Cehia cere Rusiei să elibereze un teren ocupat în timpul invaziei din 1968. Guvernul de la Praga face apel la susţinerea NATO şi UE
Postat la: 21.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Un district din capitala Cehiei a cerut Ambasadei Rusiei să elibereze un teren ocupat în timpul invaziei Cehoslovaciei în august 1968, iar Guvernul a făcut apel la partenerii din NATO şi UE să expulzeze diplomaţi ruşi. Relaţiile dintre Praga şi Moscova se agravează de la o zi la alta, constata analistii politici externi.
„Consiliul Municipal din Praga a cerut Guvernului ceh să organizeze convorbiri pentru aducerea suprafeţei Ambasadei Rusiei în conformitate cu situaţia de dinainte de invazia trupelor Pactului de la Varşovia în Cehoslovacia în 1968", anunta Jan Čižinský, şeful districtului municipal Praga 7. Autorităţile locale intenţionează să planteze acolo flori şi copaci, aşa cum a fost înainte de august 1968, până la instalarea pe acest teritoriu a unui lagăr aparţinând unei unităţi militare sovietice, precizează Rador.
Ministerul rus de Externe a reacţionat imediat printr-un mesaj publicat pe Facebook: „Dacă Praga îndrăzneşte să recurgă la un altfel de «set de instrumente», atunci reamintim că şi partea cehă are proprietăţi imobiliare considerabile în zona străzii Tverskaia din capitala Rusiei". Rusia mai are doar cinci diplomaţi în Cehia. Sâmbătă, Cehia a expulzat 18 de diplomaţi ruşi ca urmare a găsirii unor dovezi de implicare a serviciilor secrete ruse în explozia de la un depozit de muniţii din 2014.
„Există o bănuială bine întemeiată cu privire la implicarea unor ofiţeri ai serviciului de informaţii rus GRU, unitatea 29155, în explozia depozitului de muniţii din zona Vrbetice", a declarat premierul Andrej Babis într-o scurtă intervenţie televizată. Pe 16 octombrie 2014, mai multe deflagraţii au avut loc în depozitul de muniţii sus-amintit. Exploziile au cauzat moartea a doi angajaţi ai unei companii private care închiriase depozitul de la o firmă de stat.
Rusia a expulzat la rândul ei 20 diplomaţi cehi. Ca urmare a acestui act, ambasadorul Rusiei la Praga a fost convocat pentru miercuri la Ministerul ceh de Externe pentru a fi informat în legătură cu o decizie suplimentară a ţării gazdă. Totodată, Cehia şi-a îndemnat marţi partenerii din Uniunea Europeană şi din NATO să expulzeze diplomaţi ruşi, pentru a o susţine astfel în faţa Rusiei.
Poliţia este în prezent în căutarea a doi bărbaţi care au călătorit în Republica Cehă cu câteva zile înainte de explozia de la Vrbetice sub nume false, şi anume Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov. Aceştia sunt aceiaşi agenţi GRU căutaţi de Marea Britanie pentru tentativa de otrăvire cu Noviciok a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia la Salisbury, în 2018.
„Republica Cehă este un stat suveran şi trebuie să răspundă în mod adecvat acestor descoperiri fără precedent", a explicat Babis. Premierul ceh a precizat că preşedintele ţării, Milos Zeman, cunoscut pentru poziţionările sale pro-ruse, a fost informat cu decizia luată în cazul diplomaţilor ruşi şi că acesta „şi-a exprimat sprijinul absolut".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Prizonier ucrainean pentru TASS: Am fost antrenați de instructori români in UK
Instructori străini din cel puțin opt țări NATO antrenează militari ucraineni la poligonul din Regatul Unit, a declarat un prizonier de război ucrainean pentru TASS, agenția rusă de știri.
-
14 ani de închisoare pentru un ginecolog din București: Medicul, acuzat că a violat paciente, dă vina pe 'gruparea Heroiu'
Medicul ginecolog Josef Kopp a fost condamnat în primă instanță la 14 ani de închisoare pentru violarea a patru femei în cabinetul său din centrul Capitalei. Judecătorii au dispus, de asemenea, plata unor despăgubiri morale de 24.000 de euro către victime.
-
ITM a descins la Arena Națională la derby-ul FCSB - Dinamo: 610 angajați prestau servicii fără formă legală
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) București a desfășurat o acțiune de control la Arena Națională, în ziua partidei FCSB - Dinamo din 20 octombrie, în urma unei solicitări din partea Jandarmeriei Române.
-
CNA vrea să îi închidă gura Înaltpreasfințitului Teodosie: Se pune la cale o mare operațiune
După ce DNA a deschis dosar penal în urma unor înregistrări trunchiate și despre care nu se știe dacă sunt originale, acum a venit rândul Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) să tragă spre ÎPS Teodosie. Motivul: pentru că a dat un sfat public unui credincios care l-a întrebat la radio dacă să țină post sau nu.
-
Cazul lui Achille. Spania pregătește o lege unică în lume
Spania ar putea deveni prima țară din lume care oferă drepturi speciale maimuțelor mari. Un proiect de lege vine în ajutorul celor aproximativ 150 de gorile, cimpanzei și urangutani care trăiesc pe teritoriul spaniol, mulți dintre ei salvați din circuri și în condiții de viață mizerabile.
-
Unul dintre cei mai importanți globalisti face o prognoză care dă fiori: "Această eră s-a încheiat. Suntem la sfârșitul istoriei!"
Dobânzile scăzute şi politica monetară uşoară au rămas în trecut din 2022, când - după ce a redus dobânzile la aproape zero pentru a face faţă pandemiei de Covid-19 - Rezerva Federală şi-a mărit dobânda de referinţă cu aproximativ 500 de puncte de bază în decurs de 18 luni.
-
Fiica lui Mircea Geoană și-a plagiat discursul după cel al nepoatei lui Donald Trump. Mihaela, "dragostea mea", a plâns la momentul artistic
Ana, fiica lui Mircea Geoană, a avut un discurs in cadrul unei emisiuni tv de prezentare a candidatului independent pentru prezidențiale. Acesta a fost copiat după momentul discursului lui Kai Trump, nepoata lui Donald Trump.
-
Cum să înveți eficient limba engleză evită greșelile comune, învață expresii și folosește cele mai bune resurse
În era digitală, educația evoluează în mod constant, metodele tradiționale de învățare fiind îmbunătățite, de aceea multi cauta cele mai recente anunturi de meditatii. Printre aceste metode se numără și gamificarea în educație, precum și învățarea interactivă în școli. Aceste metode au devenit din ce în ce mai populare la nivel global. Cum funcționează totuși aceste metode și cât sunt ele de eficiente?
-
Programul de Guvernare PSD 2024-2028: care este măsură strategică pentru transformarea țării într-un hub logistic regional (P)
Preşedintele PSD și candidatul partidului la alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu, a lansat marți programul de guvernare PSD pentru perioada 2024-2028.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Emmanuel Todd: Va fi un șoc descoperirea scopului real al NATO
- 2.Se abate urgia peste Europa in cateva saptamâni: Ursula von der Leyen preia puteri depline în dauna statelor naționale din Uniune
- 3.FT: Ucraina a început să discute cu Occidentul despre cedarea teritoriilor către Rusia, totul pentru a opri războiul!
- 4.Le Figaro: Documente secrete dezvăluie "marele proiect" pentru prăbușirea Israelului
- 5.Război total între Viktor Orban și Ursula von der Leyen: eurodeputații i-au cântat "Bella Ciao" premierului ungar
- 6.Fiul unui oficial de al lui Zelenski a fost filmat călărind în pat zeci de teancuri cu bancnote VIDEO
- 7.Al-Qaida a comis un atac de proporții alarmante, cu sute de morți în doar câteva ore
- 8.Presa germană: Israelul a declarat război ordinii mondiale. Germania trebuie să intervină
- 9.REUTERS: Principalele puncte ale declarației BRICS de la Kazan
- 10.Războiul "Celor 5 axe": planul lui Zelenski pentru ca "Victoria care n-a fost" sa fie recunoscută global
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu