Cum se modifică axele de putere ale lumii: Occidentul plătește prețul unei iluzii
Postat la: 01.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Actualul statu-quo global stabilit după al Doilea Război Mondial, sistemul atlantic, este asediat de pe trei fronturi. China pe frontul Asia-Pacific; Rusia pe fronturile eurasiatic, est-european și baltic; pe fronturile din Orientul Mijlociu, Mediterana de Est, Asia Centrală, Caucaz și Africa de Nord, Turcia se remarcă printre actorii politici fondatori ai noii lumi multipolare.
China obligă sistemul atlantic să se schimbe, mai ales prin dinamica economică, Rusia în domeniul militar iar Turcia prin dinamicile strategică și geo-culturală. Astăzi, în genocidul din Gaza, în conflictul militar din Ucraina și în confruntarea diplomatică din Taiwan, timpul lucrează în favoarea puterilor revizioniste precum Turcia, China și Rusia, mai degrabă decât pentru SUA și aliații săi.
Chinezii sintetizează această schimbare prin dictonul „Dong sheng, Xi jiang/Estul se ridică, Vestul cade".
De fapt, lumea a fost întotdeauna multipolară. Dar, după cum afirma istoricul scoțian Niall Ferguson, prăbușirea Uniunii Sovietice a dat peste cap geopolitica globală și a creat în mintea americanilor iluzia că lumea este „unipolară".
Acum, lumea occidentală plătește prețul pentru această iluzie. Crizele cu care ne confruntăm pe diferite continente și regiuni sunt de fapt dovada că sistemul global a devenit disfuncțional.
Cu toate acestea, o reconfigurare a puterilor nu a prins încă formă în perioada crizelor care marchează trecerea la o nouă eră. Între blocurile occidental și estic, statele rivale își mențin relațiile dar există și o concurență între ele, la fel cum există între țările aceluiași bloc până la un punct.
Prin urmare, lumea reală este un loc foarte schimbător și incert. Este dificil de făcut previziuni precise despre ce se va întâmpla în continuare în sfera militară, economică și politică. Cu toate acestea, există o tendință incontestabilă simbolizată de declinul geopolitic al Occidentului.
Toți actorii de pe scena globală își mențin capacitatea și potențialul de a schimba acest curs global prin mișcările sau greșelile lor.
Pregătirile Chinei pentru un eventual război cu Statele Unite din cauza crizei din Taiwan; divizarea militară și economică a Occidentului de către Rusia în ceea ce privește războiul din Ucraina; modificarea echilibrelor imperialiste de către Turcia prin influența sa regională crescândă în hinterlandul său istoric - Siria, Irak, Palestina, Yemen, Africa de Nord, Caucaz și Mediterana de Est - marchează prăbușirea arhitecturii tradiționale de securitate a Atlanticului.
Din acest motiv, pe arena globală, Turcia, China și Rusia sunt definite drept noile axe ale secolului XXI. Acești trei actori acționează practic în cooperare. Pentru că scopul final al tuturor este să salveze controlul sistemului internațional din ghearele SUA.
Trecem printr-o perioadă de slăbiciune și divizare crescânde în Occident. Indiferent ce face Occidentul colonialist, care a demonstrat solidaritate în privința genocidului din Ucraina și, mai recent, din Gaza, nu va putea evita să fie partea învinsă.
După Ucraina, vântul a început să bată în Gaza.
Este foarte greu pentru Occidentul condus de SUA să aibă succes în trei războaie separate împotriva a trei actori diferiți, în același timp. O astfel de luptă depășește Statele Unite, chiar dacă sunt o superputere și își concentrează resursele militare și economice.
Noua adresă a presiunii geopolitice aplicată în comun de noua axă globală este Israelul, care comite în prezent genocid în Gaza.
Această presiune, într-un fel sau altul, va aduce Israelul sionist și pe susținătorul său, Occidentul, la limită în Gaza, cum a fost și în Ucraina, Irak și Afganistan. Spiritul vremurilor și puterea noii axe globale conduse de Turcia, Rusia și China arată acest lucru.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 9.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 10.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu