ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Contre între SUA și Rusia pe tema arsenalului nuclear american din Europa! Pentagonul: "Nu are legătură cu evenimentele din Ucraina!"

Postat la: 29.10.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Pentagonul a răspuns Rusiei în privința arsenalului său nuclear din Europa. Rusia a declarat sâmbătă că va ține cont în planificarea sa militară de desfășurarea accelerată a armelor nucleare tactice americane modernizate B61 la bazele NATO din Europa.

Pentagonul a declarat că nu va discuta detaliile arsenalului nuclear american și că SUA a planificat de mult timp modernizarea armelor sale nucleare B61, relatează Reuters, potrivit The Guardian.

"Modernizarea armelor nucleare americane B61 este în curs de desfășurare de ani de zile, iar planurile de a schimba în siguranță și în mod responsabil armele mai vechi cu versiunile îmbunătățite B61-12 fac parte dintr-un efort de modernizare planificat și programat de mult timp", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Oscar Seara. "Nu are nicio legătură cu evenimentele actuale din Ucraina și nu a fost accelerat în niciun fel", a adăugat Seara.

Rusia are aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice funcționale, în timp ce Statele Unite au aproximativ 200 de astfel de arme, dintre care jumătate se află în bazele din Italia, Germania, Turcia, Belgia și Olanda.

Pe fondul crizei ucrainene, Politico a relatat pe 26 octombrie că Statele Unite au declarat la o reuniune închisă a NATO din această lună că vor accelera desfășurarea unei versiuni modernizate a B61, B61-12, noile arme urmând să ajungă în bazele europene în decembrie, cu câteva luni mai devreme decât era planificat.

"Nu putem ignora planurile de modernizare a armelor nucleare, acele bombe cu cădere liberă care se află în Europa", a declarat ministrul adjunct de externe rus Alexander Grushko pentru agenția de știri de stat RIA.

Bomba gravitațională B61-12 de 12 picioare poartă un focos nuclear cu randament mai mic decât multe versiuni anterioare, dar este mai precisă și poate pătrunde sub pământ, potrivit unei cercetări a Federației Oamenilor de Știință Americani publicată în 2014.

"Statele Unite le modernizează, le măresc precizia și reduc puterea încărcăturii nucleare, adică transformă aceste arme în "arme de câmp de luptă", reducând astfel pragul nuclear", a declarat Grushko.

Invazia Rusiei în Ucraina a declanșat cea mai gravă confruntare între Moscova și Occident de la Criza rachetelor din Cuba din 1962, când cele două superputeri din Războiul Rece au fost cel mai aproape de un război nuclear.

Președintele Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că Rusia își va apăra teritoriul cu toate mijloacele disponibile, inclusiv cu arme nucleare, dacă va fi atacată.

Comentariile au stârnit o îngrijorare deosebită în Occident după ce Moscova a declarat luna trecută că a anexat patru regiuni ucrainene pe care forțele sale le controlează parțial. Putin spune că Occidentul s-a angajat într-un șantaj nuclear împotriva Rusiei.

Președintele american Joe Biden a declarat pe 6 octombrie că Putin a adus lumea mai aproape de "Armageddon" decât oricând de la Criza rachetelor din Cuba, deși Biden a declarat ulterior că nu crede că Putin ar folosi o armă nucleară tactică.

Putin nu a menționat utilizarea unei arme nucleare tactice, dar a spus că suspectează Ucraina că ar putea detona o "bombă murdară", o afirmație despre care Ucraina și Occidentul spun că este falsă.

Bomba nucleară americană B61 a fost testată pentru prima dată în Nevada, la scurt timp după Criza rachetelor din Cuba. În timpul lui Barack Obama, președintele SUA între 2009 și 2017, a fost aprobată dezvoltarea unei noi versiuni a bombei, B61-12.

Rusul Grushko a declarat că Moscova va trebui să țină cont și de Lockheed Martin F-35, care ar putea lansa o astfel de bombă. NATO, a spus el, a întărit deja părțile nucleare ale planificării sale militare.

NATO "a luat deja decizii pentru a consolida componenta nucleară în planurile militare ale alianței", a declarat Grushko.

Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, a declarat sâmbătă pe Telegram că noile bombe B61 au o "semnificație strategică", deoarece armele nucleare tactice ale Rusiei sunt depozitate, însă aceste bombe americane ar fi la un zbor scurt de granițele Rusiei.

Statele Unite, potrivit documentului "U.S. 2022 Nuclear Posture Review" publicat joi, vor consolida descurajarea nucleară cu F-35, bombele B61-12 și o rachetă de croazieră cu lansare din aer cu armament nuclear.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE