Cum ar fi distrusă America dacă China ar invada Taiwanul: analiza șocantă a pierderilor probabile
Postat la: 30.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Este posibil ca flota lăudată a marinei americane să nu fie pregătită pentru un conflict cu China. O analiză recentă a constatat că SUA ar pierde probabil un număr mare de nave într-un război cu China pentru Taiwan, datorită unui avantaj tehnologic tot mai mic. Iar experții spun că flota americană de peste 490 de nave își pierde și ea avantajul numeric în comparație cu flota chineză de 661 de nave, informează The Daily Beast.
"Nu suntem nici pe departe pregătiți în mod adecvat", a declarat William Toti, care a condus strategia antisubmarin a marinei militare împotriva Chinei înainte de a se pensiona. "Mă tem că am trezit un gigant adormit. Ei au mai multe nave decât noi. Au mai multe capacități industriale decât noi".
Un avantaj în scădere
Un raport al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale a concluzionat că Marina americană, care a avut un buget de aproximativ 220 de miliarde de dolari anul trecut, ar suferi probabil pierderi grele dacă SUA ar încerca să apere Taiwanul de o invazie chineză. În primele zile ale unui conflict, rachetele chinezești ar putea distruge bazele aeriene americane din Japonia și Guam și ar putea scufunda două portavioane americane și între 10 și 20 de distrugătoare și crucișătoare.
"Astfel de pierderi ar afecta poziția globală a SUA timp de mulți ani", au scris autorii studiului, deși au sugerat că SUA ar avea probabil câștig de cauză în cele din urmă. "În timp ce armata taiwaneză este atacată, aceasta este grav degradată și lăsată să apere o economie afectată pe o insulă fără electricitate și servicii de bază." Studiul a constatat că SUA ar câștiga în continuare prin utilizarea celor 50 de submarine de atac în combinație cu bombardierele Forțelor Aeriene.
Jocurile de război efectuate pentru studiu reflectă realitatea de pe mare, a declarat Toti într-un interviu acordat The Daily Beast. SUA se confruntă cu o creștere rapidă a capacităților militare chineze, inclusiv a rachetelor avansate anti-navă. "Tot ceea ce plutește este vulnerabil, iar asta include portavioane și nave de suprafață", a spus Toti.
Paul van Hooft, analist la Centrul de Studii Strategice de la Haga, a declarat că armata chineză a încercat cu succes să recupereze decalajul față de flota americană prin copierea proiectelor americane de arme de precizie. Însă, a spus el, China are dificultăți mai mari în a reduce decalajul în domenii precum avioanele de luptă invizibile și a încercat să recupereze decalajul investind în inteligența artificială. El a spus că inteligența artificială ar putea ajuta China într-un viitor conflict naval, ajutând armata sa să țintească mai precis navele.
Inovațiile tehnologice acționează atât în favoarea, cât și împotriva navelor de suprafață, inclusiv a portavioanelor, a subliniat Sam J. Tangredi, un căpitan de marină în retragere care predă în prezent la Colegiul de Război Naval al SUA. El a spus că multe dintre evaluările privind rachetele în raport cu navele de suprafață - cum ar fi afirmația potrivit căreia noile rachete balistice anti-navă ale Chinei fac portavioane învechite - sunt inexacte.
"Navele de război nu operează individual împotriva unui inamic; ele operează ca grupuri de luptă care se sprijină reciproc sau ca o flotă globală (cel puțin așa cum operează Marina SUA). Astfel, un angajament nu constă în confruntarea unei arme împotriva unei nave, ci a unei flote (și a unei forțe comune) împotriva forțelor inamicului", a spus el.
Sateliții și radarele avansate ar putea detecta o flotă pe mare, a spus Tangredi. Dar aceleași sisteme pot vedea lansarea de rachete anti-navă cu baza pe uscat pentru a avertiza flota de atacurile iminente.
"Deoarece navele de război sunt (evident) foarte manevrabile, ele sunt mult mai greu de țintit decât bazele terestre - pentru care trebuie doar să se cunoască latitudinea/longitudinea sau coordonatele rețelei și apoi să se calculeze și să se controleze timpul de ardere al rachetei (cantitatea de combustibil consumat necesară pentru a ateriza într-o anumită locație)", a adăugat el.
Amenințări cibernetice
Un război cu China ar putea implica războinici de tastatură la fel de mult ca rachetele, deoarece navele sunt, de asemenea, vulnerabile la amenințările cibernetice. Tangredi a prezis că faza inițială a unei viitoare bătălii navale va fi războiul electronic, în care ambele părți vor lupta pentru controlul asupra spectrului electromagnetic și a spațiului cibernetic pentru a orbi sau înșela senzorii și sistemele de țintire ale adversarului.
"Navele de suprafață și sistemele de armament pe care le adăpostesc sunt computere plutitoare de milioane și miliarde de dolari, dar nu dispun nici măcar de cele mai elementare apărări digitale pe care și le permit smartphone-urile din buzunarele noastre", a declarat Egon Rinderer, directorul de tehnologie al companiei de apărare Shift5 și fost operator de sisteme navale. "Începem să vedem impactul în timp real al combinării capacităților cinetice și cibernetice pe câmpul de luptă. Aceste tipuri de tactici integrate ar putea duce la implicații semnificative pentru viitorul războiului naval și pentru pregătirea și letalitatea propriei noastre armate americane."
În timp ce Departamentul Apărării a investit masiv pentru a se proteja împotriva amenințărilor la adresa infrastructurii sale IT, eforturile de apărare a tehnologiei operaționale (OT) care se găsește în navele de suprafață, vehiculele de luptă și sistemele de armament sunt insuficiente, a declarat Rinderer.
"Ne-am bazat pe "securitatea prin obscuritate" pentru a proteja tehnologia OT de la bord, dar punctele slabe ale acesteia au ca rezultat expuneri care, dacă sunt exploatate, permit adversarilor să obțină rapid avantaje asimetrice pe câmpul de luptă", a adăugat el.
Tseng a declarat că Operațiunile maritime distribuite (DMO) ale Marinei se luptă cu încorporarea IA în procesele de achiziție și în infrastructura cibernetică și cu punerea în teren a unei forțe pregătite să dezvolte și să utilizeze IA. "Ca întotdeauna, tehnologia este cel mai mare diferențiator militar și va determina în cele din urmă dacă un conflict global pe scară largă poate fi descurajat. Riscăm să rămânem în urma PLA din cauza lipsei de investiții în aceste tehnologii", a adăugat el.
Pentru a învinge într-un viitor conflict cu China, SUA trebuie să construiască mai multe nave, în special submarine, a spus Toti.
"Submarinele sunt singurul tip de navă care poate opri invazia prin strâmtoarea Taiwan, deoarece pot intra acolo cu relativă impunitate și pot doborî navele chinezești care vor să invadeze Taiwanul. Navele de suprafață riscă foarte mult să fie distruse de rachetele chinezești. Submarinele nu suferă acest risc".
Tangredi a declarat că flota americană trebuie să fie suficient de mare pentru a suporta pierderi în luptă. "Spre deosebire de cel de-al Doilea Război Mondial, nu putem construi un distrugător în trei luni", a adăugat el. "Pentru a fi pregătiți, avem nevoie de mai mult decât de întreținere și instruire - avem nevoie de mai multe nave".
Dar construirea mai multor nave va necesita timp și miliarde de dolari, dacă se va întâmpla vreodată. Între timp, unii experți spun că Marina americană ar putea fi nevoită să se confrunte cu propriile limitări în fața unei flote chineze în creștere. "Plângerea SUA este: "Hei, nu mai putem opera cu impunitate oriunde vrem", a declarat Erik A. Gartzke, profesor la Universitatea California San Diego, care studiază impactul informației asupra războiului. "Cea mai simplă soluție la această problemă foarte complicată și costisitoare pentru marina americană este să nu mai pretindă că poate opera cu impunitate oriunde în lume. S-ar putea să existe anumite zone care sunt zone interzise".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 7.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu