Crește polul de putere oriental: Iranul se alături Rusiei, Chinei, Indiei și Pakistanului în Organizația de Cooperare de la Shanghai
Postat la: 05.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Găzduit de India, summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) a început marți dimineață pentru a deschide calea pentru includerea Iranului și pentru a deschide o oportunitate pentru aderarea Belarusului, notează agenția iraniană Mehr News.
Țările participante au discutat probleme cheie, inclusiv securitatea regională, conectivitatea economică și comerțul.
La summitul virtual se alătură președintele chinez Xi Jinping, președintele rus Vladimir Putin, premierul pakistanez Shehbaz Sharif și alți lideri ai țărilor membre, inclusiv președintele iranian Ebrahim Raeisi.
În timpul întâlnirii, Modi și-a exprimat fericirea cu privire la aderarea Iranului la OCS. "Sunt fericit că Iranul se va alătura familiei OCS ca nou membru", a declarat el.
Apartenența Iranului la Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS) va contribui la implementarea proiectelor regionale de infrastructură, cum ar fi coridorul de transport Chabahar, a declarat Modi.
La rândul său, președintele chinez a declarat că membrii OCS vor saluta Iranul ca membru oficial în cadrul summitului de astăzi și a transmis felicitări Teheranului.
În discursul său, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia sprijină aderarea rapidă a Belarusului la OCS, deoarece este cel mai apropiat aliat strategic al Federației Ruse. De asemenea, el a salutat intrarea Iranului în Organizația de Cooperare de la Shanghai.
"Republica Islamică Iran va participa acum la organizația noastră într-un format cu drepturi depline. Aș dori să adresez cu această ocazie felicitări președintelui Iranului, domnul Ebrahim Raeisi, și salutări sincere acestuia", a declarat liderul rus.
"În mai puțin de doi ani, partenerii noștri iranieni au finalizat toate procedurile necesare, iar acum sarcina noastră comună este de a-i ajuta pe colegii noștri să se alăture în mod productiv activităților cu multiple fațete care au loc în cadrul OCS", a adăugat Putin.
De asemenea, premierul pakistanez a adresat felicitări Iranului pentru aderarea sa la Organizație. Shehbbaz Sherif a făcut, de asemenea, apel la utilizarea potențialului țărilor membre ale OCS.
Iranul a devenit membru cu drepturi depline al Organizației de Cooperare de la Shanghai, potrivit declarației de la New Delhi a Consiliului șefilor de stat din cadrul OCS, publicată marți.
"Statele membre au subliniat semnificația istorică a admiterii Iranului în cadrul OCS ca stat membru cu drepturi depline", se arată în declarație.
În cursul zilei de marți, drapelul Republicii Islamice Iran a fost arborat la sediul OCS.
Iranul a semnat un memorandum de angajament în vederea obținerii statutului de stat membru al OCS la precedentul summit al OCS de la Samarkand, în septembrie 2022.
SCO este o organizație politică, economică și de securitate transcontinentală cu opt membri.
Organizația a fost înființată de China, Rusia, Uzbekistan, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan la un summit desfășurat la Shanghai în 2001.
Iranul și-a depus cererea inițială de aderare la alianță în urmă cu 15 ani. În cadrul unei sesiuni desfășurate în capitala tadjică Dușanbe în septembrie 2021, candidatura Iranului a fost acceptată.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răsturnare de situație privind DOGE, departamentul creat cu dedicație pentru Elon Musk. Ce arată ordinul semnat de Trump
Ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump privind înființarea DOGE, departamentul pentru eficientizarea guvernului ce urmează să fie condus de Elon Musk, arată două modificări majore față de ceea ce a fost anunțat în public.
-
Planul foarte ambițios al lui Donald Trump e legat de inteligența artificială. Investiții uriașe la orizont în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, se implică în susținerea unor investiții de sute de miliarde de dolari realizate de sectorul privat pentru a construi infrastructură de inteligență artificială în Statele Unite.
-
O scrisoare găsită: Donald Trump se reinstalează la Casa Albă și descoperă epistola lăsată de Joe Biden
Proaspăt reinstalat în Biroul Oval redecorat, Donald Trump și-a început oficial noul mandat de președinte al Statelor Unite, semnând ordine executive și interacționând cu presa într-o conferință improvizată de aproape 50 de minute.
-
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric! Cât a ajuns să coste un gram de aur
Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotaţie de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
-
Studiu revoluționar pentru bolile oftalmologice: Vederea ar putea fi redată cu ajutorul unei molecule sintetice
SO moleculă sintetică ce a fost creată în Italia s-a dovedit capabilă să "redeştepte" neuronii retinei pentru a ţine la distanţă bolile degenerative ale ochiului, conform unui studiu recent, care oferă o speranţă împotriva orbirii progresive.
-
Trump amenință forumul de la Davos: "Cu el, trebuie să te aștepți la orice!"
La Davos, toată lumea vorbește numai despre Donald Trump. Noul președinte american a depus jurământul în funcție pe Biblie și sub cupola Capitoliului din Washington chiar în momentul în care începea cel de-al 55-lea Forum Economic Mondial desfășurat în stațiunea din Alpii elvețieni.
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 4.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 5.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu