Conservatorii americani denunță albirea Ucrainei corupte. Războiul face parte dintr-o luptă globală între democrație și autoritarism!
Postat la: 09.04.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
"De dragul apărării integrității Ucrainei corupte, SUA nu merită să riște un război nuclear cu Rusia," susține editorialistul The American Conservative.
Ucraina nu este un simbol al libertății și al democrației liberale, este de părere Ted Galen Carpenter, cercetător în studii de securitate la Institutul Cato,fiind autorul a 12 cărți și a peste 850 de articole de geopolitică. Cea mai recentă carte a sa este „NATO: Dinosaurul periculos" (2019). Declarațiile oficialilor din SUA și ale altor lideri occidentali, precum și știrile din mass-media au creat o imagine uluitor de înșelătoare a Ucrainei, spune publicistul și cercetătorul de la Cato.
"A existat un efort concertat pentru a prezenta țara nu numai ca o victimă a agresiunii brutale rusești, ci ca pe un bastion curajos și nobil al libertății și democrației. Narativul convențional ne-ar face să credem că Ucraina este o versiune est-europeană a Danemarcei," susține în cel mai recent editorial "Albind corupția din Ucraina," publicat recent în The American Conservative.
Promotorii acestui narativ susțin că războiul în desfășurare nu este doar o ceartă între Rusia și Ucraina cu privire la ambițiile Kievului de a se alătura NATO sau o bătălie pentru ambițiile teritoriale ale Moscovei în Crimeea și Donbas. Nu, insistă ei - războiul face parte dintr-o luptă globală între democrație și autoritarism, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski este demn de moștenirea lui Winston Churchill. Președintele Biden, în declarațiile sale din 26 martie despre război, a spus că acest conflict este „o bătălie între democrație și autocrație, între libertate și represiune, între o ordine bazată pe reguli și una guvernată de forța brută."
John Blake de la CNN a comparat literalmente cauza Ucrainei cu cea a Americii în războiul său revoluționar. El a susținut că ucrainenii „își construiesc propriile monumente pentru democrație, cu sângele lor. "Curajul poporului ucrainean este o amintire a ceea ce a fost SUA - un „far al libertății", în care practic fiecare școlar a memorat poemul „Imnul Concordiei", înscris la baza statuii Minute Man," mai relatează comentatorul.
Într-un articol de opinie al ziarului "USA Today" din 26 martie, John M. Bridgeland, directorul Consiliului de politică internă a Casei Albe, sub președintele George W. Bush, și-a exprimat, în mod similar, admirația adulată pentru presupusul angajament al Ucrainei și lui Zelenski față de democrație. „Lumea vede curajul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și al poporului ucrainean, care este dispus să moară pentru a-și apăra democrația și libertatea," a scris el. Într-adevăr, Bridgeland a spus: „Niciun cost nu este prea mare [pentru ucraineni] pentru a-și apăra democrația și iubita Ucraină."
Ideea că Ucraina a fost un model democratic care l-a îngrozit pe Putin poate fi un mit reconfortant pentru politicienii și experții americani, dar este un mit, mai spune Carpanter. "Ucraina este departe de a fi un model democrat-capitalist și un magnet irezistibil pentru ruși. Realitatea este mai tulbure și îngrijorătoare: Ucraina a fost de multă vreme una dintre cele mai corupte țări din sistemul internațional. În raportul său anual publicat în ianuarie 2022, Transparency International a clasat Ucraina pe locul 123 din cele 180 de țări examinate, cu un scor de 32 pe o scară de la 1 la 100 de puncte. Prin comparație, Rusia - considerată coruptă până la măduvă - s-a clasat doar puțin mai jos, pe locul 139, cu un scor de 29.
Bilanțul Ucrainei în ceea ce privește protejarea democrației și a libertăților civile nu este cu mult mai bun decât performanța sa în materie de corupție. În raportul Freedom House din 2022, Ucraina figurează în categoria „parțial liberă", cu un scor de 61 dintr-un posibil 100. Alte țări din această categorie includ bastioane ale democrației liberale precum Filipinele lui Rodrigo Duterte (55), Serbia (62), Ungaria (59) și Singapore (47). Interesant este că Ungaria - care a fost ținta criticilor vitriolante ale progresiștilor din Occident - din cauza politicilor sociale conservatoare ale premierului Viktor Orban - se situează cu opt puncte mai sus decât Ucraina, care primește laude din partea acelorași facțiuni ideologice occidentale.
Chiar înainte de izbucnirea războiului, au existat multe excese de autoritarism în guvernarea politică a Ucrainei. La doar câteva luni după revoluția EuroMaidan din 2014, s-au remarcat eforturi pentru a reduce la tăcere criticii. Oficialii ucraineni au hărțuit, de asemenea, dizidenții politici, au adoptat măsuri de cenzură și au interzis jurnaliștilor străini accesul la documente oficiale. Astfel de acțiuni au fost criticate de Amnesty International, Human Rights Watch, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa și alți observatori independenți. Batalionul neo-nazist Azov, parte integrantă a aparatului militar și de securitate al președintelui Petro Poroșenko, și-a păstrat acest rol și în timpul președinției lui Zelenski.
Într-adevăr, unele măsuri represive s-au adâncit sub Zelenski, chiar înainte de izbucnirea războiului cu Rusia. În februarie 2021, guvernul ucrainean a închis mai multe instituții de presă independente (în mare parte, dar nu în întregime pro-ruse). Zelenski a folosit războiul ca o justificare pentru scoaterea în afara legii a 11 partide de opoziție și naționalizarea mai multor instituții media. Acestea sunt măsuri sunt potrivinice unei democrații, chiar și în timp de război.
Contributorul conservator mai susține că empatia globală cu cauza ucraineană e justificată de acțiunile criminale ale lui Vladimir Putin. Dar, el mai susține, că se putea încuraja rezistența militară a Ucrainei fără a promova o imagine falsă a sistemului politic de la Kiev. Țara nu este un simbol al libertății și al democrației liberale, iar războiul nu este o luptă existențială între democrație și autoritarism. În cel mai bun caz, Ucraina este o entitate coruptă, cvasinedemocratică, cu politici represive tulburătoare.
Având în vedere această realitate serioasă, cererile americanilor de "a fi alături de Ucraina" sunt greșite. De dragul păstrării independenței și integrității teritoriale a Ucrainei, SUA nu merită să riște un război nuclear cu Rusia, mai susține Carpenter.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu