ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Comisia Europeană va impune țărilor membre UE un set de măsuri împotriva creșterii prețurilor la energie

Postat la: 23.09.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Comisia Europeană va crea un set de măsuri pe care statele membre le vor putea lua pentru a contracara creşterea preţurilor energiei fără să încalce regulile blocului comunitar, a anunţat miercuri Executivul UE, în condiţiile în care consumatorii se confruntă cu creşteri puternice ale facturilor în apropierea iernii.

Preţurile energiei au crescut puternic în Europa, de peste trei ori în Spania şi alte ţări, producţia scăzută de energie regenerabilă şi preţurile mai mari ale carbonului în UE. Comisarul pentru energie Kadri Simson a spus că Bruxelles-ul va crea recomandări pentru a ajuta ţările să ia măsuri faţă de creşterea preţurilor, în următoarele săptămâni.

"Am propus astăzi miniştrilor să creăm un set de măsuri mai astructurat, care considerăm că va fi util tuturor statelor membre pentru a rezolva situaţia actuală", a declarat Simson miercuri, în urma întâlnirii miniştrilor Energiei din ţările UE. Setul va ajuta guvernele să evalueze opţiunile pentru a răspunde rapid creşterilor de preţuri în cadrul regulilor UE", a spus Simson, adăugând că pot reduce taxa pe valoarea adăugată şi accizele sau să utilizeze spirijinul direct pentru a proteja consumatorii de costurile mari.

Preţurile de referinţă ale gazelor din Europa au crescut cu peste 250% din ianuarie, pe fondul redeschiserii economiilor în jurul lumii, după carantinele legate de Covid-19, cererea mare din Asia reducând livrările în Europa. Creşterile au transmis unde de şoc în industriile dependente de gaze, care includ de la generarea de energie la producătorii de dioxid de carbon utilizat în producţia de alimente.

Spania a condus apelurile pentru ca UE să organizeze un răspuns mai coordonat la creşterea preţurilor. Luni, Spania a solicitat Comisiei să ofere opţiuni pentru modalităţile prin care statele UE ar putea răspunde şi a sugerat reformarea pieţei de energie electrică a blocului. Simson a spus că structura pieţei europene a energiei electrice nu a contribuit la creşterea preţurilor şi că preţurile angro ale energiei electrice reprezintă doar o treime din facturile consumatorilor, taxele şi alte elemente constituind restul.

Spania, Italia, Grecia şi alte ţări planifică deja măsuri naţionale, variind de la subvenţii la plafoane de preţuri, cu scopul de a proteja cetăţenii de creşterea costurilor pe măsură ce economiile se recuperează din pandemia de Covid-19. Germania a declarat că nu vede necesitatea unei intervenţii guvernamentale pentru a contracara creşterea preţurilor la gaze.

Îngrijorările legate de creşterea costurilor energiei ar putea încuraja oponenţii planului Comisiei de a lansa o nouă piaţă a carbonului pentru clădiri şi sectorul transporturilor, măsură pe care unele ţări ale UE şi parlamentarii au avertizat că ar creşte facturile consumatorilor. Analiştii au spus că creşterea preţurilor gazelor, nu preţul pe care îl plătesc companiile europene pentru autorizaţiile de acoperire a emisiilor de dioxid de carbon, sunt în principal responsabili de creşterea costurilor cu energia electrică.

Bruxelles-ul a declarat că creşterea preţurilor ar trebui să încurajeze ţările să accelereze renunţarea la combustibilii fosili. "Trebuie să facem paşi decisivi în direcţia corectă folosind propriile resurse disponibile la nivel local - trebuie să ne reducem dependenţa de combustibilii fosili", a declarat ministrul sloven al infrastructurii, Jernej Vrtovec, care a condus şedinţa ministerială de miercuri. Ministrul austriac pentru climă şi energie, Leonore Gewessler, a declarat că o trecere mai rapidă la sursele regenerabile de energie va face UE "mai rezistentă la fluctuaţiile preţurilor pe termen lung".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE