Cine este poetul de stânga care l-a împușcat pe premierul Slovaciei Robert Fico. „Robo, vino aici!", ar fi strigat atacatorul
Postat la: 15.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Atacatorul care l-a împușcat, miercuri, 15 mai, pe premierul pro-rus al Slovaciei, Robert Fico, ar fi scriitorul și poetul Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, scrie Novaia Gazeta Europe. Potrivit sursei, acesta deține arma din care a tras în mod legal.
Poetul este un susținător al partidului de opoziție Slovacia Progresistă, precizează Meduza. Canalul local de televiziune Markiza a relatat că atacatorul, Juraj Cintula, a fost angajat al unei companii private de securitate și autorul unei colecții de poezii.
În 2016, Cintula a supraviețuit unei tentative de asasinat, când a fost atacat într-un centru comercial din orașul Levice de un tânăr beat. Fiul lui Cintula a declarat că tatăl său avea permis de port-armă și a negat informațiile apărute potrivit cărora acesta ar fi fost pacient al unui spital de psihiatrie. Cintula se află acum în arest, iar cazul său este gestionat de Agenția Națională Penală din Slovacia.
Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a lui Fico, viața sa se află în pericol. Martorii spun că premierul s-a dus la un bărbat să-i strângă mâna și în acel moment a fost împușcat. Așa a văzut situația unul dintre locuitorii din Handlova, care stătea în fața căminului cultural la momentul incidentului. „Robo, vino aici!", ar fi strigat atacatorul, iar la scurt timp după aceea a tras în prim-ministrul Robert Fico, care a ieșit în mulțime după ședința guvernului de la Handlova.
Conform unui alt martor, chestionat de publicația slovacă Pravda, Juraj Cintula mai întâi s-a plimbat prin zonă, apoi s-a ridicat și a așteptat. Apoi s-au tras patru focuri rapide în Fico. Este pentru prima oară în cei 30 de ani de independență ai Republicii Slovace, când a avut loc o tentativă de asasinat la adresa primului ministru. Într-un videoclip pe o rețea de socializare, prim-ministrul Fico a spus de patru ori în urmă cu ceva timp că se așteaptă ca frustrarea să „ducă la uciderea unuia dintre politicienii de frunte ai guvernului".
„Și nu exagerez nici măcar un milimetru", a subliniat el. Într-o perioadă în care societatea slovacă este fragmentată în două tabere, el a dat vina pe mass-media și pe politicienii de opoziție. Analistul de securitate Radovan Bránik a declarat pentru Pravda.sk că Slovacia nu a avut parte de asasinate la nivelul celor mai înalți demnitari în stat. „Au existat anumite suspiciuni, aproape de conspirații, că moartea lui Alexander Dubček ar fi putut fi un asasinat, dar nu a fost niciodată confirmată în mod verificabil", a spus el.
„Se pare că cineva a subestimat situația și nu trebuia neapărat să fie Oficiul pentru Protecția Funcționarilor Constituționali", a adăugat analistul. Prim-ministrul se apropie adesea de oameni fără securitate în timpul călătoriilor sale și dă mâna cu ei. „Nu se poate exclude să nu fi respectat recomandările și protocoalele de siguranță, dar este posibil să le fi respectat. Suntem într-o situație în care încă avem puține informații", a declarat Bránik. Potrivit acestuia, asasinarea premierului va provoca "un big bang" în societate.
„Nu am avut un asasinat de acest fel împotriva unuia dintre cei trei mai înalți politicieni din Slovacia". Cu toate acestea, în 30 de ani, au existat zeci de încercări de a ataca politicienii cu diferite grade de pericol și intensitate, dar au fost evitate, spune analistul.
La scurt timp după ce vestea asasinării premierului a inundat mass-media, unii politicieni au început să dea vina pe mass-media pentru faptă. Președintele SNS, Andrej Danko, a declarat că asasinarea lui Robert Fico este începutul unui război politic pentru SNS. El a spus că vor exista schimbări în raport cu mass-media și cu politicienii fostului guvern și că aceștia nu vor „strănuta" la schimbările planificate.
„Vreau să spun opoziției să tacă, să respecte rezultatele alegerilor", a spus Danko. El dă vina pe jurnaliști pentru împușcarea lui Fico. „Încă nu vreau să cred că cineva din societate ar fi dispus să treacă astfel de granițe. Pentru mine, este evident că acesta este rezultatul unui conflict social și trebuie să se termine", a declarat Danko.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
- Veste bună pentru clienții Hidroelectrica: facturile din octombrie și noiembrie vor fi recalculate și vor fi mai mici
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senator USR de București pe care l-a câștigat la alegerile parlamentare, după ce în urmă cu o zi a mers să-și preia mandatul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 7.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu