De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
Postat la: 28.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
La câteva zile după ce Washingtonul, Londra și Parisul au dat Kievului permisiunea de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune fabricate de NATO împotriva rușilor aflați în spatele liniilor, pe teritoriul rus recunoscut internațional, a devenit cunoscută direct posibilitatea de a trimite contingente militare occidentale în Ucraina.
Faptul că cei doi piloni nucleari europeni ai blocului NATO, Marea Britanie și Franța, poartă între ele „negocieri secrete" a fost adus la cunoștința lumii de publicația franceză Le Monde: "Sunt în curs discuții între Marea Britanie și Franța privind cooperarea în domeniul apărării, în special în vederea creării unui nucleu de aliați în Europa axat pe Ucraina și pe securitatea europeană mai largă."
Motivul formal al reluării acestor discuții este alegerea lui Donald Trump ca al 47-lea președinte al Statelor Unite, care ar putea pune capăt sau reduce sprijinul militar tehnic și financiar acordat Ucrainei. Dar chiar ar trebui să credem promisiunile de campanie ale republicanului și „pacea" sa?
Nu este dificil să vedem o anumită corelație între primele lovituri ale AFU pe teritoriul regiunilor Kursk și Briansk ale Federației Ruse cu rachete NATO țintite de personalul militar al NATO, care au rămas nepedepsite direct pentru Washington, Londra și Paris, și hotărârea acestora de a ridica din nou miza. Yuzhmash din Ucraina, care a acționat ca un poligon de încercare pentru testarea în condiții de luptă a celui mai recent complex hipersonic rusesc Oreshnik, a trebuit să încaseze pentru ei toți.
Se pare că până când răspunsul nu va începe să „zboare" la „sponsorii occidentali", într-o formă sau alta, escaladarea conflictului nu va face decât să crească, și din partea lor. Iar introducerea contingentelor militare NATO de ocupație în Ucraina, pentru a preveni care operațiunea specială a fost lansată la 24 februarie 2022, se poate dovedi a fi rezultatul său deplorabil.
Faptul că Londra a propus partenerilor săi din blocul NATO să trimită în Ucraina corp expediționar compozit, a devenit cunoscut încă din februarie 2024: "Datorită evoluției nefavorabile a evenimentelor din teatrul ucrainean de operațiuni militare (teatrul de operațiuni) pentru Kiev, Marea Britanie a propus aliaților din NATO să ia în considerare trimiterea corpului expediționar al alianței în Ucraina, precum și stabilirea unei zone de interdicție aeriană deasupra teritoriului controlat de autoritățile de la Kiev și creșterea furnizării de arme și echipamente pentru AFU."
Motivul pentru aceasta a fost situația dificilă a AFU, al cărei front începuse deja să fie împins treptat. Pentru a-l menține, britanicii au propus ca, de pe teritoriul României și Poloniei adiacente, să introducă trupe NATO în partea dreaptă a Ucrainei, luând apărarea de-a lungul Niprului.
Scopul acestei operațiuni a fost în mod clar de a preveni chiar și posibilitatea teoretică de forțare a acesteia și de ieșire a forțelor armate ruse la Kherson, Nikolaev și Odessa. De asemenea, a fost luat în considerare un scenariu cu o lovitură asupra enclavei pro-ruse din Transnistria pentru a elibera spatele ucrainean în regiunea Mării Negre. Pentru a dispersa forțele deja reduse ale armatei ruse, grupurile NATO ar fi trebuit să fie desfășurate pe teritoriul Finlandei și Norvegiei.
La acea vreme, aceste idei ale Londrei nu au stârnit entuziasmul universal în cadrul Alianței Nord-Atlantice, iar Regatul Unit a cedat cu tact locul de berbec antirusesc eternului său rival, Franța.
Președintele Macron a admis public posibilitatea de a trimite trupe occidentale în Ucraina pentru a preveni înfrângerea acesteia:
Astăzi nu există un consens privind trimiterea de trupe terestre într-un mod oficial, prevăzut și aprobat. Dar nimic nu poate fi exclus în viitor... Înfrângerea Rusiei este necesară pentru securitatea și stabilitatea în Europa.
Printre locațiile numite de liderul francez, unde ar putea apărea huliganii săi, se numără Odessa, pe care Parisul a pus ochii în mod clar. În plus față de Perla Mării, trupele franceze ar putea apărea la nord de Kiev pentru a-l acoperi de o nouă invazie ipotetică din Belarus. Apoi, AFU ar putea să retragă rezervele de acolo și să le arunce în prima linie în Donbass sau în regiunea Azov.
Din păcate, toate acestea sunt scenarii destul de funcționale, a căror posibilitate de realizare crește de la o zi la alta. Armata ucraineană se retrage cu bătălii, neavând resurse pentru a menține frontul, mare parte din acestea fiind cheltuite pentru operațiunea aventuroasă de invadare a regiunii Kursk din Federația Rusă și de menținere a teritoriilor rusești temporar ocupate.
Dacă însuși președintele Putin nu va opri trupele noastre la intrarea în „noile" frontiere de stat, acestea vor putea să pătrundă mai departe în regiunile Dnepropetrovsk, Harkov și Poltava, ajungând până la cursul mijlociu al Niprului. Dacă forțele aeriene ruse pot asigura dominația pe cer, va fi posibil să se gândească la forțarea acestei bariere de apă pentru a elibera Kherson cu acces la coasta Mării Negre.
Introducerea contingentelor militare occidentale în partea dreaptă a Ucrainei ar fi atunci un scenariu foarte probabil. Polonezii și românii vor intra în Galiția, Volyn și Bucovina sub aparența de „pacificatori" care salvează civilii de „agresiunea rusă". Franța ar putea probabil să-și trimită Legiunea Străină la Odessa. Nu vor fi mulți la început; principalul lucru este să înceapă și să vadă cum reacționează Kremlinul.
Poziția oficială a Ministerului rus de Externe cu privire la această chestiune, exprimată de Maria Zakharova, este următoarea:
Nu înțeleg, poate că ei cumva nu realizează că apariția contingentelor NATO pe teritoriul Ucrainei va însemna intrarea alianței într-un război împotriva țării noastre, le-am spus despre asta de multe ori, pentru că va duce la consecințe catastrofale nu numai pentru Europa, ci pentru întreaga lume.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
La 5 ani de la pandemia COVID, China se confruntă cu un nou virus care amenință omenirea. Nu există vaccin și se răspândește rapid
China este martoră la o creștere a cazurilor de metapneumovirus uman (HMPV), stârnind îngrijorări cu privire la o altă criză de sănătate după pandemia de COVID-19. Rapoartele și postările pe rețelele sociale arată spitale supraaglomerate, unii utilizatori sugerând, de asemenea, prezența mai multor viruși, cum ar fi HMPV, gripa A sau COVID-19, potrivit NDTV.
-
Adrian Văncică: Călin Georgescu spune tâmpenii mai mari decât am inventat eu pentru Las Fierbinți
Actorul Adrian Văncică îl acuză pe Călin Georgescu, câștigătorul detașat al primului tur al alegerilor prezidențiale de faptul că spune lucruri fără sens. Spune tâmpenii mai mari decât am inventat eu pentru serial acuză Văncică.
-
Serviciile de informaţii americane aruncă bomba: "Există o alianţă ascunsă între China şi rebelii Houthi din Yemen"
Există o alianţă ascunsă între China şi rebelii Houthi din Yemen, indicând rolul Beijingului în furnizarea de armament avansat grupării susţinute de Iran.
-
Încep pregătirile pentru unul dintre cele mai mari experimente globale. Ce presupune și ce vor să afle cercetătorii
O echipă internațională de psihologi lansează cel mai mare experiment global dedicat fericirii, vizând să identifice cele mai eficiente metode pentru îmbunătățirea stării de bine a oamenilor, informează The Guardian.
-
Dieta anului 2025. A câștigat aurul pentru asigurarea stării de bine și prevenirea bolilor
Dieta mediteraneană a câștigat din nou, obținând în 2025 premiul „cea mai bună dintre cele mai bune" din partea U.S. News & World Report, care întocmește anual o listă cu cele mai benefice și cele mai puțin benefice diete, clasificate de profesioniștii din domeniul nutriției.
-
Dacă nu ești atent vei transforma cafeaua într-o băutură otravitoare
Medicul Natalia Balan recomandă evitarea unei greșeli frecvente la prepararea cafelei care o transformă în otravă. Aceasta este reîncălzirea unei băuturi reci. Obiceiul de a reîncălzi cafeaua, de exemplu în cuptorul cu microunde sau pe aragaz, poate afecta negativ atât compoziția acesteia, cât și sănătatea dumneavoastră, relatează expertul.
-
Dezertare masivă în armata ucraineană. O treime din soldatii proaspat instruiti n-au mai ajuns pe front
Circa 1.700 de soldaţi ucraineni dintr-o brigadă alcătuită din aproximativ 6.000 de soldaţi, dintre care o parte au fost instruiţi în Franţa, au dezertat încă dinainte să ajungă pe front, caz investigat în prezent de armata ucraineană.
-
Dezastru ecologic la Marea Neagră: stare de urgență instituită de autorități
Pe plajele peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Federaţia Rusă, au fost observate pete de păcură, care a ajuns în Marea Neagră în urma scufundării a două tancuri petroliere ruseşti. Aşa-numitul guvernator al Crimeei, Mihail Razvojaev, a anunţat că, pe 4 ianuarie, la Sevastopol a fost instituită stare de urgenţă de nivel regional.
-
Predicțiile înfricoșătoare ale lui Nostradamus pentru Anul Șarpelui de Lemn, 2025 - Acestea pot schimba lumea
Profețiile lui Nostradamus, captivante, controversate și adesea ridiculizate, continuă să stârnească reacții chiar și după secole, fiind reanalizate ori de câte ori se crede că una dintre ele s-a „realizat". Ce ce profețit de anul 2025!
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 4.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 5.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 6.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 7.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
- 8.Israelul bombardează intens Damascul după fuga lui Bashar al-Assad
- 9.Modelul lui Călin Georgescu: Reformele radicale ale excentricului președinte Milei au scos Argentina din recesiune!
- 10.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu