Contre între SUA și Rusia pe tema arsenalului nuclear american din Europa! Pentagonul: "Nu are legătură cu evenimentele din Ucraina!"
Postat la: 29.10.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Pentagonul a răspuns Rusiei în privința arsenalului său nuclear din Europa. Rusia a declarat sâmbătă că va ține cont în planificarea sa militară de desfășurarea accelerată a armelor nucleare tactice americane modernizate B61 la bazele NATO din Europa.
Pentagonul a declarat că nu va discuta detaliile arsenalului nuclear american și că SUA a planificat de mult timp modernizarea armelor sale nucleare B61, relatează Reuters, potrivit The Guardian.
"Modernizarea armelor nucleare americane B61 este în curs de desfășurare de ani de zile, iar planurile de a schimba în siguranță și în mod responsabil armele mai vechi cu versiunile îmbunătățite B61-12 fac parte dintr-un efort de modernizare planificat și programat de mult timp", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Oscar Seara. "Nu are nicio legătură cu evenimentele actuale din Ucraina și nu a fost accelerat în niciun fel", a adăugat Seara.
Rusia are aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice funcționale, în timp ce Statele Unite au aproximativ 200 de astfel de arme, dintre care jumătate se află în bazele din Italia, Germania, Turcia, Belgia și Olanda.
Pe fondul crizei ucrainene, Politico a relatat pe 26 octombrie că Statele Unite au declarat la o reuniune închisă a NATO din această lună că vor accelera desfășurarea unei versiuni modernizate a B61, B61-12, noile arme urmând să ajungă în bazele europene în decembrie, cu câteva luni mai devreme decât era planificat.
"Nu putem ignora planurile de modernizare a armelor nucleare, acele bombe cu cădere liberă care se află în Europa", a declarat ministrul adjunct de externe rus Alexander Grushko pentru agenția de știri de stat RIA.
Bomba gravitațională B61-12 de 12 picioare poartă un focos nuclear cu randament mai mic decât multe versiuni anterioare, dar este mai precisă și poate pătrunde sub pământ, potrivit unei cercetări a Federației Oamenilor de Știință Americani publicată în 2014.
"Statele Unite le modernizează, le măresc precizia și reduc puterea încărcăturii nucleare, adică transformă aceste arme în "arme de câmp de luptă", reducând astfel pragul nuclear", a declarat Grushko.
Invazia Rusiei în Ucraina a declanșat cea mai gravă confruntare între Moscova și Occident de la Criza rachetelor din Cuba din 1962, când cele două superputeri din Războiul Rece au fost cel mai aproape de un război nuclear.
Președintele Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că Rusia își va apăra teritoriul cu toate mijloacele disponibile, inclusiv cu arme nucleare, dacă va fi atacată.
Comentariile au stârnit o îngrijorare deosebită în Occident după ce Moscova a declarat luna trecută că a anexat patru regiuni ucrainene pe care forțele sale le controlează parțial. Putin spune că Occidentul s-a angajat într-un șantaj nuclear împotriva Rusiei.
Președintele american Joe Biden a declarat pe 6 octombrie că Putin a adus lumea mai aproape de "Armageddon" decât oricând de la Criza rachetelor din Cuba, deși Biden a declarat ulterior că nu crede că Putin ar folosi o armă nucleară tactică.
Putin nu a menționat utilizarea unei arme nucleare tactice, dar a spus că suspectează Ucraina că ar putea detona o "bombă murdară", o afirmație despre care Ucraina și Occidentul spun că este falsă.
Bomba nucleară americană B61 a fost testată pentru prima dată în Nevada, la scurt timp după Criza rachetelor din Cuba. În timpul lui Barack Obama, președintele SUA între 2009 și 2017, a fost aprobată dezvoltarea unei noi versiuni a bombei, B61-12.
Rusul Grushko a declarat că Moscova va trebui să țină cont și de Lockheed Martin F-35, care ar putea lansa o astfel de bombă. NATO, a spus el, a întărit deja părțile nucleare ale planificării sale militare.
NATO "a luat deja decizii pentru a consolida componenta nucleară în planurile militare ale alianței", a declarat Grushko.
Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, a declarat sâmbătă pe Telegram că noile bombe B61 au o "semnificație strategică", deoarece armele nucleare tactice ale Rusiei sunt depozitate, însă aceste bombe americane ar fi la un zbor scurt de granițele Rusiei.
Statele Unite, potrivit documentului "U.S. 2022 Nuclear Posture Review" publicat joi, vor consolida descurajarea nucleară cu F-35, bombele B61-12 și o rachetă de croazieră cu lansare din aer cu armament nuclear.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu