China adoptă o tactică diferită: Care e adevărata reacție a Beijingului la tarifele impuse de Donald Trump
Postat la: 07.04.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

În timp ce ţările din întreaga lume se străduiesc să negocieze concesii în urma escaladării de către preşedintele american Donald Trump, săptămâna trecută, a unui război comercial global, China a adoptat o tactică diferită.
În 48 de ore de la anunţul lui Trump privind tarifele vamale, a doua cea mai mare economie a lumii a ripostat rapid cu propriile sale măsuri punitive asupra bunurilor şi firmelor americane. Iar acum trimite un mesaj clar: China este bine pregătită să facă faţă unui război comercial şi să iasă mai puternică, pe de altă parte. Acest mesaj a fost transmis atât publicului chinez, cât şi ţărilor străine, printr-o avalanşă de articole în media de stat şi prin declaraţii guvernamentale, în weekend, după atacul de amploare al lui Trump asupra sistemului comercial global.
„Tarifele americane vor avea un impact (asupra Chinei), dar nu va cădea cerul", se arată într-un comentariu publicat duminică în Cotidianul Poporului, organul de presă al Partidului Comunist Chinez. „De când SUA au iniţiat (primul) război comercial în 2017 - indiferent de modul în care SUA luptă sau exercită presiuni - noi am continuat să ne dezvoltăm şi să progresăm, demonstrând rezistenţă: cu cât primim mai multă presiune, cu atât devenim mai puternici", se arată în comentariu, care se afla şi pe prima pagină a ediţiei tipărite de luni a ziarului.
Trump a prezentat miercuri un tarif suplimentar de 34% pentru toate bunurile chinezeşti importate în SUA, aducând taxele pentru toate importurile chinezeşti în SUA la peste 54% atunci când tarifele existente intră în vigoare. Beijingul a ripostat vineri cu propriile sale tarife de bază de 34% asupra tuturor importurilor americane, precum şi cu alte măsuri, inclusiv controlul exporturilor de minerale rare şi restricţii comerciale asupra anumitor companii americane.
Beijingul a calificat tarifele americane drept „intimidare unilaterală". Cea mai recentă retorică a sa ar putea fi o propagandă menită să calmeze eventualele nelinişti de acasă - şi să proiecteze încredere în restul lumii. Dar aceasta ar putea fi, totodată, un calcul strategic al liderului chinez Xi Jinping şi al cadrelor sale de la Beijing: faptul că Trump nu foloseşte tarifele doar ca tactică de negociere, iar perturbarea epică a comerţului global are potenţialul de a afecta SUA mai mult decât China.
„Mulţi omologi (din Republica Populară Chineză) au susţinut că (SUA) fac o greşeală care îi va submina propria poziţie globală", a scris duminică pe X Ryan Hass, senior fellow la think tank-ul Brookings Institution, cu sediul la Washington, după întâlniri cu oficiali guvernamentali, experţi şi lideri de afaceri în timpul unei vizite în China. „Există o dezbatere cu privire la faptul dacă lumea intră într-o perioadă a blocurilor sau într-o tranziţie către o eră a globalizării fără SUA. Beijingul pare să prefere acest din urmă scenariu", a spus el, adăugând că „liderii Chinei nu vor accepta să fie văzuţi ca fiind pasivi ca răspuns la SUA".
În timp ce tarifele lui Trump vizează prieteni şi duşmani deopotrivă, oficialii chinezi au încercat deja în ultimele săptămâni să proiecteze China ca un lider alternativ şi o protectoare a unei economii globalizate care a sporit prosperitatea ţărilor din întreaga lume, precum şi ca un partener economic stabil şi un paradis pentru afaceri. „În calitate de a doua cea mai mare economie a lumii şi a doua cea mai mare piaţă de consum, China va continua să îşi deschidă uşile mai larg, indiferent de schimbarea peisajului internaţional", a declarat sâmbătă Ministerul de Externe al Chinei într-un comunicat. Duminică, Ling Ji, viceministru în cadrul Ministerului Comerţului din China, a găzduit reprezentanţi ai 20 de companii cu capital american, inclusiv Tesla şi GE HealthCare, potrivit unei declaraţii a ministerului.
Ling a prezentat China drept un loc „ideal, sigur şi promiţător" pentru investiţii, făcând în acelaşi timp apel la întreprinderile americane să „fie voci raţionale" şi să „ia măsuri practice" pentru a menţine stabilitatea lanţurilor globale de producţie şi aprovizionare.
Experţii economici care au vorbit sâmbătă la postul de televiziune de stat chinez CCTV au susţinut, de asemenea, ideea conform căreia reorganizarea comerţului este o oportunitate pentru Beijing. „China transmite un mesaj important lumii: nu putem da înapoi sau tolera intimidarea SUA, deoarece toleranţa duce în cele din urmă la mai multă intimidare", a declarat Liu Zhiqin, cercetător principal la Institutul Chongyang pentru Studii Financiare din cadrul Universităţii Renmin din China.
„China şi SUA sunt acum rivali direcţi în remodelarea ordinii comerciale internaţionale", a declarat un alt expert, Ju Jiandong, profesor la Şcoala de Finanţe a Băncii Populare a Chinei de la Universitatea Tsinghua. „Suntem dispuşi să acceptăm provocarea - suntem pregătiţi să concurăm cu SUA în redefinirea noului sistem comercial global", a spus Ju.
Totuşi, probabil că partenerii comerciali ai Chinei vor lua astfel de mesaje cu o doză de rezervă. Este binecunoscut faptul că Beijingul a folosit accesul la piaţa gloabală masivă ca o armă de constrângere a ţărilor, adesea în legătură cu poziţii politice care au stârnit furia Beijingului. De asemenea, multe ţări se vor gândi cu precauţie dacă exporturile chinezeşti le vor inunda propriile pieţe, afectându-le producţia internă sau determinând scăderea preţurilor de consum, menţionează CNN.
Cu toate acestea, este posibil ca ţările să nu aibă de ales decât să caute să-şi consolideze legăturile cu China dacă tarifele americane, care afectează atât aliaţii americani, cât şi rivalii, devin noua normalitate. În ultima lună, Beijingul a purtat discuţii economice cu Japonia şi Coreea de Sud, care au fost afectate săptămâna trecută de tarife de 24% şi, respectiv, 25%, precum şi cu Uniunea Europeană, care a fost sancţionată cu taxe de 20%.
Multe economii din Asia de Sud-Est - centre de producţie esenţiale pentru companiile care doresc să se diversifice în detrimentul Chinei - au fost afectate în mod deosebit de războiul tarifar al lui Trump. Deşi puţini doresc să se certe public cu Washingtonul, regiunea este zguduită.
În Singapore, un bastion al liberului schimb ultra-conectat, cunoscut pentru faptul că urmează o linie diplomatică prudentă, prim-ministrul Lawrence Wong nu a dat prea multe detalii într-un mesaj adresat concetăţenilor săi în cursul weekendului. „Recentul anunţ al SUA privind Ziua eliberării nu lasă loc de îndoială", a declarat el. „Acesta marchează o schimbare seismică în ordinea globală. Era globalizării bazate pe reguli şi comerţ liber s-a încheiat. Intrăm într-o nouă fază, una mai arbitrară, protecţionistă şi periculoasă", spus oficialul din Singapore.
Cu toate acestea, China încă se pregăteşte pentru impact şi pentru o potenţială escaladare suplimentară. Anul trecut, schimburile comerciale dintre SUA şi China au totalizat aproximativ o jumătate de trilion de dolari, iar tarifele vin în contextul în care China a început să vadă unele licăriri de vitalitate economică după ani în care s-a confruntat cu o criză a sectorului imobiliar, cu o datorie publică locală ridicată şi cu consecinţele măsurilor stricte luate de Beijing în timpul pandemiei.
Luna trecută, guvernul a anunţat o serie de măsuri de stimulare a consumului intern, anticipând impactul asupra creşterii sale bazate pe exporturi. Acum, China va „stimula energic consumul intern prin eforturi extraordinare şi va introduce o serie de politici de rezervă, după caz", conform comentariului din Cotidianul Poporului.
Cu toate acestea, spre deosebire de multe alte ţări, modul în care Partidul Comunist Chinez navighează prin aceste provocări - şi toleranţa sa faţă de provocarea economică - nu va fi judecat de sondajele de opinie sau de un electorat care îl poate elimina de la putere pentru modul în care administrează această problemă.
„Noul tarif de 34% ar cântări asupra PIB-ului chinez cu cel puţin 0,7 puncte procentuale în acest an", au scris analiştii de la Goldman Sachs într-o notă publicată duminică, prognozând că factorii de decizie din China vor accelera semnificativ măsurile de relaxare pentru a-şi atinge obiectivul de creştere de aproximativ 5% stabilit luna trecută.
Dar represaliile „mai rapide şi mai puţin reţinute" ale Chinei de această dată au crescut, de asemenea, riscul unei noi escaladări tarifare de ambele părţi, au avertizat analiştii. Cât de departe poate escalada războiul comercial dintre cele mai mari două economii rămâne o necunoscută cheie, ambele putând în continuare să majoreze sancţiunile. Cu cât o vor face mai mult, cu atât va fi mai dificil pentru cele mai mari două economii ale lumii să găsească o cale de ieşire, conchide CNN.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Un specialist în citirea pe buze dezvăluie ce i-ar fi spus Zelenski lui Trump la funeraliile Papei, în prima lor întâlnire după confruntarea din Biroul Oval
Un specialist in citirea pe buze a dezvaluit ce și-au spus Volodimir Zelenski și Donald Trump la funeraliile Papei, la p ...
-
Imaginea lui Donald Trump în SUA se prăbușește: aproximativ jumătate dintre americani, profund dezamăgiți
Multi americani nu sunt de acord cu eforturile agresive ale presedintelui Donald Trump de a-si pune rapid in aplicare ag ...
-
Donald Trump este consternat: Putin mă face să cred că nu vrea să oprească războiul. Mă tot amână!
Președintele rus Vladimir Putin nu ar trebui sa bombardeze zone civile din Ucraina, afirma, sambata, președintele SUA Do ...
-
Presa occidentală: SUA, tentate să abandoneze Ucraina în voia sorții
„Trump nu este un mediator cinstit: acționeaza ca un aliat de facto al Rusiei"; „Trump tocmai l-a sfașiat pe ...
-
Trump vrea să vândă un plan diabolic: Nimeni nu-l cumpără, pentru că are două hibe
Pentru un președinte care a promis ca va pune capat razboiului din Ucraina in decurs de o zi de la preluarea mandatului, ...
-
Revin controalele la frontierele țărilor UE: decizie fermă luată în Parlamentul European
Comisia pentru libertati civile a Parlamentului European (LIBE) a votat miercuri proiectul de introducere graduala a Sis ...
-
Discuția in amănunt dintre J.D. Vance și Papa, asa cum a apărut in presa americana: Dumnezeu nu vrea Război - Dumnezeu vrea Pace!
J.D. Vance: Sfinte Parinte, ce onoare sa va intalnesc in aceasta zi sfanta! Va aduc urari de Paște din partea Americii. ...
-
Semnal neașteptat de la Moscova: Putin propune înghețarea conflictului și stârnește reacții internaționale
Presedintele rus Vladimir Putin a propus Statelor Unite sa opreasca invazia Ucrainei si sa inghete actuala linie a front ...
-
Elon Musk este nemulțumit de „atacurile lipsite de etică" și se pregătește să părăsească administrația Trump. Oricum, mandatul său se apropie de final
Șeful Departamentului pentru Eficiența Guvernului (DOGE), Elon Musk, este pe punctul de a parasi administrația Donald Tr ...
-
Măsura anunțată de Donald Trump care provoacă o nouă prăbușire a dolarului și generează tensiuni majore în economia SUA
Dolarul american a inregistrat un nou declin luni dimineața, 21 aprilie, in tranzacțiile din Asia, dupa ce președintele ...
-
SUA primesc cea mai puternică lovitură de la instalarea lui Donald Trump: Noua ordine generează o pierdere de miliarde
În luna martie au fost cu aproape 12% mai putini vizitatori din strainatate in Statele Unite, comparativ cu aceeas ...
-
Pentru prima oară, Ursula von der Leyen spune adevărul: Occidentul așa cum îl știm noi nu mai există!
"Occidentul, așa cum il știam noi, nu mai exista", a spus Ursula von der Leyen in contextul deteriorarii rapide a relați ...
-
Cum a ajuns una dintre cele mai pașnice țări europene să se confrunte cu „copii soldați" și asasinate la comandă
Cand jurnalistul suedez Diamant Salihu vrea sa arate cat de grava a devenit problema bandelor de crima organizata din Su ...
-
Adevăratul motiv pentru care Donald Trump a suspendat tarifele comerciale e cu mult mai grav decât se crede
Piețele bursiere din SUA se aflau intr-un declin profund, afectand 62% dintre americani, cei cu expunere directa sau ind ...
-
Super-analiză geopolitică și strategică: Putin, Trump, și Xi pregătesc reconfigurarea tăcută a puterii globale
Reluarea discuțiilor dintre președintele american Donald Trump și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, se produce intr ...
-
De ce susține Rusia că vrea cele patru regiuni ucrainene: "Nu suntem preocupați de pământ". Noi precizări despre relația Moscova-Washington
Discursul ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la Forumul Diplomatic de la Antalya a starnit agitație, dupa ce a ...
-
Trump protejeaza Chinei Big Tech in SUA: Smartphone-urile, calculatoarele şi alte produse electronice vor beneficia de o scutire de la tarifele vamale pe China
Guvernul SUA a acordat scutiri de la tarifele vamale pentru smartphone-uri, calculatoare si alte produse electronice imp ...
-
Acuzații grave la adresa lui Donald Trump: suspectat că a manipulat bursa pentru a-și îmbogăți apropiații. Se cere o anchetă serioasă
Sase senatori democrati au cerut vineri Securities and Exchange Commission (SEC), jandarmul bursier american, sa stabile ...
-
Rusia refuză să mai revină vreodată la granițele din 1991. „Niciodată și pentru nimic în lume"
Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri ca "pentru nimic in lume" Rusia nu se va intoarce la granițele ...
-
Deciziile la 180 de grade ale lui Trump, explicate de economiști precum Nouriel Roubini: Problema nu e deficitul comercial. Xi Jinping nu va clipi primul în fața SUA
În doar cateva zile, Donald Trump a intors lumea economica pe dos, aplicand o lovitura de grație complet lipsita d ...
-
Administratia Trump preia Canalul Panama. Americanii vor avea bază militară în apropierea canalului
Panama va permite desfasurarea de trupe americane in zonele de acces si adiacente canalului, potrivit unui acord bilater ...
-
Trump a luat-o razna si prăbuseste economia mondială: Taxe de 145% pe importurile chinezești
TTaxele vamale impuse Chinei de SUA au ajuns la 145%, a confirmat joi Casa Alba, dupa ce presedintele american Donald Tr ...
-
Rusia construiește în Crimeea ocupată primul portavion post-sovietic destinat Mării Negre si Mediteranei
Lucrarile la construcția primului portavion post-sovietic, "Ivan Rogov", sunt in plina desfașurare la șantierul naval Za ...
-
"Musk must die!": 77 de congresmeni democrați i-au cerut lui Trump să-l concedieze pe multimiliardarul de la DOGE
Un grup de democrați din Camera Reprezentanților a lansat o campanie concertata menita sa se asigure ca omul de afaceri ...
-
Business Insider: Lista câștigătorilor și a perdanților în urma războiului comercial al lui Donald Trump
Pauza de 90 de zile impusa de președintele Donald Trump in ceea ce privește tarifele drastice a fost resimțita in intrea ...
-
Cu Cristoiu ce-ați avut?
Scriu la cald, dupa ce am aflat de inchiderea contului de tik-tok al marelui gazetar Ion Cristoiu. L-am cunoscut in urma ...
-
Donald Trump suspendă suprataxele vamale "reciproce" pentru 90 de zile. Cu excepția Chinei!
Presedintele american Donald Trump anunta miercuri ca suspenda - pe o perioada de 90 de zile - suprataxele vamale "recip ...
-
Riposta Chinei pentru administrația Trump: opreşte importurile de gaze naturale lichefiate din SUA
China nu a mai importat gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA de 60 de zile, cel mai indelungat interval din ultimii ci ...
-
Elon Musk îl face "imbecil" pe consilierul pe Comerţ al lui Trump - Peter Navarro, arhitectul politicii taxelor vamale
Patronul Tesla Elon Musk il catalogheaza marti in doua mesaje postate pe reteaua sa de socializare X pe consilierul insa ...
-
Comisia Europeană colaborează cu China pentru a contracara tarifele impuse de Donald Trump. Urmează un summit între cele două părți
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut premierului chinez Li Qiang sa colaboreze pentru o &bdqu ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu