China se pregăteşte de un mega război. Creștere fără precedent a bugetului armatei
Postat la: 07.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Premierul Li Keqiang, care să pregăteşte să părăsească această funcţie, a participat în această calitate la recentul Congres Popular Naţional, ocazie cu care a menţionat că ameninţările militare s-au intensificat şi a lansat un apel armatei la "intensificarea instrucţiilor".
În discursul de 53 de minute susţinut la reuniunea celui mai înalt organism legistativ al Chinei, Kiqiang a oferit informaţii despre activitatea guvernului şi a menţionat că anul acesta bugetul alocat cheltuielilor militare a înregistrat o creştere de 7.2%, ajungând la 225 miliarde de dolari. Aceasta reprezintă cea mai mare creştere anuală din 2019 până în prezent, anul trecut, bugetul cheltuielilor militare a celei de-a doua armate, ca mărime, la nivel mondial înregistrând o creştere de 7.1%. Faţă de cheltuielile militare ale Chinei, bugetul armatei SUA este de 800 miliarde de dolari, relateaz[ Hurriyet preluat de Rador.
În cadrul congresului, care s-a desfăşurat la Beijing, şi la care au participat 2980 de delegaţi ai Partidului Comunist, pe lângă preşedintele Xi Jinping, premierul Li a declarat că "Acţiunile externe pentru a obstrucţiona şi a controla China s-au intensificat". "Forţele armate trebuie să-şi intensifice instrucţiile şi pregătirile" a spus Li şi a adăugat că este nevoie de creşterea capacităţii de luptă. Aceste declaraţii vin într-o perioadă în care capitalele occidentale vorbesc despre armele pe care China le-ar furniza Rusiei în războiul cu Ucraina. Relaţiile dintre Washington şi Beijing sunt de ani de zile tensionate, în primul rând din cauza problemei Taiwanului şi a încălcării drepturilor omului în Hong Hong şi Xinjiang, tensiune care a escaladat luna trecută cu criza "causus balon". SUA au considerat că balonul "are ca scop spionajul" şi a fost doborât de o rachetă lansată de un avion de luptă F-22, iar China a reacţionat susţinând că "Nu poate fi acceptată agresiunea faţă de un vehicul aerian de supraveghere în scopuri civile".
Oficialii SUA sunt îngrijoraţi de faptul că în curând China ar putea invada Taiwanul. În discursul rostit, premierul Li s-a referit şi la problema Taiwanului, susţinând că insula este teritoriul lor şi subliniind că vor continua să acţioneze în mod hotărât pentru a se opune independenţei Taiwanului, lansând un apel pentru o "reunificare pacifistă". Anterior, China care nu acceptă în niciun chip independenţa Taiwanului declarase că va încerca unificarea "chiar şi folosind forţa, dacă va fi nevoie". În cadrul Congresului Popular Naţional, ale cărei lucrări continuă, se va anunţa în mod oficial numele preşedintelui Xi Jinping pentru al treilea mandat în fruntea ţării. La şedinţa Partidului Comunist din luna octombrie Xi Jinping a fost desemnat pentru al treilea mandat de 5 ani.
Taiwanul trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii chineze, Beijingul considerând insula o partie a teritoriului său care trebuie recuperată într-o zi. Ministrul taiwanez al apărării, Chiu Kuo-cheng, a estimat luni că sporirea bugetului Apărării anunţată de China pe 2023 înseamnă că Beijingul "se pregăteşte să folosească forţa dacă va fi necesar" pentru a recupera insula, relateaza Le Figaro. Duminică, China a anunţat o creştere cu 7,2% a bugetului Apărarii pe 2023, adică cea mai mare creştere din 2019. Cheltuielile militare se vor ridica la 1.553,7 miliarde de yuani (225 miliarde de dolari).
"Se pare că cealaltă parte se pregăteşte să folosească forţa dacă va fi necesar pe viitor", a comentat ministrul taiwanez în faţa deputaţilor. Potrivit lui, vizitele oficialilor străini de înalt nivel în Taiwan sau exerciţiile militare comune cu militarii du ţări aliate ar putea servi drept catalizator pentru o invadare a insulei de către forţele Beijingului.
"Cred că aşteaptă un motiv potrivit pentru a trimite trupe, cum ar fi vizitele de nivel înalt (ale unor oficiali) din alte ţări în Taiwan sau activităţi prea frecvente comune ale militarilor noştri cu cei din alte ţări", a declarat el. Ministrul a subliniat că Taiwanul se pregăteşte anticipat pentru incursiuni în apele din jurul insulei mai în adâncime decât a fost norma în ultimii ani.
Afirmaţiile dlui Chiu au fost respinse luni de un purtător de cuvânt al ministerului chinez al Afacerior Externe. "Taiwanul este o parte a Chinei şi prin urmare Taiwanul nu are un ministru al apărării", a declarat Mao Ning. "Cele două părţi, de o parte şi de alta a strâmtorii Taiwan, sunt pe teritoriu chinez. China va lua măsuri ferme pentru a apăra suveranitatea şi integritatea sa teritorială", a adăugat purtătorul de cuvânt.
Duminică, prim-ministrul chinez, Li Keqiang, a reiterat în faţa deputaţilor opoziţia Beijingului faţă de independeţa Taiwanului. La rândul lui, prim-ministrul taiwanez, Chen Chien-jen, a cerut Chinei să "respecte Taiwanul". Relaţiile dintre China şi Taiwan ar trebui să fie conduse de principiile raţionalităţii, egalităţii şi respectului reciproc pentru a se putea dezvolta pozitiv în mod sănătos şi durabil", a spus el.
Taiwanul trăieşte sub constanta ameninţare a unei invazii chineze, Beijingul considerând insula o parte a teritoriului său, care trebuie să fie recuperată într-o zi, prin forţă dacă va fi necesar. Anul trecut, relaţiile chino-americane au ajuns la cel mai scăzut nivel după vizita lui Nancy Pelosi pe insulă, ea fiind atunci preşedinta Camerei Reprezentaţilor Statelor Unite. Ca represalii, Beijimgul a răspuns cu manevre militare uriaşe în jurul Taiwanului.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Răsturnare de situație privind DOGE, departamentul creat cu dedicație pentru Elon Musk. Ce arată ordinul semnat de Trump
Ordinul executiv semnat de președintele Donald Trump privind înființarea DOGE, departamentul pentru eficientizarea guvernului ce urmează să fie condus de Elon Musk, arată două modificări majore față de ceea ce a fost anunțat în public.
-
Planul foarte ambițios al lui Donald Trump e legat de inteligența artificială. Investiții uriașe la orizont în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, se implică în susținerea unor investiții de sute de miliarde de dolari realizate de sectorul privat pentru a construi infrastructură de inteligență artificială în Statele Unite.
-
O scrisoare găsită: Donald Trump se reinstalează la Casa Albă și descoperă epistola lăsată de Joe Biden
Proaspăt reinstalat în Biroul Oval redecorat, Donald Trump și-a început oficial noul mandat de președinte al Statelor Unite, semnând ordine executive și interacționând cu presa într-o conferință improvizată de aproape 50 de minute.
-
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric! Cât a ajuns să coste un gram de aur
Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotaţie de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
-
Studiu revoluționar pentru bolile oftalmologice: Vederea ar putea fi redată cu ajutorul unei molecule sintetice
SO moleculă sintetică ce a fost creată în Italia s-a dovedit capabilă să "redeştepte" neuronii retinei pentru a ţine la distanţă bolile degenerative ale ochiului, conform unui studiu recent, care oferă o speranţă împotriva orbirii progresive.
-
Trump amenință forumul de la Davos: "Cu el, trebuie să te aștepți la orice!"
La Davos, toată lumea vorbește numai despre Donald Trump. Noul președinte american a depus jurământul în funcție pe Biblie și sub cupola Capitoliului din Washington chiar în momentul în care începea cel de-al 55-lea Forum Economic Mondial desfășurat în stațiunea din Alpii elvețieni.
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 4.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 5.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu