Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












China acuză SUA de zeci de mii de atacuri cibernetice: "Au furat 'date de mare valoare"

Postat la: 06.09.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

China a acuzat luni Statele Unite că a lansat împotriva sa zeci de mii de atacuri cibernetice, care au permis furtul de date sensibile, în special de la o universitate de cercetare, potrivit AFP.

Washingtonul acuză cu regularitate Beijingul de atacuri cibernetice asupra unor companii sau agenţii guvernamentale americane, pe fondul rivalităţii dintre cele două puteri.

China dezminte întotdeauna cu fermitate acuzaţiile şi se declară ea însăşi victima unor atacuri cibernetice din partea SUA. Cu toate acestea, Beijingul prezintă rar exemple concrete de presupuse atacuri.

Însă un raport făcut public luni de Centrul naţional chinez de intervenţie de urgenţă împotriva viruşilor informatici (CVERC) acuză NSA, agenţia americană de informaţii militare, că a desfăşurat "zeci de mii de atacuri cibernetice ostile" în China "în ultimii ani".

NSA a devenit cunoscută după ce unul dintre foştii săi informaticieni, americanul Edward Snowden, a dezvăluit existenţa unui sistem de supraveghere mondială a comunicaţiilor şi internetului.

Raportul acuză un organism al NSA, Tailored Access Operations (TAO), că a infiltrat Universitatea Politehnică de Nord-Vest, al cărei sediu este la Xi'an, în nordul Chinei.

Această instituţie de învăţământ superior, finanţată de Ministerul Industriei şi Tehnologiei Informaţiilor, este specializată în cercetarea aeronautică şi spaţială.

CVERC acuză TAO că "a preluat controlul asupra a zeci de mii de echipamente ale reţelei de internet" a universităţii, cum ar fi servere, terminale şi rutere, ceea ce i-a permis să aibă acces la "date tehnice esenţiale" precum parole.

TAO "a sustras peste 140 de gigaocteţi reprezentând date de o mare valoare", cu ajutorul unor organizaţii europene şi sud-asiatice, susţine raportul, realizat împreună cu firma chineză Qihoo 360, specializată în securitatea cibernetică şi antiviruşi.

Întrebat luni despre subiect, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Mao Ning, a spus că aceste presupuse atacuri cibernetice "pun grav în pericol securitatea naţională a Chinei".

"Cerem o explicaţie din partea SUA şi încetarea imediată a acestor acte condamnabile", a declarat ea în faţa presei.

NSA nu a răspuns deocamdată unei solicitări din partea AFP de a comenta acuzaţiile.

Gigantul informatic american Microsoft a declarat anul trecut că un grup de hackeri susţinuţi de Beijing a exploatat breşele de securitate din serviciile de mesagerie pentru a fura date ale utilizatorilor.

China a dezminţit şi a acuzat în schimb SUA că sunt "campionii lumii la atacuri cibernetice ostile".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE