Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












China a cucerit lumea: tertipul folosit de Beijing pentru a-și asigura supremația mondială

Postat la: 08.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

China este cel mai mare colector de datorii din lume, arată un raport publicat de publicația germană DW. China a împrumutat 1,34 trilioane de dolari țărilor în curs de dezvoltare în perioada 2000-2021, în mare parte pentru lucrări legate de proiectul său „Belt and Road".

Chinei i se datorează peste 1 trilion de dolari (935 miliarde de euro) prin Inițiativa sa Belt and Road (BRI), devenind cel mai mare colector de datorii din lume, se arată într-un raport. Raportul, publicat luni de cercetătorii de la AidData, a arătat că cel mai mare creditor bilateral din lume trece de la creditarea pentru infrastructură la creditarea de salvare, cu aproximativ 80% din împrumuturi sprijinind țările aflate în dificultate financiară.

„Beijing-ul navighează într-un rol necunoscut și inconfortabil - ca cel mai mare colector oficial de datorii din lume", a spus AidData în raportul său. „Datoria totală restantă - inclusiv principalul, dar excluzând dobânda - de la debitorii din lumea în curs de dezvoltare către China este de cel puțin 1,1 trilioane de dolari", a declarat institutul de cercetare, care urmărește finanțarea dezvoltării de la Colegiul William și Mary din Virginia.

Potrivit Chinei, peste 150 de țări s-au abonat la BRI, o infrastructură globală uriașă lansată de președintele Xi Jinping în 2013. Pe baza datelor colectate cu privire la finanțarea chineză a aproape 21.000 de proiecte în aproximativ 165 de țări, AidData a spus că Beijingul a angajat acum ajutor și credit „în jur de 80 de miliarde de dolari pe an" țărilor cu venituri mici și medii.

În același timp, au existat critici din partea Occidentului și în unele țări beneficiare, precum Sri Lanka și Zambia, că proiectele de infrastructură finanțate de China i-au împovărat cu datorii pe care nu le-au putut rambursa.

Luna trecută, la un summit care a marcat un deceniu de la prima dezvăluire a inițiativei, Xi a spus că China va investi peste 100 de miliarde de dolari noi fonduri în BRI. Cu toate acestea, un raport comun al Băncii Mondiale și al altor instituții, inclusiv AidData, publicat în acest an, spunea că China a fost forțată să acorde împrumuturi de salvare de miliarde de dolari țărilor BRI în ultimii ani.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE