Cele șapte state "swing" care vor decide rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA
Postat la: 05.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Aproximativ 240 de milioane de persoane sunt eligibile să voteze la alegerile prezidențiale din SUA, însă doar un număr relativ mic dintre acestea vor decide cu adevărat să cine va deveni următorul președinte, relatează BBC.
Experții consideră că există doar câteva state, așa-numitele state „swing", care ar putea fi câștigate în mod plauzibil fie de democrata Kamala Harris, fie de republicanul Donald Trump. Cele șapte state „swing" sunt Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania și Wisconsin. Ele sunt considerate ca deținătoare a cheii de la Casa Albă. Prin urmare, ambele campanii au vizat alegătorii indeciși din aceste state.
Arizona
- 11 voturi din 538 în Colegiul Electoral;
- Populație: 7,4 milioane;
- Câștigătorul în 2020: Biden, cu 10.000 de voturi
Democrații au câștigat președinția în 2020 cu sprijinul statului „Grand Canyon", care a votat la limită pentru a susține candidatul partidului pentru prima dată din anii 1990. Arizona se învecinează cu Mexicul pe sute de kilometri și a devenit un punct central al dezbaterii naționale privind imigrația, deși numărul trecerilor frontierei a scăzut în ultimele luni de la niveluri record.
Trump a atacat în mod repetat istoricul lui Harris în materie de imigrație, deoarece președintele Joe Biden i-a încredințat rolul de a încerca să atenueze criza de la frontieră. El a promis, de asemenea, să desfășoare „cea mai mare operațiune de deportare" din istoria SUA dacă va recâștiga președinția.
Arizona a găzduit, de asemenea, o dispută aprigă cu privire la accesul la avort, după ce republicanii din acest stat au încercat fără succes să restabilească o interdicție aproape totală de 160 de ani privind întreruperea sarcinii. Problema a devenit și mai polarizantă din 2022, când Curtea Supremă a SUA a anulat o hotărâre istorică care acorda femeilor un drept constituțional la avort.
Georgia
- 16 voturi din 538 în Consiliul Electoral;
- Populație: 11 milioane;
- Câștigătorul în 2020: Biden, cu 13.000 de voturi
Lista de state-cheie care au un rol decisiv coincide îndeaproape cu lista locurilor în care oficialii republicani susținuți de Trump au încercat să împiedice victoria președintelui Biden în alegerile din 2020.
În comitatul Fulton din Georgia, presupusa interferență electorală i-a adus lui Trump una dintre cele patru urmăriri penale (Trump a fost condamnat într-un caz, în timp ce celelalte sunt în curs). El și alte 18 persoane sunt acuzați că au conspirat pentru a anula înfrângerea sa la limită în fața lui Biden în acest stat. Trump neagă orice infracțiune, iar cazul nu va fi audiat în instanță înainte de alegeri.
O treime din populația Georgiei este afro-americană - una dintre cele mai mari proporții de locuitori de culoare din SUA - și se crede că această categorie demografică a fost esențială pentru ca Biden să întoarcă statul în favoarea democraților în 2020. O anumită deziluzie față de Biden a fost raportată în rândul alegătorilor de culoare din America, însă campania lui Harris speră să obțină sprijinul acestora.
Michigan
- 15 voturi din 538 în Consiliul Electoral;
- Populație: 10 milioane;
- Câștigătorul în 2020: Biden, cu 150.000 de voturi
Statul „Marilor Lacuri" a ales candidatul prezidențial câștigător în ultimele două alegeri. În ciuda susținerii lui Biden în 2020, acest stat a devenit simbolul unei reacții de respingere la nivel național față de sprijinul acordat de președinte Israelului în timpul războiului din Gaza al acestei țări. În timpul alegerilor primare democrate din Michigan din luna februarie, peste 100.000 de alegători au ales opțiunea „uncommitted" pe buletinele de vot, ca parte a unei campanii organizate de activiști care doresc ca guvernul SUA să își oprească ajutorul militar acordat Israelului.
În special, Michigan are cea mai mare proporție de arabo-americani din țară - un grup demografic al cărui sprijin pentru Biden a fost în pericol. Dar Harris a adoptat un ton mai dur cu privire la Israel, iar unii protestatari din Gaza au declarat pentru BBC că speră că va fi mai înțelegătoare cu cauza lor.
Trump a subliniat importanța acestui stat în posibila sa cale spre victorie. Comentând evenimentele din Orientul Mijlociu, el a cerut Israelului să își încheie campania împotriva Hamas în Gaza, dar „să o termine repede".
Nevada
- 6 voturi din 538 în Consiliul Electoral;
- Populație: 3,2 milioane;
- Câștigătorul în 2020: Biden, cu 34.000 de voturi
„Statul de argint" a votat cu democrații în ultimele alegeri, însă există semne ale unei posibile răsturnări de situație din partea republicanilor. Trump s-a bucurat de un avans mare față de Biden în sondajele anterioare, însă mediile celor mai recente sondaje indică faptul că avantajul s-a redus de când Harris a obținut nominalizarea partidului său. Democrații au sperat că un candidat mai atrăgător pentru alegătorii mai tineri și mai diverși va reduce diferența.
Ambii candidați concurează pentru a cuceri populația latino-americană considerabilă a statului. În ciuda faptului că economia SUA a înregistrat o creștere puternică și crearea de locuri de muncă de când Biden a preluat președinția, redresarea post-Covid a fost mai lentă în Nevada decât în alte părți. La 5,1%, statul are a treia cea mai mare rată a șomajului din țară, după California și Districtul Columbia, conform celor mai recente statistici ale guvernului SUA.
În cazul în care Trump va ajunge din nou la putere, acesta a promis să revină la o agendă de reducere generală a impozitelor și de diminuare a reglementărilor, care ar putea fi pe placul alegătorilor.
Carolina de Nord
- 16 voturi din 538 în Consiliul Electoral;
- Populație: 10,8 milioane;
- Câștigător în 2020: Trump, cu 74.000 de voturi
Sondajele de opinie par să se fi strâns în „statul Tar Heel" (literal: „Călcâi de smoală") de când Harris și-a luat locul în fruntea listei democrate, iar unii analiști spun acum că este ar putea avea loc acum o răsturnare de situație. Acest lucru ar putea explica decizia lui Trump de a organiza primul său miting în aer liber în acest stat, după atentatul asupra sa din iulie. „Acest stat este un stat foarte, foarte mare de câștigat", a spus el mulțimii.
La rândul lor, democrații au decis să îi ofere o platformă guvernatorului statului, Roy Cooper, în ultima seară a convenției partidului lor. Carolina de Nord se învecinează cu Georgia și împărtășește unele dintre principalele sale preocupări electorale, precum și pe cele din Arizona, un alt stat din celebra „Sun Belt". Trump a câștigat Carolina de Nord în 2020, dar cu puțin peste 70.000 de voturi, ceea ce a alimentat și mai mult speranțele democraților că acest stat „violet" (care ar putea vota roșu sau albastru) ar putea fi câștigat în acest an electoral.
Pennsylvania
- 19 voturi din 538 în Consiliul Electoral;
- Populație: 13 milioane;
- Câștigătorul în 2020: Biden, cu 82.000 de voturi
„Statul Keystone" este considerat de unii experți drept cel mai mare premiu de pe harta câmpurilor de luptă electorală. Acesta a fost inundat cu opriri de campanie atât din partea lui Harris, cât și din partea lui Trump. Cei doi candidați și contracandidații lor au făcut mai mult de 50 de apariții acolo de la mijlocul lunii iulie.
Pennsylvania s-a dovedit crucială în alegerile din 2020, când l-a susținut pe Biden. Împreună cu Michigan și Wisconsin, a fost un punct central al campaniei lui Harris. Trump a supraviețuit primului din cele două atentate la viața sa din Pennsylvania. Și el și-a desfășurat campania cu perseverență - iar statul se află în centrul unei donații controversate de bani către alegători din partea susținătorului său, Elon Musk.
Economia este o problemă majoră aici, precum și în multe alte locuri. Inflația a crescut brusc în întreaga țară în timpul administrației Biden, înainte de a scădea treptat. Locuitorii Pennsylvaniei sunt departe de a fi singurii dintre americani care resimt presiuni asupra costului vieții ca urmare a inflației. Însă prețul produselor alimentare a crescut mai rapid în statul lor decât în oricare altul, potrivit furnizorului de informații de piață Datasembly.
Inflația ridicată ar putea să o afecteze pe Harris, deoarece sondajele sugerează că aceasta a dat alegătorilor o viziune nefavorabilă asupra economiei. Trump a încercat să o atace pe rivala sa pe seama planului economic al administrației Biden - în ciuda faptului că ultimele cifre oficiale arată o creștere anuală de 2,8%.
Wisconsin
- 10 voturi din 538 în Consiliul Electoral;
- Populație: 5,9 milioane;
- Câștigătorul în 2020: Biden, cu 21.000 de voturi
„Badger State" („Statul bursucilor") a ales candidatul prezidențial câștigător atât în 2016, cât și în 2020, cu o marjă de puțin peste 20.000 de voturi de fiecare dată. Experții au sugerat că statele marginale precum Wisconsin sunt cele în care ar putea avea cel mai mare impact cei care fac campanie împotriva politicilor candidaților democrați și republicani.
Sondajele au indicat că o susținere considerabilă pentru candidatul independent Robert F Kennedy Jr ar fi putut afecta numărul de voturi pentru Harris sau Trump. Kennedy și-a suspendat campania la sfârșitul lunii august și l-a susținut pe Trump.
Democrații au luptat pentru ca candidatul Partidului Verde, Jill Stein, să fie eliminat de pe buletinul de vot în Wisconsin, afirmând că partidul nu a respectat legile electorale ale statului, și au depus, de asemenea, o plângere electorală împotriva lui Cornel West, un academician de stânga.
Trump a descris acest stat ca fiind „foarte important... dacă vom câștiga Wisconsin, vom câștiga totul". Convenția națională republicană din vară a avut loc în Milwaukee. Harris a participat la un miting în același oraș când propria convenție a partidului său a desemnat-o oficial drept candidată democrată la președinție.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Raport OCDE: Care sunt principalele pericole pentru economia mondială
Economia mondială se confruntă cu o proliferare a riscurilor, de la tensiuni comerciale la războaie și probleme legate de datorii, care i-ar putea amenința „reziliența remarcabilă" din ultimii ani, a transmis Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
-
Călin Georgescu la Marius Tucă Show: „Nu alegem doar un om, ci de ce parte a istoriei vrem să ne situăm" / „Mă voi implica direct, iar războiul din Ucraina va lua sfârșit"
Candidatul independent Călin Georgescu, calificat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, a avut marți seară o apariție live în emisiunea „Marius Tucă Show", transmisă pe Youtube și pe TikTok, în care susținut că, dacă va ajunge președinte, se va „implica direct", iar „războiul din Ucraina va lua sfârșit".
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră că "scurgerea" virusului dintr-un laborator din Wuhan, în China, este ipoteza "cea mai plauzibilă" pentru a explica originea acestuia.
-
Cursul valutar BNR: Ce se întâmplă cu leul românesc în fața monedei euro și al dolarului american
Cursul valutar anunțat de Banca Națională a României (BNR) pentru ziua de luni, 2 decembrie 2024, aduce câteva modificări importante pentru principalele valute. Euro este cotat la 4.9769 lei, marcând o ușoară scădere de 0.0002 unități față de ziua de vineri.
-
Mihai Bendeac, înjurat pe Instagram. Postarea care a provocat revoltă
Mihai Bendeac a fost înjurat pe social media de un fan, după ce a publicat un story pe Instagram cuo captură din postarea lui Alexandr Dughin în care anunța că „Moldova va fi parte din România, iar România va fi parte din Rusia".
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născute din căsătoria sa cu Lyudmila Putina.
-
Trump pregătește mutări decisive pe plan internațional: "Preţul de plătit va fi teribil în Orientul Mijlociu"
Preşedintele ales al SUA Donald Trump a avertizat luni că "preţul de plătit va fi teribil" pentru grupurile palestiniene din Fâşia Gaza dacă ostaticii nu vor fi eliberaţi înainte ca el să preia mandatul la 20 ianuarie.
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc una surprinzătoare - la fel cum nu a fost nici triumful lui Donald Trump.
-
Senator la loz în plic. Piedone, pune la cale noi matrapazlâcuri
Deși a pierdut, cu toate că a candidat din partea PSD, Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5, a postat, luni, pe Facebook un mesaj în care își anunță victoria în bătălia pentru un mandat de senator în județul Giurgiu.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Trump pregătește o decizie care va genera un seism la nivel mondial: O va face, imediat după preluarea mandatului
- 2.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 3.Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să renunțe Kievul
- 4.Se pregătește o rebeliune în cadrul Pentagonului. Planuri anti-Trump printre generalii de top americani
- 5.Planul lui Trump de pace în Ucraina: Zonă demilitarizată și oprirea Kievului de a adera la NATO timp de cel puțin 20 de ani
- 6.Cine este strategul din umbră al lui Donald Trump? Se spune că este cel mai tare consultant din America. Are 67 de ani.
- 7.De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi arme americane pe teritoriul Rusiei
- 8.Momentul când Donald Trump a decis să intre în politică. Barack Obama a declanșat totul, din cauza unor glume proaste
- 9.Casa Albă vrea sa credem motivul absurd pentru care SUA au dat undă verde rachetelor ATACMS înainte ca Donald Trump să-și preia mandatul
- 10.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu