Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












De necrezut. Rusia îl somează pe Recep Erdogan să nu înceapă operațiunea militară în Siria: "Ar constitui o încălcare directă a suveranității teritoriale!"

Postat la: 03.06.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ministerul rus de Externe este îngrijorat de informațiile privind o nouă operațiune antitero în nordul Siriei condusă de Turcia.

"Am fost alarmați de relatările despre o astfel de operațiune militară. Un astfel de pas, în absența consimțământului guvernului legitim al Republicii Arabe Siriene, ar constitui o încălcare directă a suveranității și integrității teritoriale a SAR și ar provoca o escaladare suplimentară a tensiunilor în această țară. Sperăm că Ankara se va abține de la acțiuni care ar putea duce la o deteriorare periculoasă a situației deja dificile din Siria", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, comentând declarația președintelui turc Recep Tayyip Erdogan cu privire la începerea unei noi operațiuni militare antitero în nordul Siriei, relatează Interfax.

În același timp, Ministerul rus de Externe este de acord cu preocupările Turciei în legătură cu amenințările la adresa securității naționale care provin din regiunile de frontieră ale Siriei. „În acest sens, considerăm că este posibilă asigurarea unei securități fiabile la frontiera siriano-turcă numai prin trimiterea de personal militar al agențiilor de aplicare a legii din Siria în zona adiacentă. Aceasta ar fi o reflectare practică a declarațiilor oficiale repetate ale Ankarei privind respectarea suveranității și integrității teritoriale a Siriei", a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat postat joi.

În ajunul lui Erdogan a anunțat desfășurarea unei noi operațiuni militare în nordul Siriei. "Începe o nouă fază a formării (în Siria) a "zonei de securitate" la 30 km adâncime de granița cu Turcia. Îi eliminăm pe Tal Rifat și Manbij de teroriști", a declarat Erdogan, citat de Agenția de știri Anadolu. Potrivit acestuia, atunci alte zone de frontieră cu Turcia vor fi curățate de militanți.

Anterior, Erdogan a anunțat planurile forțelor armate turce de a lansa operațiuni antiteroriste la frontierele țării. Potrivit presei, operațiunile au fost planificate să se desfășoare în patru regiuni din Siria. Washingtonul s-a opus deja operațiunilor militare ale Turciei în nordul Siriei, deoarece acestea pot destabiliza și mai mult situația din regiune și pot submina eforturile de combatere a ISIS. Ambasadorul SUA la Onu, Linda Thomas-Greenfield, a subliniat că Statele Unite înțeleg interesele legitime de securitate ale Turciei și solicită abordarea preocupărilor prin dialog și diplomație.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE