Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cum se fură voturile în Rusia: de la urna mobilă la teancurile de buletine introduse ilegal

Postat la: 20.09.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Nicio metodă de fraudare nu pare să fi fost ocolită în Rusia - de la votul electronic considerat un mecanism facil pentru ca autoritățile să poată controla rezultatele, la „clasicele": teancuri de buletine deja completate îndesate în urne, turismul electoral sau manipularea votului cu urna mobilă.

„Rusia Unită" nu mai are mulți oponenți, dar are nevoie de o victorie suficient de mare, care să îi permită manipularea Constituției și să îi ofere președintelui Vladimir Putin îndeplinirea fără emoție a planurilor de menținere a puterii și în viitor: pentru câtă vreme va dori, în forma pe care o va dori. Corespondentul RFE/RL Robert Coalson a trecut în revistă exemplele de fraudă semnalate în Rusia la alegerile pentru Duma de stat, camera inferioară a Parlamentului. Chiar dacă autoritățile au limitat drastic accesul la transmisiunile în direct din secții, cele trei zile ale votului au fost marcate de apariția a numeroase înregistrări, care par să arate practicarea pe scară largă a umplerii urnelor cu teancuri de buletine deja completate, scrie Europa Libera.

Potrivit analistului american Andras Toth-Czifra numărul acestor înregistrări, care nu au fost verificate independent, ar fi fost, încă din prima zi a votului, „șocant de mare". O înregistrate de la Secția 475 din Briansk Oblast pare să arate o persoană care încearcă să își ascundă fața cu o glugă, introducând mai multe buletine în urnă. Cel care a postat înregistrarea spune că ar fi vorba de un membru al biroului electoral al secției. Potrivit Mediazona, observatorii din secție ai Partidului Comunist spun că circa 300 de buletine de vot ar fi fost adăugate voturilor reale din această secție.

Tot din regiunea Briansk, de la Secția 131, Partidul Comunist a postat o înregistrare care pare să arate un membru al biroului electoral făcând același lucru. O observatoare a unei secții din St. Petersburg a filmat momentul în care un tânăr încerca să introducă opt buletine în urnă. A fost oprit și preluat de un polițist. Aceeași femeie povestește că ulterior, a fost întâmpinată de câțiva „provocatori" lângă Secția 1.642. Aceștia au început să se bată iar poliția i-a reținut rapid atât pe ei, cât și pe ea.

Tot din St. Petersburg, postul TV Dozhd relatează că poliția a oprit o femeie care aducea în geantă buletine de vot. Anterior, aceasta fusese văzută de reporterul Dozhd vorbind cu șeful biroului electoral de la Secția 2.189, împreună cu care a intrat într-o mașină. O altă înregistrare din St. Petersburg pare să arată un bărbat introducând buletine în urna de la Secția 1.809 fără a încerca să se ascundă măcar.

Pe contul de Twitter al fostului candidat al Partidului Yabloko, Andrei Pivovarov, aflat în închisoare, a fost publicată o înregistrare de la Secția 3.667 din Balașikha, în care un membru al secției îi dă unui tânăr un teanc de buletine de vot înainte de intrarea în cabina de vot. O altă înregistrare arată aceeași persoană dându-i mai multe buletine unei femei, în timp ce un tânăr iese din cabină și introduce în urnă circa șapte buletine de vot.

Pe contul lui Pivovarov au mai fost postate încă două înregistrări de la aceeași secție, ambele părând să documenteze situații similare. Un candidat pentru Duma de Stat, Mihail Lobanov, a publicat o fotografie cu urne pline de buletine de la Secția 3.487 din Moscova, spunând că a observat cum aceasta a fost umplută ilegal și că a chemat polițiștii. În ziua anterioară, el a publicat o înregistrare de la ședința în care sesizarea sa a fost respinsă. Spune că va contesta respingerea plângerii.

O înregistrare video de la Secția 1.660 din regiunea Bașkortostan pare să arate două persoane care introduc în urne numeroase buletine, la fel ca o înregistrare de la Secția 550 din Saratov Oblast. Iar o înregistrare de la Secția 98 din Crimeea arată un grup de persoane, aparent oficiali ai secției, introducând numeroase buletine în urne, în timp ce o femeie pare să îi monitorizeze de la un metru distanță.

Pe lângă mobilizarea masivă a angajaților din sectorul public, turismul electoral și „simpla" umplere ilegală a urnelor cu teancuri de buletine de vot, votul la domiciliu este și el semnalat ca metodă de fraudă utilizată în alegerile de la sfârșitul săptămânii.

O înregistrare de la Secția 2.808 din Kușchiovskaia arată momentul în care urna mobilă a fost returnată în secție. În înregistrare pare că buletinele din urnă sunt, de fapt, un teanc compact și nu buletine introduse individual. În plus, observatorul independent de la secție spune că aceasta nu avea înregistrat niciun alegător care solicitase urna mobilă.

La Secția 1.272 din Moscova, deputatul Partidului Comunist Valeri Rașkin, care era observator, a verificat lista cererilor pentru urna mobilă. Într-o postare pe Twitter, acesta spune că a telefonat la numerelor trecute în listă: 13 persoane i-au răspuns și i-au spus că nu ceruseră urna mobilă, iar alte 42 de numere de telefon fie nu funcționau, fie aparțineau unor societăți comerciale.

În Kemerovo, Gerda Gorskaia, membră a Comisiei Electorale Regionale, a spus pentru RFE/RL că a însoțit urna mobilă de la Secția 353 și a observat numeroase nereguli, inclusiv faptul că doar câțiva dintre cei care se aflau pe listă și au fost vizitați ceruseră urna mobilă. Mai mult, în câteva situații, personalul electoral a dat instrucțiuni clare despre cine trebuie votat iar în altele a preluat doar buletine deja completate, fără a verifica identitatea alegătorilor. Gorskaia a cerut anularea voturilor din urna mobilă.

„Se vede clar tiparul alegătorilor care nu au cerut urna mobilă. Am cerut invalidarea buletinelor, dar seara, președintele secției a respins cererea chiar dacă toate plângerile din sesizarea mea au fost confirmate de alți observatori", povestește Gerda Gorskaia.

Un alt observator al alegerilor, Svetlana Marina, din partea Partidului Yabloko, a furnizat RFE/RL o înregistrare de la votul la domiciliu din Secția 470, din așezarea Veresniki, în apropiere de orașul Kirov. În înregistrare se aude vocea unei femei care pare că nu are nici cea mai mică idee despre ce se întâmplă iar când este întrebată cu cine vrea să voteze spune că nu cunoaște niciun candidat. Reprezentantul electoral îi sugerează să voteze pentru „Rusia Unită" și îi completează buletinul de vot.

În Moscova, Oleg Stepanov, coordonator al fostei organizații a lui Alexei Navalnîi, spune că a găsit, la o singură secție, circa 400 de cereri pentru urna mobilă, care nu conțineau numele sau numărul de telefon al solicitanților. În unele cazuri, presupusele cereri veniseră de la grupuri de patru persoane care ar fi locuit în același apartament, într-o clădire în care pentru toate apartamentele fuseseră completate cereri similare pentru că toți locatarii ar fi fost bolnavi.

Peste 100 de milioane de ruși sunt înscriși pe listele electorale, iar Kremlinul speră că un număr mare dintre aceștia vor veni la vot în cele trei zile (17 - 19 septembrie 2021) ale alegerilor pentru Duma de Stat și regionale. Și Mihail Matveiev, membru al unui consiliu regional, vorbește despre probleme similare la Secția 3.019 din orașul Samara. Potrivit acestuia, toate cererile pentru urna mobilă păreau să fie completate de aceeași persoană iar sesizarea lui ar fi fost analizată.

Candidatul Partidului Comunist pentru Duma de Stat, Alexandr Andreiev povestește că membrii Biroului Electoral de la Secția 1.713 din Cheboksari opreau pur și simplu trecătorii pentru a le cere să voteze pe baza listei pentru urna mobilă. Acesta a spus pentru RFE/RL că a cerut o copie a listei de solicitări, a primit o listă cu 20 de persoane, dar când a cerut să vadă cererile acestora, lista i-a fost luată și i s-a oferit un document care nu specifica numărul de cereri.

„A încercat să îmi dea un document falsificat chiar în fața mea. Când am cerut originalul, a rupt foaia pe care mi-o dăduse și a băgat-o în buzunar. Apoi a început să mănânce bucăți de hârtie în fața camerelor de filmare": Pentru Rusia Unită, miza fraudelor este câștigarea unei majorități suficient de confortabile pentru controlul asupra modificărilor Constituționale dorite de Vladimir Putin.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE