De ce a capturat Israelul cel mai înalt munte al Siriei la doar câteva ore după căderea lui Assad
Postat la: 15.12.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Israelul nu a pierdut timpul după căderea lui Bashar al-Assad pentru a bombarda toate mijloacele militare siriene pe care dorea să le țină departe de mâinile rebelilor - lovind aproape 500 de ținte, distrugând marina și distrugând, susțin israelienii, ținte de pe 90% din suprafața Siriei.
Dar capturarea de către Israel a celui mai înalt vârf al Siriei, muntele Hermon, este cea care se poate dovedi printre cele mai durabile premii - deși oficialii au insistat că ocuparea sa este temporară.
„Acesta este cel mai înalt loc din regiune, privind Libanul, Siria, Israelul", a declarat Efraim Inbar, directorul Institutului pentru Strategie și Securitate din Ierusalim (JISS). „Este extrem de important din punct de vedere strategic. Nu există nici un înlocuitor pentru munți."
Vârful Muntelui Hermon se află în Siria, într-o zonă tampon care a separat forțele israeliene de siriene timp de cincizeci de ani până la weekendul trecut, când trupele israeliene au preluat controlul asupra acesteia. Până duminică, vârful a fost demilitarizat și patrulat de forțele de menținere a păcii ONU - cea mai înaltă poziție permanentă a acestora din lume.
Ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a ordonat vineri armatei să se pregătească pentru condițiile dure ale desfășurării de iarnă. „Din cauza evoluțiilor din Siria, este de o importanță imensă pentru securitate să ne menținem controlul asupra vârfului Muntelui Hermon", a spus el într-un comunicat.
Forțele de Apărare Israelului (IDF) au avansat dincolo de vârf, până la Beqaasem, la aproximativ 25 de kilometri (15,5 mile) de capitala Siriei, potrivit Voice of the Capital, un grup activist sirian. CNN nu a putut confirma în mod independent această afirmație. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a negat săptămâna aceasta că forțele „înaintează spre" Damasc.
Israelul a capturat Înălțimile Golan, un platou strategic din sud-vestul Siriei, care se învecinează cu Muntele Hermon, în războiul din 1967 și l-a ocupat de atunci. Siria a încercat să recupereze teritoriul într-un atac surpriză în 1973, dar a eșuat, iar Israelul l-a anexat în 1981. Ocupația este ilegală conform dreptului internațional, dar Statele Unite au recunoscut pretenția Israelului asupra Golanului în timpul administrației Trump.
Israelul deține de zeci de ani niște pante mai joase ale Muntelui Hermon și chiar operează acolo o stațiune de schi, dar vârful a rămas în Siria propriu-zisă.
„Nu avem nicio intenție să intervenim în afacerile interne ale Siriei", a declarat prim-ministrul Benjamin Netanyahu într-un videoclip la câteva zile după ce Israelul a bombardat sute de ținte siriene și a pus mâna pe zona tampon demilitarizată. „Dar cu siguranță intenționăm să facem tot ce este necesar pentru a avea grijă de securitatea noastră."
Vârful Muntelui Hermon este un atu extraordinar sub controlul Israelului. La 9.232 de picioare (2.814 metri), este mai înalt decât orice punct din Siria sau Israel și al doilea după un singur vârf din Liban.
„Oamenii spun uneori, în epoca rachetelor, pământul nu este important - este pur și simplu neadevărat", a spus Inbar.
Într-o lucrare academică publicată în 2011, el a scris despre numeroasele avantaje prezentate de Muntele Hermon.
„Permite utilizarea supravegherii electronice în adâncul teritoriului sirian, oferind Israelului capacitatea de avertizare timpurie în cazul unui atac iminent", a scris el. Alternativele tehnologice avansate, cum ar fi supravegherea aeriană, a susținut el, pur și simplu nu erau comparabile. „Spre deosebire de o instalație pe un munte, acestea nu pot transporta echipamente grele, cum ar fi antene mari și pot fi doborâte de rachete antiaeriene."
Vârful se află la puțin peste 35 de kilometri (aproximativ 22 mile) de Damasc, ceea ce înseamnă că controlul poalelor sale siriene - tot acum în mâinile IDF - a pus capitala Siriei în raza de acțiune pentru tunurile de artilerie.
Liderul rebelului sirian Mohammad al-Jolani a acuzat sâmbătă Israelul că a depășit „liniile de angajament" cu acțiunile sale în Siria, în timp ce un grup de vecini ai țării a cerut Israelului să-și retragă forțele din toate teritoriile siriene.
După întâlnirea la Aqaba cu oficiali din Turcia, Irak, Egipt și Comisia Europeană, viceprim-ministrul Iordaniei, Ayman Safadi, a acuzat Israelul că încearcă să exploateze un vid de putere în Siria. Safadi a avertizat că stabilitatea țării este un „pilon al securității regiunii" și că, dacă Israelul nu respectă suveranitatea Siriei, riscă „o explozie a situației".
Între timp, Netanyahu din Israel a insistat că „mâna lui este întinsă" noului guvern din Siria. Dar în lumea de după 7 octombrie, el și alți grei ai securității naționale au spus clar că nu vor risca.
„În mare parte, este un confort pentru noi", a spus generalul de brigadă în retragere Israel Ziv despre operațiunile Israelului în Siria. „Am aflat ce s-a întâmplat în alte țări când ai o organizație teroristă care captează echipamente militare."
Netanyahu a insistat, de asemenea, că ocupația este temporară. „Israelul nu va permite grupărilor jihadiste să umple acest vid și să amenințe comunitățile israeliene de pe Înălțimile Golan cu atacuri în stilul din 7 octombrie", a spus el. Criteriul său de retragere, a spus el, a fost o forță siriană „care este angajată în acordul din 1974 poate fi stabilită și securitatea la granița noastră poate fi garantată".
Nu este clar când se poate realiza acest lucru.
Dacă armata se retrage „este o decizie politică", a spus Inbar. „Armatei i-ar plăcea să rămână acolo."
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce știm despre dronele misterioase care bâzâie deasupra New Jersey
Misterul continuă să planeze după aproape o lună de observări de drone deasupra New Jersey, stârnind teamă în rândul locuitorilor și dezbateri aprinse cu privire la ce sunt obiectele zburătoare - și dacă acestea sunt drone.
-
De ce a capturat Israelul cel mai înalt munte al Siriei la doar câteva ore după căderea lui Assad
Israelul nu a pierdut timpul după căderea lui Bashar al-Assad pentru a bombarda toate mijloacele militare siriene pe care dorea să le țină departe de mâinile rebelilor - lovind aproape 500 de ținte, distrugând marina și distrugând, susțin israelienii, ținte de pe 90% din suprafața Siriei.
-
Diana Șoșoacă amenință că zboară creierii polițiștilor cu o armă. Poliția Capitalei s-a autosesizat intr-un nou dosar
Poliția Capitalei s-a autosesizat și a demarat verificările după ce, într-un filmuleț de aproximativ 40 de minute transmis pe Facebook, europarlamentarul Diana Șoșoacă își exprimă revolta față de atitudinea forțelor de ordine față de ea și față de copiii ei și afirmă în acest context că se gândește să-și ia o armă și „cum se apropie unul de mine îî zbor creierii".
-
Găsit mort după ce a făcut acuzații grave împotriva OpenAI. Un cercetător AI a devenit denunțător in cazul unor grave abateri ale companiei
Un cercetător OpenAI, devenit denunțător, a fost găsit mort într-un apartament din San Francisco, au declarat autoritățile americane, potrivit BBC.
-
Adriana Bahmuțeanu revine cu un nou atac la adresa lui Honorius Prigoană: "Orice imperiu cade și moare pe propria mână"
Adriana Bahmuțeanu a anunțat în direct la România TV că a început procedurile pentru succesiune, precizând că ea nu se va avea acces la niciun leu din banii pe care băieții ei, Maximus și Eduard, i-au moștenit de la tatăl lor, Silviu Prigoană. Vedeta s-a simțit foarte indignată de faptul că Honorius Prigoană, fiul fostului său soț, nu îi permite să își vadă copiii.
-
O echipă de cercetători britanici fac o descoperire de proporții: au reușit să creeze bateria care poate funcționa mii de ani
O echipă de cercetători britanici a creat o baterie revoluționară din diamante, capabilă să furnizeze energie pe termen lung. Tehnologia inovatoare utilizează carbon-14, un izotop radioactiv, încorporat într-un diamant sintetic, deschizând noi perspective pentru alimentarea dispozitivelor.
-
Misterul monstrului Nessie din Loch Ness ar putea fi elucidat: explicația e mai neobișnuită decât ne-am aștepta
Legenda monstrului Nessie din Loch Ness este una dintre cele mai fascinante și persistente mituri ale lumii, circulând de zeci de ani și inspirând numeroase teorii și speculații.
-
Scoaterea prezervativului în timpul actului sexual este considerat viol
O fostă concurentă de la Insula Iubirii spune că „i-a tăiat răsuflarea" să descopere că cineva care scoate un prezervativ în timpul actului sexual este clasificat drept viol.
-
Viitorul șef al NASA vrea să trimită soldați americani în spațiu: „E absolut inevitabil"
Jared Isaacman, miliardarul ales de Donald Trump să fie următorul administrator al NASA, vrea să trimită trupe americane în spațiu, considerând că o astfel de mutare este „absolut inevitabilă", relatează The Independent.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 5."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 6.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 7.De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi arme americane pe teritoriul Rusiei
- 8.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 9.Casa Albă vrea sa credem motivul absurd pentru care SUA au dat undă verde rachetelor ATACMS înainte ca Donald Trump să-și preia mandatul
- 10.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu