Cum își ascunde Rusia tranzacțiile cu China după ce Trezoreria SUA a avertizat băncile chineze cu sancțiuni
Postat la: 29.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Eforturile firmelor ruse de a efectua plăţi pentru mărfuri în China, în contextul temerilor de sancţiuni secundare ale băncilor locale, au generat o piaţă înfloritoare pentru intermediari, până la jumătate din tranzacţii fiind acum gestionate de aceştia.
Trezoreria SUA a avertizat că ar putea aplica sancţiuni celor care facilitează tranzacţiile cu Rusia, solicitând băncilor străine să sporească conformitatea.
Descurajate de această ameninţare, băncile chineze îşi limitează tranzacţiile cu companiile ruseşti, care, la rândul lor, se grăbesc să deschidă conturi la singurul creditor rus cu o sucursală chineză, provocând un blocaj la VTB Shanghai.
Sursele, inclusiv consultanţi comerciali, bancheri şi importatori şi exportatori, care au solicitat cu toţii anonimatul pentru a împărtăşi informaţii sensibile, au spus că întârzierile îndelungate ale tranzacţiilor şi ale livrărilor au făcut ca firmele să apeleze la intermediari, în ciuda taxelor ridicate şi a riscurilor de confiscare a transporturilor în ţări terţe.
"Sunt o mulţime de oameni de afaceri (ruşi) care doar merg din bancă în bancă, deschizând conturi curente", a spus una dintre surse. Dacă plata nu are loc, trec la următoarea".
O altă sursă a spus că multe firme au trecut la utilizarea agenţilor de plată şi la crearea lanţurilor de companii temporare, permiţând procesarea plăţilor mult mai rapid.
Intermediarii sunt persoane juridice din Hong Kong, Kîrgîzstan, Kazahstan, Emiratele Arabe Unite şi alte jurisdicţii considerate "prietenoase" cu Rusia, au spus sursele, folosind termenul Moscovei pentru ţările care nu au impus sancţiuni pentru conflictul din Ucraina.
Doi consultanţi ruşi care lucrează cu intermediari au spus că aproximativ jumătate dintre aceste companii ruseşti le folosesc serviciile, în timp ce întreprinderile ruseşti mai mari - multe sub sancţiuni occidentale - au stabilit deja scheme cu intermediari în urmă cu un an.
Un consultant a spus că doar o cincime dintre entităţile ruseşti au acces deplin la conturile bancare din China, în timp ce 30% au acces limitat.
Utilizarea intermediarilor poate crea propriile probleme. Aceştia pot percepe comisioane de câteva mii de dolari pentru fiecare tranzacţie, au spus sursele, şi există riscul ca bunurile să fie confiscate atunci când sunt implicate ţări terţe.
Una dintre surse a declarat că un transport mare de servere transportat în Rusia din China prin Kazahstan a fost confiscat, deoarece bunurile în cauză intrau sub sancţiunile SUA.
Plăţile gestionate de intermediari pot fi în continuare refuzate de băncile chineze, iar natura mai puţin oficială a tranzacţiilor înseamnă că firmele ruseşti ar putea avea dificultăţi să-şi recupereze banii.
Un importator rus a declarat pentru Reuters că a lipsit o sumă nedezvăluită de yuani pe care a încercat să o trimită în China de aproape o lună.
Cu toate acestea, o companie de textile din Rusia a declarat că a reuşit să deschidă un cont în China cu ajutorul unui intermediar şi să transfere cu succes fonduri din Kârgâzstan, evitând astfel procedurile oneroase de conformare.
Livrările chineze către Rusia au fost cu 64,2% mai mari anul trecut comparativ cu 2021, potrivit datelor vamale, în timp ce comerţul total dintre cele două ţări a crescut la un record de 240 de miliarde de dolari.
China aprovizionează Moscova cu maşini şi utilaje în special şi cumpără mai mult petrol rusesc, pentru care au fost, de asemenea, amânate plăţile.
"În ceea ce priveşte plăţile internaţionale... vedem riscul ca sancţiunile secundare să crească şi ca plăţile să devină mai complicate. Suntem în contact cu partenerii noştri pentru a căuta modalităţi de a facilita plăţile", a declarat vineri guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina.
Unele companii, au spus sursele, speră că vizita preşedintelui Vladimir Putin în China luna viitoare va ajuta la rezolvarea problemei.
"Se poate schimba ceva după vizita delegaţiei oficiale ruse în China", a spus o persoană. Alţii sunt mai pesimişti, unul spunând că Rusia nu a fost o prioritate pentru băncile chineze, deoarece, în ciuda comerţului în expansiune dintre cele două ţări, cifra de afaceri comercială a Chinei cu Statele Unite şi Uniunea Europeană rămâne mult mai mare.
"Nu îşi vor sacrifica piaţa de dragul plăţilor către companiile ruseşti", a spus persoana.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
- Veste bună pentru clienții Hidroelectrica: facturile din octombrie și noiembrie vor fi recalculate și vor fi mai mici
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senator USR de București pe care l-a câștigat la alegerile parlamentare, după ce în urmă cu o zi a mers să-și preia mandatul.
-
Inteligența artificială a dat-o pe alcool: A învățat să deosebească tipurile de băuturi mai bine ca oamenii
Un algoritm de inteligență artificială a reușit să identifice notele dominante din fiecare băutură cu o precizie mai mare decât orice expert uman, stabilind astfel originea whisky-ului, fie din SUA, fie din Scoția.
-
"Tiktokizarea" planetei: cum a resetat aplicația chinezească geopolitica la nivel mondial
Platforma TikTok, aflată în vizorul Uniunii Europene şi al Statelor Unite, se confruntă cu acuzaţii de manipulare a opiniei publice, în timp ce compania sa mamă, China Bytedance, neagă ferm că este controlată de Partidul Comunist Chinez.
-
Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator pe care l-a câștigat în alegerile parlamentare din 2024, astfel că postul va deveni vacant, urmând a fi repartizat Cosminei Cerva, anunță surse apropiate președintei partidului SOS România, citate de Pro Tv.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 7.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu