Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cel mai rău scenariu care amenință UE! Comisia Europeană avertizează asupra acordului de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina

Postat la: 03.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Comisia Europeană consideră că încetarea tranzitului de gaz rusesc prin teritoriul Ucrainei, acordul în acest sens expirând la 31 decembrie 2024, amenință Uniunea Europeană cu "cel mai rău scenariu".

După cum informează ediția europeană a publicaţiei "Politico", citând un document al Comisiei Europene, primele afectate vor fi Austria, Ungaria și Slovacia. Anterior, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat în Parlamentul European că Comisia Europeană "nu este interesată de prelungirea tranzitului ucrainean de gaze", însă, conform documentului, în realitate, Comisia Europeană ar putea să se confrunte cu mai multe probleme.

"Aceasta înseamnă că UE va pierde în curând aproximativ 5% din importurile sale de gaze, în principal către țările din centrul și sud-estul Europei (care plătesc gazul rusesc în ruble). Dacă această pierdere va coincide cu o perioadă prelungită de temperaturi scăzute, aceasta ar putea duce la cel mai rău scenariu pentru țările UE care continuă să primească gaze prin Ucraina" - se arată în document.

Comisia Europeană avertizează, de asemenea, că renunţarea la tranzitul ucrainean ar necesita înlocuirea acestuia cu gaze care vin prin Germania, Italia sau Turcia, ceea ce ar duce la creșterea costurilor de transport și depozitare, lucru ce ar reprezenta o povară suplimentară pentru aceste țări UE. Situația mai este complicată şi de taxa la exportul de gaze impusă unilateral de Germania.

Cu toate acestea, o analiză a documentelor Comisiei Europene din ultimii cinci ani arată că scenariul de bază din previziunile sale legate de condițiile de climă și temperatură se bazează întotdeauna pe idei despre încălzirea globală. Astfel, în situația încetării tranzitului prin Ucraina în timpul iernii, Comisia Europeană, cel mai probabil, mizează să evite consecințele cele mai grave, sperând într-un efect pozitiv al încălzirii climatice.

Pe de altă parte, transferul Austriei, Ungariei și Slovaciei către livrările de gaze de tranzit prin țările vest-europene va crește gradul de dependență a acestora față de restul Uniunii Europene, ceea ce este benefic pentru Comisia Europeană.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE