CNN: Unitatea de război a SUA și Israelului se va confrunta în curând cu cel mai dur test al său
Postat la: 01.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Fiecare zi de prelungire a pauzei în războiul dintre Israel și Hamas salvează vieți. O a doua prelungire a armistițiului, cu durata de o zi, a intrat în vigoare joi dimineață.
Dar acalmia luptelor acutizează, de asemenea, dilemele morale, politice și militare care se vor juca în aproape inevitabila revenire la ostilități la scară largă - inclusiv unele diferențe de accent strategice și umanitare aparente între administrația președintelui american Joe Biden și guvernul israelian, scrie CNN.
În timp ce armistițiul a avut până acum un succes surprinzător - având în vedere că are loc atât în condițiile în care Israelul, cât și Hamas urmăresc eliminarea celuilalt - există un sentiment inconfundabil că se apropie un moment fatidic, în câteva zile, când conflictul se va relua.
Va asculta Israelul rugămințile SUA pentru o abordare mai chirurgicală? Asaltul inițial al Israelului asupra Hamas a dus la un masacru civil uriaș în enclava palestiniană dens populată în prima fază a războiului, trimițând zeci de mii de protestatari în stradă în SUA și în întreaga lume.
Perspectiva probabilă ca o a doua ofensivă israeliană împotriva bastioanelor Hamas din sudul Fâșiei Gaza să fie și mai sângeroasă amenință acum să deschidă breșe între Washington și guvernul și liderii militari ai premierului israelian Benjamin Netanyahu. Oficiali americani, inclusiv Biden, le-au spus oficialilor israelieni că nu doresc să vadă o repetare a atacurilor aeriene care au dus la distrugeri masive și la scene teribile de victime civile. Israelul trebuie să fie mai „precaut, mai atent, mai deliberat și mai precis în ceea ce privește țintele", a declarat un înalt oficial al administrației.
Dilemele morale și militare ale Israelului: Guvernul israelian este tras în două direcții care pot fi ireconciliabile - dorința de a recupera toți ostaticii și motivația de a continua operațiunea militară după o pauză care a oferit Hamas o șansă de a se regrupa și de a se pregăti pentru un nou atac.
La nivel național, premierul israelian, afectat de o profundă impopularitate după atacurile surpriză ale Hamas, este, de asemenea, divizat între presiunile politice din ce în ce mai mari din partea familiilor ostaticilor, care doresc ca cei dragi să fie eliberați, și membrii coaliției sale de dreapta, care pledează pentru o acțiune dură pe fondul frustrării că pauza a permis Hamas să folosească ostaticii pentru a recâștiga controlul asupra ritmului crizei.
Netanyahu se confruntă, de asemenea, cu posibilitatea din ce în ce mai mare a unei ciocniri între dorința sa de a viza Hamas și îngrijorarea SUA în legătură cu o nouă rundă de victime civile uriașe în Gaza. Sprijinul american ar fi și mai crucial pentru Israel într-o a doua fază a luptelor, deoarece este probabil ca puterile străine să critice puternic guvernul Netanyahu dacă se va vedea că acesta reia ostilitățile.
Prioritățile actuale ale administrației Biden sunt:
- O nouă prelungire a armistițiului.
- Eliberarea tuturor ostaticilor din Gaza.
- atenuarea unei crize umanitare îngrozitoare în enclavă.
- Sprijinirea efortului Israelului de a preveni viitoarele atacuri teroriste.
- concentrarea atenției asupra guvernării postbelice în Gaza, înainte de a se încerca să se abordeze chestiunea, de mult timp în suspensie, a diplomației pentru a pune capăt conflictului israeliano-palestinian.
Dificultățile potențiale cu Israelul constau în faptul că astfel de obiective - sau urgența lor - s-ar putea să nu se intersecteze întotdeauna cu cele ale guvernului Netanyahu. Biden are o miză uriașă în acest conflict din motive umanitare, politice și geopolitice. Președintele a remarcat într-o declarație de miercuri că SUA, împreună cu Qatar, au avut un rol esențial în negocierea pauzei care a permis eliberarea a zeci de ostatici și a livrat un ajutor umanitar substanțial pentru a ajuta „oamenii nevinovați din Gaza".
Sprijinul lui Biden pentru Netanyahu l-a costat din punct de vedere politic atât în țară, cât și în străinătate. Obiectivele de politică externă ale SUA în lumea arabă și în alte părți riscă să fie compromise pe măsură ce guvernele reacționează la indignarea provocată de numărul de morți în rândul civililor din Gaza. Inițiative de bază, precum încercarea de a consolida pacea între Israel și statele arabe, au fost grav afectate. Pe plan intern, scenele cu morți palestinieni au divizat Partidul Democrat și au generat temeri cu privire la alegătorii mai tineri și mai progresiști. Mai puțin îngrijorătoare, dar totuși semnificative, sunt atacurile din partea republicanilor la primul semn că el încearcă să îl constrângă pe Netanyahu. Deși nu există sentimentul că sprijinul de nezdruncinat al SUA pentru Israel este în pericol, pericolul real al diferențelor tot mai mari între cele două guverne cu privire la viitoarea desfășurare a războiului ar putea introduce noi tensiuni în relația cu Israelul. Interesele naționale vitale ale Statelor Unite și ale Israelului nu sunt întotdeauna sau irevocabil aliniate. Așadar, dacă Netanyahu dispune de spațiu politic de manevră în ceea ce privește strategia militară sau dacă este înclinat să slăbească o parte din presiunea asupra lui Biden va fi urmărit îndeaproape în zilele următoare.
Cât de departe va merge Israelul pentru a testa loialitatea, toleranța și viabilitatea politică a lui Biden dacă războiul se va încinge din nou? Și dacă se va ajunge la limită, dorința lui Netanyahu de a elimina Hamas va prevala asupra tuturor celorlalte considerente?
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 9.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 10.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu