsească o cale de a coexista cu Moscova odată ce conflictul se va fi încheiat. Iar vineri Palatul Elysée a insistat că Franța vrea să vadă Ucraina „victorioasă".
„Ideea este: Moscova nu trebuie să câștige, dar, pe termen lung, după încheierea războiului, o Rusie revanșardă nu este în interesul Europei", a declarat Dumoulin.
Până atunci, Macron vrea să mențină deschisă o linie de comunicare cu Kremlinul - lucru care, insistă el, e solicitat și de Kiev -, fie și numai pentru a putea împiedica o escaladare. „Nu poate fi exclus un accident. Nu sunt mulți care pot discuta cu Putin, iar Macron încearcă să reducă la minim amenințarea nucleară", a apreciat Alexandra Martin de la Globsec Policy Institute din Bratislava.
Se poate argumenta și că aceia care-l acuză pe Macron că acționează contra intereselor Ucrainei trec cu vederea implicarea Parisului în eforturile occidentale de a ajuta Kievul. Franța trimite sisteme de artilerie grea, a trimis polițiști care să investigheze crimele de război și a trimis și trupe în România în contextul acțiunii de consolidare a flancului oriental al NATO. La Bruxelles a pledat pentru un embargou petrolier la nivelul întregii UE și a sprijinit fiecare dintre cele șase pachete de sancțiuni economice adoptate de UE contra Moscovei. Ministrul de externe proaspăt numit, Catherine Colonna, a vizitat Kievul luna trecută.
Totuși, ambiguitatea declarațiilor lui Macron în privința Rusiei a diminuat vizibilitatea tuturor acestor acțiuni, provocând consternare nu numai la Kiev, ci și la Varșovia și în țările baltice, tocmai în momentul în care forțele ucrainene țin piept unui asalt acerb al Rusiei în regiunea estică Donbas. „Imaginați-vă ce-ar fi fost dacă cineva i-ar fi spus Franței «Haideți să nu-l umilim pe Kaiser», în toiul Bătăliei de la Verdun", a declarat Duclos.
A vorbi despre umilire este o opțiune „nefericită", consideră Dumoulin, întrucât se potrivește cu povestea Kremlinului referitoare la modul în care a fost tratată Rusia de Occident după colapsul URSS. Iar aceste greșeli sunt agravate, afirmă ea, de o „suspiciune [...] preexistentă" privind vechea tradiție gaullistă a colaborării cu Rusia, pe care Macron a reînviat-o prin tentativele sale de a restabili un dialog cu Putin.
Acum, acest lucru afectează postura de lider european a lui Macron, a declarat Duclos. El consideră că președintele francez se autoamăgește crezând că un aranjament de pace pe termen lung e posibil cât timp Putin încă se mai află la putere. „Această poziție îngreunează implementarea programului său de securitate și integrare", a afirmat Duclos.
Martin crede că prețul „imens" plătit de Macron în privința reputației sale vine într-un moment în care războiul îi subminează și planurilor privind o politică europeană de apărare mai autonomă. „Dependența Europei de SUA va crește [și] NATO va rămâne pentru o vreme principalul cadru de lucru al securității europene."
E necesar ca Macron să-și reformeze politica externă, a declarat Duclos, începând cu un angajament clar față de NATO și cu anunțarea unei căi prin care Ucraina să poată accede în UE.
De ce să nu viziteze Odesa, se întreabă el. Portul de la Marea Neagră supus blocadei e în centrul discuțiilor sub egida ONU privind deblocarea exporturilor ucrainene de cereale. Macron, care a vizitat Kievul înainte de război, a fost criticat pentru că nu a mai revenit în Ucraina de atunci. „El trebuie să facă mai multe gesturi pentru a-și recupera poziția centrală în Europa", a declarat Duclos.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Adevăratul motiv pentru care Donald Trump vrea să cumpere Groenlanda: Rolul strategic în economia mondială
Preocupările privind intenția lui Donald Trump de a prelua controlul asupra Groenlandei sunt și mai intense după ce acesta a fost învestit în funcție. Asta înseamnă că SUA ar putea obține o poziție strategică economică și militară extrem de importantă la nivel mondial, dacă noul președinte va obține ce își dorește, arată Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România.
-
Furtuna economică perfectă. Cum arată perspectivele analiștilor financiari în timp ce Consiliul European strânge cu ușa România
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 s-a majorat la valoarea medie a anticipaţiilor de 7,3% din PIB, iar anticipaţiile de creştere economică se situează la valoarea medie de 1,3%, potrivit estimărilor analiştilor Asociaţiei CFA România.
-
Donald Trump numește un controversat om de afaceri ambasador al SUA în Uniunea Europeană
Donald Trump anunță, miercuri, că l-a numit pe Andrew Puzder, fost patron al lanțurilor de fast-food Hardee's și Carl's Jr, în funcția de ambasador al Statelor Unite în Uniunea Europeană.
-
Doi experți de la Yale dezvăluie: Lovitura mortală a lui Trump care duce la sfârșitul guvernării lui Putin
Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian, doi experți de la Institutul Yale din Statele Unite, dezvăluie într-o analiză cum o lovitură mortală a lui Donald Trump ar putea duce la sfârșitul regimului lui Putin. Noul președinte al SUA și-a orientat poziția față de Putin, odată ce a aflat cât de slabă este cu adevărat economia Rusiei.
-
Polul Nord magnetic și-a modificat poziția neasteptat de mult: Se îndreaptă spre Rusia și poate avea consecințe grave
Spre deosebire de Polul Nord geografic, care are o amplasare fixă, poziţia Polului Nord magnetic este determinată de câmpul magnetic al Pământului, care este în continuă mişcare.
-
DAVOS - Cel mai mare fond suveran din lume avertizează: Inflaţia alimentată de tarife reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri
CEO-ul Norges Bank Investment Management din Norvegia, care administrează cel mai mare fond suveran din lume, a declarat marţi, la Forumul Economic Mondial de la Davos, că inflaţia alimentată de tarife reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri pentru pieţele financiare în 2025.
-
S-a aflat nota de plată pentru eliberarea de Rusia: Europa trebuie să cumpere gaze de șase miliarde de dolari de la americani
Europa ar putea fi nevoită să achiziţioneze în această vară cel puţin 100 de nave încărcate cu gaze, în valoare de aproximativ şase miliarde de dolari la preţurile actuale, pentru a înlocui stocurile de gaze, după scăderea nivelului din depozite, în urma vremii nefavorabile şi a opririi livrărilor din Rusia.
-
Călin Georgescu face o declaratie neasteptata legata de serviciile secrete si relatii cu ofiteri de informatii
Călin Georgescu, candidat independent la Președinția României, face o declarație bizară într-un interviu la Marius Tucă Show. Georgescu afirmă că are contacte în interiorul serviciilor de informații, iar „oameni de bună credință" din aceste structuri îi dau acces la rapoarte.
-
Cele mai comune probleme la buldoexcavatoare
Buldoexcavatoarele sunt utilaje esențiale în construcții, agricultură și multe alte domenii, fiind proiectate să îndeplinească sarcini diverse, precum săparea, încărcarea și manipularea materialelor. Deși sunt robuste și puternice, ca orice echipament, pot întâmpina probleme în timpul utilizării.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 3.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 4.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 5.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 6.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 7.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 8.Doi experți de la Yale dezvăluie: Lovitura mortală a lui Trump care duce la sfârșitul guvernării lui Putin
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu