Cine sunt şi cum s-au pregătit Forţele pentru Operaţii Speciale ale Ucrainei, care au umilit armata rusă
Postat la: 21.03.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Antrenate şi dotate de occidentali, Forţele pentru Operaţii Speciale ale Ucrainei au devenit principala linie de apărare împotriva agresiunii ruse printr-o combinaţie de tactici de gherilă, apărare elastică şi contraatac.
La mai bine de trei săptămâni de la invadarea Ucrainei, forţele trimise de Moscova par încremenite în proiect, avansul la sol fiind minim. Temutul convoi rusesc, lung de zeci de kilometri, blocat la nord-vest de Kiev, este doar unul dintre multele cazuri de strategie militară dezastruoasă pusă în practică de generalii fostei Armate Roşii, militarii ruşi fiind nimiciţi de Forţele pentru Operaţii Speciale (FOS) ucrainene.
Analiştii susţin că forţele ucrainene de operaţiuni speciale apar ca o componentă esenţială a strategiei guvernului de la Kiev de a eroda invazia rusă prin creşterea pierderilor umane şi materiale printr-o combinaţie de tactici de gherilă, apărare elastică şi contraatac. Decizia Ucrainei de a înfiinţa un Comandament pentru Operaţii Speciale (SOCOM) ca ramură de serviciu separată a venit la sfârşitul anului 2015, în urma unui şir de eşecuri militare în regiunea de sud-est a Donbassului, unde separatiştii susţinuţi de ruşi au exploatat deficienţele structurale şi nepregătirea armatei ucrainene şi au preluat controlul unor mari părţi din provinciile Doneţk şi Lugansk, care au fost proclamate „Republicile Populare Doneţk şi Luhansk" (DPR şi LPR) în primăvara anului 2014, arată cepa.org.
Şcoala şi dotarea occidentală
Totuşi, simpla înfiinţare a SOCOM nu ar fi venit cu mari rezultate în plan tactic, dacă nu s-ar fi bucurat de sprijinul occidental. Concret, Comandamentul pentru Operaţii Speciale din Ucraina, care include aproximativ 2.000 de militari înrolaţi în şapte unităţi de operaţii speciale împărţite între armată şi marină, a fost printre principalii beneficiari ai sprijinului militar occidental. Operatori FOS ucraineni au participat în mod regulat la exerciţiile militare NATO, inclusiv la toate ediţiile recente ale Combined Resolve Exercise şi la scheme de antrenament bilaterale şi multinaţionale care implică ţări partenere NATO şi non-NATO. „Militarii FOS ucraineni au fost pregătiţi în centrul militar de antrenament lângă Lvov, care a fost recent bombardat de ruşi, de instructori din SUA, Canada, dar şi din mai multe naţiuni europene.
Tot aici au fost instruiţi cum să utilizeze celebrele rachete Javelin sau drone sinucigaşe Switchblades, care sunt nişte arme de temut, rapide şi greu de detectat. Avem deci un amestec de bună pregătire şi excelentă dotare, care se dovedeşte letal pentru ruşii", a precizat generalul-locotenent în rezervă Alexandru Grumaz, preşedintele Centrului de Analiză şi Studii de Securitate.
Această cooperare extinsă a îmbunătăţit enorm interoperabilitatea şi capacităţile SOF ucrainene, iar în 2019 SOCOM a devenit prima unitate non-NATO care a obţinut certificarea Aliată, devenind eligibilă pentru desfăşurare de trupe sub umbrela forţei de răspuns rapid a NATO.
Mai mult, un număr de militari FOS din Ucraina au participat la un program special de pregătire organizat de CIA chiar în SUA. Cursurile ar fi durat mai multe săptămâni pentru fiecare ciclu de „studenţi" şi ar fi inclus instrucţii în mânuirea armelor de foc, tehnici de camuflaj, navigaţie terestră, tactici de luptă sub acoperire sau strângere de informaţii. Un fost oficial CIA familiarizat cu programul a afirmat că „Statele Unite antrenează o insurgenţă", el adăugând pe şleau că programul i-a învăţat pe ucraineni „cum să omoare ruşi".
Drept urmare, SOF ucrainene au ajuns atât de performante încât au respins forţele mecanizate ruseşti deservite de zeci de mii de militari care au încercat să avanseze în suburbiile Kievului, în special Bucha, Irpin şi Hostomel, provocându-le acestora pierderi grele. Apoi, operatorii FOS ucraineni s-au angajat în război în spatele liniilor inamice pentru a ataca lanţul logistic, inclusiv convoaiele de aprovizionare şi avanposturile ruseşti, cum ar fi aerodromul Ciornobaivka, în apropiere de oraşul Herson ocupat de ruşi.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu