Comerțul Vietnam-UE a crescut cu 14,8% în 2021 la valoarea de 63,6 miliarde USD
Postat la: 07.01.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Comerțul dintre Vietnam și UE a crescut cu 14,8% în 2021, până la 63,6 miliarde USD, în ciuda impactului COVID-19.
Potrivit Ministerului Industriei și Comerțului (MOIT) din Vietnam, în 2021, țara asiatică a exportat bunuri în valoare de 45,8 miliarde USD în UE, în creștere cu 14,2% față de anul precedent, în timp ce a importat de pe piață produse în valoare de 17,9 miliarde USD, o creștere de 16,5% . Ministerul a atribuit rezultatele Acordului de Liber Schimb UE-Vietnam (EVFTA), care a intrat în vigoare în urmă cu aproape doi ani.
În special, veniturile din export de produse care utilizează certificatul de origine EUR.1 (C/O) au ajuns la aproximativ 7,8 miliarde USD, ceea ce a arătat o atenție sporită a firmelor vietnameze de a optimiza stimulentele din acord. Acordul EVFTA este un angajament bilateral cu stimulente și valoare de lungă durată.
În prezent, 20 la sută dintre întreprinderile locale au primit stimulente fiscale la export din partea EVFTA cu certificatul de origine EUR.1 (C/O). Pentru transporturile către UE în valoare mai mică de 6.000 EUR, întreprinderilor locale li se permite să autocertifice originea. Acest lucru ajută la asigurarea faptului că întreprinderile mai mici nu trebuie să petreacă timp aplicării C/O, putând în același timp să beneficieze de stimulente fiscale.
"Unul dintre cele mai cuprinzătoare acorduri de liber schimb pe care l-a semnat UE" - membruPE
Încă din 12 februarie 2020, la Strasbourg, Franța, Parlamentul European (PE) și-a dat consimțământul pentru ratificarea Acordului de liber schimb UE-Vietnam (EVFTA) și a Acordului de protecție a investițiilor UE-Vietnam (EVIPA), pe care membrul PE Geert Bourgeois l-a descris ca fiind "unul dintre cele mai cuprinzătoare și ambițioase acorduri de liber schimb pe care UE le-a semnat pentru prima dată, cu o țară în curs de dezvoltare".
Bourgeois a declarat că acordurile se bazează pe parteneriat benefic, reciproc, împărtășind obiective și valori comune pentru a încuraja dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă, pentru a spori competitivitatea, pentru a atenua sărăcia și a promova o reformă instituțională puternică.
„Vietnamul este una dintre cele mai deschise și libere economii din regiunea ASEAN", a spus el, afirmând că acordurile sunt un pas important către obiectivul UE de a stabili un pact de liber schimb cu ASEAN. Ministrul federal german pentru afaceri economice și energie a declarat agenției de știri din Vietnam că acordurile vor debloca o piață imensă pentru produsele și serviciile UE, având în vedere că Vietnamul este o piață din ce în ce mai importantă pentru companiile din UE.
Între timp, directorul Federal German Industries a salutat, de asemenea, decizia PE, afirmând că întreprinderile germane „au avut un suspin de ușurare" atunci când acordurile au fost ratificate și au solicitat intrarea rapidă în vigoare a acordului.
Conform datelor Asociației Camerelor și Comerțului și Industriei Germane, exporturile germane către Vietnam au ajuns la 4,1 miliarde de euro (aproximativ 4,5 miliarde USD) în 2018, în creștere cu 18% față de anul 2017, în timp ce produsele vietnameze expediate în UE au fost în valoare de 9,8 miliarde de euro, în creștere cu 1,4 la sută.
EVFTA este un acord de comerț liber de nouă generație, o „autostrada occidentală"
Vũ Tiến Lộc, președintele Camerei de Comerț și Industrie din Vietnam, a declarat că EVFTA este un acord de comerț liber de nouă generație, care este considerat o „autostrada occidentală", care face legătura între Vietnam și o piață-lider foarte mare și globală atât din punct de vedere financiar cât și tehnologic.
El a spus că urmarea a fluxului comercial dar și a capitalului și tehnologiei de investiții pe care le vor aduce întreprinderile din UE, este de așteptat să crească și valoarea adăugată și conținutul tehnologic al etapelor de producție din Vietnam.
"În plus, eforturile de a atinge standardele internaționale privind guvernanța națională și corporativă și mediul de muncă ar crea, de asemenea, un nou impuls pentru strategia de dezvoltare durabilă a Vietnamului", a declarat Lộc.
După ratificarea UE, următorul și ultimul pas înainte ca EVFTA să poată intra în vigoare a fost un vot în Adunarea Națională a Vietnamului ce s-a dat în mai 2020.
Ministrul vietnamez al Industriei și Comerțului, Trần Tuấn Anh, a declarat că "ministerul va colabora cu alte ministere pentru finalizarea documentelor care vor fi transmise președintelui înainte de a le transmite Adunării Naționale. Dacă totul merge bine, EVFTA va fi ratificat în mai și va intra în vigoare în iulie 2020", a spus la acea vreme ministrul.
De menționat că acordurile EVFTA și EVIPA au fost semnate din partea blocului comunitar pe timpul președinției românești a UE, de către ministrul român al IMM și Mediului de Afaceri, Radu Ștefan Oprea în ultima zi de președinție a UE a României, 30 iunie 2019.
Marian Gârleanu
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu