China și-a îndeplinit misiunea spațială, echipajul Shenzhou-12 s-a întors în siguranță pe Pământ
Postat la: 17.09.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
După ce a extins recordul celei mai lungi ședere a astronauților chinezi în spațiu într-o singură misiune de zbor la 90 de zile, echipajul misiunii Shenzhou-12 s-a întors pe Pământ în 17 septembrie. Aterizarea s-a petrecut la locul desemnat Dongfeng din deșertul Gobi, regiunea autonomă Mongolia Interioară a Chinei de Nord, marcând încheierea cu succes a primei misiuni cu echipaj uman de la construirea stației spațiale chinezești.
Modulul de întoarcere Shenzhou-12 s-a separat de modulul de orbitare la ora locală 12:43 pm și a fost apoi a urmat o separare de propulsor, conform Agenției Spațiale a Chinei (CMSA). Cu cei trei taikonauți la bord - comandantul misiunii Nie Haisheng și colegii săi membri ai echipajului Liu Boming și Tang Hongbo - capsula de întoarcere a ajuns la locul de aterizare la ora 13:34. Cei trei au fost confirmați cu starea de sănătate bună după ce au atins în siguranță la locul de debarcare Dongfeng.
Întregul proces a fost atât de lin, încât Tang Hongbo a fost văzut jucându-se cu un stilou în timpul procesului de întoarcere a Pământului. „Aurul adevărat nu se teme de foc", a glumit Nie Haisheng cu colegii săi de echipaj, citând un proverb chinez în timp ce aceștia reintrau în atmosfera Pământului. Alegerea locului de aterizare s-a bazat pe o serie de factori, inclusiv climă, topografie, opțiuni de întoarcere și echipamente de salvare / căutare, a declarat Pang Zhihao, un expert spațial din Beijing și cercetător pensionat de la China Academy of Space Technology.
Această întoarcere a fost mai dificilă decât misiunile anterioare, a remarcat Pang, deoarece toate celelalte anterioare aveau puncte de întoarcere fixe pe orbită, în timp ce cel al lui Shenzhou-12, care era atașat la stația spațială, avea o altitudine orbitală în schimbare. Situl este parțial înconjurat de deșert, cu un climat uscat deșertic și puține precipitații. "Întrucât există munți și teren cu pietre în zonă, lucrările de căutare și salvare au fost mult mai provocatoare", a remarcat Pang. Aterizarea sigură a capsulei de întoarcere a marcat, de asemenea, finalizarea cu succes a misiunii Shenzhou-12.
"Shenzhou-12 a demonstrat capacitatea Chinei de a efectua misiuni de zbor spațial cu echipaj uman, inclusiv operațiuni îndelungate și provocatoare, cum ar fi activități extravehiculare și furnizarea de sprijin terestru necesar", notează Andrew Jones, corespondent finlandez pentru space.com și spacenews.com.
Viitoarele misiuni
China a mai efectuat încă două lansări spațiale pentru construirea propriei stații spațiale în acest an - nava spațială Tianzhou-3 printr-o rachetă lungă de transport, pe 7 martie, din portul spațial Wenchang din Hainan și un alt zbor cu echipaj pe o navă spațială Shenzhou-13 printr-o rachetă Long March-2F din centrul Jiuquan.
O actualizare oficială a CMSA a declarat că rachetele Tianzhou-3 și Long March 7 Y4 au fost lansate pe platforma de lansare din Wenchang și va decola la un moment potrivit. Misiunea Tianzhou-3 va fi a doua misiune de livrare a aprovizionării către modulul central Tianhe, după prima de către Tianzhou-2, pe 29 mai.
În urma misiunii Tianzhou-3, nava spațială cu echipaj Shenzhou-13 va trimite un alt echipaj cu trei taikonauți în complexul stației spațiale chinezești, care ar putea include prima femeie taikonaut în etapa de construire a stației spațiale. Aceștia sunt programați să trăiască și să lucreze pe orbită într-o ședere mai lungă de șase luni.
Yao Yuanfu, proiectantul șef al sistemului de radar cu microunde de întâlnire și andocare la bordul navei spațiale Shenzhou-13, a declarat pentru Global Times într-un interviu că "nava spațială se va confrunta cu un mediu electromagnetic mult mai complicat decât Shenzhou-12 în misiunea sa de andocare, deoarece până atunci complexul stației spațiale va avea mai multe nave spațiale ancorate decât înainte de andocarea lui Shenzhou-12 și noua direcție de andocare adaugă complexității misiunii."
Deși nu a existat niciun anunț oficial, Shenzhou-13 este așteptat să fie lansat în câteva săptămâni, având în vedere că modulul central Tianhe nu poate fi lăsat nesupravegheat mult timp, spun specialiștii spațiali chinezi.
Marian Gârleanu
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 9.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 10.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu