Datoria Americii e o amenințare pentru economia mondială. A ajuns la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată!
Postat la: 02.02.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Totalul datoriei publice restante a depășit 30.000 de miliarde de dolari, potrivit datelor publicate de Departamentul Trezoreriei și preluate de CNN.
Împrumuturile guvernamentale s-au accelerat în timpul pandemiei Covid-19, în condițiile în care Washingtonul a cheltuit agresiv pentru a amortiza lovitura economică provocată de criză. Datoria națională a crescut cu aproximativ 7.000 de miliarde de dolari de la sfârșitul anului 2019.
Este imposibil de știut cât de multă datorie este prea multă, iar economiștii rămân divizați cu privire la cât de mare este cu adevărat această problemă. Dar atingerea pragului vine într-un moment delicat, în condițiile în care costurile de împrumut sunt așteptate să crească.
După mulți ani în care ratele dobânzilor au fost la limita inferioară, Rezerva Federală trece la combaterea inflației. Fed plănuiește să lanseze prima sa serie de majorări de rate din 2015. Costurile mai mari ale împrumuturilor nu vor face decât să îngreuneze finanțarea muntelui de datorii.
Se estimează că numai costurile cu dobânzile vor depăși 5.000 de miliarde de dolari în următorii 10 ani și vor reprezenta aproape jumătate din toate veniturile federale până în 2051, potrivit Fundației Peter G. Peterson, o organizație care se concentrează pe conștientizarea provocării fiscale.
În prezent, guvernul federal datorează aproape 8.000 de miliarde de dolari investitorilor străini și internaționali, în frunte cu Japonia și China. În cele din urmă, această sumă va trebui să fie rambursată, cu dobândă.
30.000 de miliarde de dolari este un număr oarecum umflat de faptul că o parte din bani este datorată de către guvern către el însuși. Este vorba de datoria deținută în cadrul asigurărilor sociale și al altor fonduri fiduciare guvernamentale. Așa-numitele dețineri intraguvernamentale totalizează peste 6 trilioane de dolari.
Cu toate acestea, datoria națională a crescut vertiginos în ultimele decenii, determinată în parte de criza financiară din 2008 și apoi de pandemie. Totalul datoriei restante se ridica la 9,2 trilioane de dolari în decembrie 2007, chiar la începutul Marii Recesiuni, potrivit datelor Trezoreriei.
În momentul în care fostul președinte Donald Trump a preluat mandatul, datoria națională se ridica la aproape 20.000 de miliarde de dolari.
"Covidul a exacerbat problema. Am avut o situație de urgență care a necesitat cheltuieli de mii de miliarde", a declarat Michael Peterson, director executiv al Fundației Peterson. "Dar problemele structurale cu care ne confruntăm din punct de vedere fiscal existau cu mult înainte de pandemie.
Chiar și înainte de Covid, Trump a prezidat o creștere puternică a datoriei naționale, evidențiată de reducerile masive de taxe adoptate la sfârșitul anului 2017 - într-un moment în care economia SUA era în plină expansiune și nu avea nevoie de niciun stimulent fiscal. Legea privind reducerile fiscale și locurile de muncă din 2017 va adăuga între 1.000 și 2.000 de miliarde de dolari la datoria federală între 2018 și 2025, potrivit Tax Policy Center. Centrul notează că impactul va fi și mai mare dacă unele dintre reducerile fiscale temporare vor fi prelungite.
În 2020, datoria publică totală ca procent din produsul intern brut (PIB) a depășit 100%, cu ani înainte de termen. Pentru context, datoria în raport cu PIB a Japoniei depășește cu mult 200%.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Lovitură dură pentru China! UE a pus tarife uriașe pentru mașinile electrice importate din țara asiatică
Uniunea Europeană a decis marţi să majoreze tarifele la vehiculele electrice construite în China până la 45,3%, la sfârşitul investigaţiei sale de cel mai înalt nivel care a divizat Europa şi a provocat represalii din partea Beijingului.
-
Politico: Un fost huligan de fotbal de extremă-dreapta este puternic cotat pentru alegerile prezidentiale din România
„Extravaganța alegerilor din România trezește fantomele trecutului fascist", se intitulează articolul publicat marți de Politico, cu mai puțin de o lună înainte de alegerile prezidențiale.
-
Sefa Coloniei România dă semnalul pentru linia politică viitoare care sa aprobe cum sa ne ia Occidentul resursele in continuare
Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a declarat marți, la PowerShift Summit, că investitorii americani așteaptă de la majoritatea guvernamentală predictibilitate și „decizii legislative şi de fiscalitate luate în consultare cu mediul de afaceri şi cu stakeholderi":
-
Pohta ce-au pohtit: Ciolacu si cu Ciuca ar intra in turul al doilea. Nou sondaj care schimba radical perceptia electoratului
Un sondaj de opinie realizat zilele acestea la cererea Newsweek România arată că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor intra în turul al doilea al alegerilor prezindențiale. PSD are 31%, iar PNL este creditat cu 20,5%. Sunt primele două partide din acest sondaj.
-
Un nou instrument al OpenAI descris ca având „robustețe și precizie la nivel uman" halucinează tratamente medicale periculoase
Gigantul tehnologic OpenAI a prezentat un nou instrument de transcripție alimentat de inteligența artificială Whisper. Potrivit companiei, acesta are „robustețe și precizie la nivel uman", potrivit Fortune.
-
Diriginții care aleargă după profesori prin școlile din România. Fiecare profesor de la clasă trebuie să confirme nota la purtare propusă pentru fiecare studiu
Până vineri, 25 octombrie, toți elevii trebuiau să aibă o notă la purtare stabilită. Acesta este primul an școlar când intră în vigoare procedură stabilită de Ministerul Educației prin ordinul de ministru nr. 5726/2024, prin care s-a decis acordarea unei note la purtare pentru fiecare modul. Problema este că normele de aplicare pentru acest ordin au fost transmise școlilor cu 3 zile înainte de încheierea primului modul de învățare din acest an școlar.
-
Ucrainienii cuceresc pas cu pas școlile românești. Bucureștiul tace
Administrația Militară Regională Cernăuți a răspuns recent solicitării Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuți, dezvăluind o situație alarmantă pentru comunitatea românească din fostul raion Noua Suliță, regiunea Cernăuți.
-
Misterioasa descoperire. Rămășițele incredibile ale unei civilizații dispărute sunt considerate un miracol după 8000 de ani
La peste 2000 de metri deasupra nivelului mării, la Hartashen, un sat din colțul de nord al Armeniei, se află una dintre cele mai misterioase și totodată cel mai puțin cunoscute minuni ale umanității.
-
Tigănia PSD-AUR: Ciolacu l-a pus cu botul pe labe pe Simion cu documentele obtinute de la servicile secrete care probeaza legaturile cu FSB
În ianuarie 2024, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a solicitat Parlamentului României să demareze o investigație cu privire la posibilele legături ale politicianului George Simion - acum cu ambiții de prezidențiabil - cu mișcările extremiste și cu influența putinistă.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Emmanuel Todd: Va fi un șoc descoperirea scopului real al NATO
- 2.Se abate urgia peste Europa in cateva saptamâni: Ursula von der Leyen preia puteri depline în dauna statelor naționale din Uniune
- 3.FT: Ucraina a început să discute cu Occidentul despre cedarea teritoriilor către Rusia, totul pentru a opri războiul!
- 4.Le Figaro: Documente secrete dezvăluie "marele proiect" pentru prăbușirea Israelului
- 5.Război total între Viktor Orban și Ursula von der Leyen: eurodeputații i-au cântat "Bella Ciao" premierului ungar
- 6.Fiul unui oficial de al lui Zelenski a fost filmat călărind în pat zeci de teancuri cu bancnote VIDEO
- 7.Al-Qaida a comis un atac de proporții alarmante, cu sute de morți în doar câteva ore
- 8.Revoltă împotriva "Împărătesei" Ursula: Comisarul forțat să demisioneze rupe tăcerea și lansează un atac extrem de dur
- 9.Presa germană: Israelul a declarat război ordinii mondiale. Germania trebuie să intervină
- 10.REUTERS: Principalele puncte ale declarației BRICS de la Kazan
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu