China pune mâna pe 60% din lume: A acaparat 5.000.000.000 de oameni, câștigând 800 de miliarde de dolari
Postat la: 03.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
De la sfârșitul Războiului Rece, giganții corporațiilor ai lumii bogate au fost forța dominantă în comerțul global. Din 2016, firmele dintr-o țară cotate la bursă și-au multiplicat de patru ori vânzările în Sudul Global, la 800 de miliarde de dolari, iar acum vând mai mult acolo decât în țările dezvoltate. Astfel, China acaparează 5.000.000.000 de consumatori, aproximativ 62% din lume, care trăiesc în restul globului, în statele în curs de dezvoltare.
Investițiile străine directe greenfield ale firmelor chineze s-au triplat anul trecut, la 160 de miliarde de dolari. O mare parte din această sumă a fost cheltuită construind fabrici în țări din Malaezia până în Maroc, potrivit unei analize din The Economist.
Expansiunea afacerilor chineze ia două forme. Unul este prin lanțurile de aprovizionare globalizate. Investițiile străine directe greenfield ale firmelor chineze s-au triplat în 2023, la 160 de miliarde de dolari.
Mai puțin observat este faptul că firmele chineze urmăresc și cei 5 miliarde de consumatori care trăiesc în restul lumii în curs de dezvoltare. Din 2016, firmele chineze cotate la bursă și-au multiplicat de patru ori vânzările în sudul global, la 800 de miliarde de dolari, iar acum vând mai mult acolo decât în țările bogate. Pentru Occident, care încearcă să facă față ascensiunii Chinei, asta oferă lecții incomode.
Întreprinderile chineze caută în străinătate, parțial din cauza încetinirii creșterii economice și a concurenței feroce în țară. Ei scad dominația multinaționalelor existente de pretutindeni, din Indonezia până în Nigeria. Transsion, o firmă de electronice, produce jumătate din smartphone-urile achiziționate de africani.
Mindray este principalul furnizor de sisteme de monitorizare a pacientului din America Latină. Producătorii chinezi de vehicule electrice (EV) și turbine eoliene se extind în lumea în curs de dezvoltare, care se întâmplă să găzduiască, de asemenea, nouă dintre cele mai mari zece piețe ale TikTok.
Forma precisă a expansiunii chineze este, totuși, o consecință a politicilor guvernelor din Vest și China. Pe măsură ce țările bogate ridică bariere comerciale pentru a împiedica mărfurile chinezești, inclusiv panouri solare și vehicule electrice, unele firme chineze încearcă să evite restricțiile prin mutarea producției către sudul global. În același timp, vânzarea către piețele emergente în sine a devenit și mai atractivă.
Calea companiilor a fost netezită de eforturile guvernului Chinei de a construi legături diplomatice cu Sudul Global, în special prin facilitarea investițiilor în infrastructură de 1 trilion de dolari prin Inițiativa Belt and Road (BRI). Pe măsură ce Occidentul s-a întors spre interior, China și restul lumii emergente s-au apropiat.
Într-un moment în care globalizarea este atacată, aceasta oferă o lecție importantă pentru factorii de decizie: comerțul poate aduce beneficii extraordinare. Miliarde de vieți vor fi îmbunătățite de o gamă mai largă de bunuri ieftine, inovatoare și ecologice. Telefoanele inteligente de 100 de dolari ale Transsion înseamnă că unii dintre cei mai săraci oameni din lume au acum la îndemână toate cunoștințele și serviciile pe care le oferă internetul.
Dispozitivele medicale accesibile vor salva nenumărate vieți. Tehnologiile ecologice cu costuri reduse fac ca țările în curs de dezvoltare să își poată menține sub control emisiile de gaze cu efect de seră, chiar dacă devin mai bogate și populația lor crește.
Firmele chineze sunt acum la ultimă generație în ceea ce privește vehiculele electrice și bateriile, tocmai genul de industrii pe care guvernele lumii bogate le găsesc acasă. Ideea că mărcile chineze nu sunt atractive la nivel mondial a fost spulberată de companii precum Shein, o firmă de fast fashion.
Vânzările companiilor chineze din Sudul Global le-au depășit deja pe cele ale multinaționalelor japoneze. Conform tendințelor actuale, acestea vor trece înaintea firmelor europene și vor fi la egalitate cu cele americane până în 2030.
Multinaționalele occidentale au fost de multă vreme principalii agenți ai comerțului și investițiilor transfrontaliere și unii dintre cei mai mari beneficiari ai deschiderii. Astăzi, ei cedează teren pe piețele cu cea mai rapidă creștere și cele mai populate din lume. China culege deja roadele.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
- Veste bună pentru clienții Hidroelectrica: facturile din octombrie și noiembrie vor fi recalculate și vor fi mai mici
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senator USR de București pe care l-a câștigat la alegerile parlamentare, după ce în urmă cu o zi a mers să-și preia mandatul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 7.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu