Ce se va întâmpla dacă SUA nu vor mai finanța Ucraina? Scenariile sumbre pentru Occident
Postat la: 07.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Kievul a luptat prea bine pentru a renunța pur și simplu, dar Rusia și China încearcă și ele să își atingă obiectivul de a diviza Occidentul.
Imaginați-vă că SUA nu pot, sau pur și simplu nu doresc, să mai ofere mult ajutor Ucrainei. Este posibil ca acesta să nu fie cel mai probabil rezultat, având în vedere că la Washington există în continuare un sprijin bipartizan pentru ajutor.
Dar este un rezultat plauzibil, având în vedere că Congresul a reușit să mențină deschis guvernul SUA doar prin abandonarea, pentru moment, a eforturilor de a reface asistența care se diminuează rapid pentru Kiev.
Politica de ajutorare a Ucrainei devine, fără îndoială, din ce în ce mai dificilă, pe măsură ce sprijinul republicanilor se clatină, neo-izolaționiștii de linie dură îl înlătură pe președintele Camerei, iar principalii candidați la nominalizarea prezidențială a Partidului Republican își stabilesc poziții care sunt sceptice față de ajutor sau chiar mai rău, potrivit unei analize Bloomberg.
Așadar, dacă administrația președintelui Joe Biden se află în impas până la alegerile de anul viitor, ce se va întâmpla atunci?
În primul rând, desigur, echilibrul pe câmpul de luptă se va schimba semnificativ. Ucraina nu se va preda pur și simplu: Însăși existența sa este în joc, iar forțele sale au luptat prea bine pentru a fi călcate în picioare de hoardele președintelui rus Vladimir Putin. Dar, având în vedere cât de dependentă este Ucraina de armele și munițiile livrate de Pentagon, situația sa va deveni totuși urâtă.
În acest scenariu, nu vă așteptați la o ofensivă majoră în 2024: Ucraina va trebui să se întindă până la limită doar pentru a ține ceea ce are. Apărarea va deveni și ea mai dificilă.
Ucraina va rămâne fără apărare antiaeriană și antirachetă în iarna următoare, în timp ce Rusia își va intensifica eforturile de a îngheța populația acestei țări prin distrugerea infrastructurii sale energetice.
Iar într-un război în care artileria contează cel mai mult, un deficit al acestei capacități ar putea avea un impact real pe linia frontului - așa cum s-a întâmplat atunci când forțele ucrainene s-au trezit depășite de armament în timpul ofensivei rusești din est la sfârșitul primăverii și începutul verii anului 2022.
Alte țări occidentale vor încerca să compenseze scăderea ajutorului american. Coreea de Sud, Marea Britanie și multe națiuni europene au făcut deja contribuții critice. Cu toate acestea, chiar dacă aceste țări pot oferi Ucrainei mai mulți bani, pur și simplu nu dispun de suficiente materiale militare de care Kievul are nevoie pentru a trece cu bine peste perioada dintre prezent și 2025.
Citește și: Cum neutralizează ucrainenii cel mai important avantaj al armatei ruse, folosind doctrina NATO
În cel mai bun caz, deci, o retragere a SUA va lăsa Ucraina într-un impas brutal pe propriul teritoriu. În cel mai rău caz, va provoca o erodare treptată care va forța Kievul să caute pacea în condiții nefavorabile.
Implicațiile psihologice și diplomatice vor fi la fel de dăunătoare.
Țările fac război, și fac pace, pe baza așteptărilor lor cu privire la viitor. Dacă Putin ajunge la concluzia că se va confrunta cu mai puțin sprijin american pentru Kiev în viitor, teoria sa de victorie - că în cele din urmă poate zdrobi Ucraina prin faptul că îi va aștepta mai mult decât susținătorii săi occidentali - va părea justificată. El va fi și mai puțin stimulat să facă o pace decentă.
Ucraina, la rândul său, se va confrunta cu dovezi fără echivoc că timpul nu este de partea sa. Președintele Volodimir Zelenski se va confrunta cu o alegere din ce în ce mai grea: dacă să încheie un acord cu un Putin duplicitar sau să lupte în timp ce balanța resurselor se întoarce în favoarea Rusiei.
Reducerea sprijinului militar și financiar pentru Ucraina va avea implicații globale
Desigur, războiul din Ucraina nu a fost niciodată doar despre Ucraina. Din prima zi, a fost un test de forță între cei care apără și cei care vor să distrugă ordinea internațională existentă. O diminuare a sprijinului SUA va avea astfel implicații globale.
Țările care speră că SUA vor lupta pentru a le apăra împotriva agresiunii chineze vor trebui să ia în considerare faptul că Washingtonul nu va ajuta nici măcar o altă țară să se apere împotriva Rusiei, mult mai slabă. Teza care motivează Beijingul și Moscova - aceea că democrațiile sunt decadente, disfuncționale și ușor de distras - va părea să fie confirmată.
Așteptați-vă ca Putin și președintele Chinei, Xi Jinping, să profite de acest lucru în diplomația lor față de cei care se feresc și față de aliații SUA: Americanii vă vor încuraja să luptați până la ultimul ucrainean sau afgan, vor spune ei, iar la final vă vor lăsa să atârnați.
Autoproclamații „realiști" din Occident ar putea susține că o prăbușire a sprijinului american pentru Ucraina este o binecuvântare, deoarece permite Washingtonului să se concentreze asupra amenințării la adresa Taiwanului.
Lăsați deoparte, pentru un moment, absurditatea strategică de a susține că cea mai bună modalitate de a descuraja agresiunea marilor puteri în Pacific este de a o permite în Europa.
Din punct de vedere politic, este foarte greu de imaginat un scenariu în care SUA nu pot aduna angajamentul de a ajuta Ucraina să supraviețuiască unui război real și apoi, cumva, trec în viteză pentru a se pregăti pentru unul ipotetic.
Biden și liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, înțeleg acest lucru, motiv pentru care vor face un nou impuls pentru ajutor în săptămânile următoare. Republicanii pro-ucraineni din Senat, conștienți că voturile dificile nu vor deveni mai ușoare în anul care vine, vorbesc chiar despre solicitarea unei mega-aprovizionări menite să țină Kievul până în noiembrie 2024.
Perspectivele lor de reușită, într-un mediu politic care se deteriorează, sunt incerte. Consecințele eșecului, în Ucraina și în întreaga lume, sunt mult prea ușor de prevăzut.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Trump amenință forumul de la Davos: "Cu el, trebuie să te aștepți la orice!"
La Davos, toată lumea vorbește numai despre Donald Trump. Noul președinte american a depus jurământul în funcție pe Biblie și sub cupola Capitoliului din Washington chiar în momentul în care începea cel de-al 55-lea Forum Economic Mondial desfășurat în stațiunea din Alpii elvețieni.
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
-
Donald Trump în război comercial cu Europa: "UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău". Replica UE: "Suntem pregatiti!"
Președintele american Donald Trump a anunțat marți că Statele Unite intenționează să impună taxe vamale asupra produselor europene și chinezești, susținând că aceasta este „singura modalitate" ca SUA „să fie tratate corect". Liderul american a criticat Uniunea Europeană pentru politicile sale comerciale, pe care le consideră dezavantajoase pentru economia americană.
-
Mărturisirea Dacianei Sârbu înainte de divorțul de Victor Ponta: "Am trecut prin iad!"
Cuplul Daciana Sârbu - Victor Ponta e istorie. Cei doi au divorțat oficial. Informațiile privind separarea lor au apărut încă din 2024, însă acum a apărut și documentul care confirmă separarea lor. Invitată în emisiunea lui Denise Rifai, Daciana Sârbu recunoștea încă din 2023 că a avut parte de o casnicie cu multe momente dificile.
-
Uniunea Europeană autorizează utilizarea făinii de insecte - se doreste utilizarea pe scara larga pentru hrana umana
Comisia Europeană a autorizat introducerea pe piață a pulberii de larve întregi de Tenebrio molitor, un gândac aparținând familiei Tenebrioni, pe care îl știm puțin cu toţii, dat fiind că este acea molie galbenă a făinii care își poate face apariția uneori în cămările noastre.
-
Trump l-a graţiat și pe fondatorul Dark Web - cea mai sofisticată şi extinsă piaţă criminală de pe internet. Cum isi explica gestul
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi şi era considerată de autorităţile judiciare "cea mai sofisticată şi mai extinsă piaţă criminală de pe internet".
-
DAVOS - Tablou sumbru prezentat de Zelenski: Rușii au concentrat forțe uriașe în ultima vreme în Ucraina
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că numărul militarilor invadatori ruşi aflaţi pe teritoriul Ucrainei depășește 600.000, fiind de trei ori mai mulţi decât la începutul invaziei la scară largă.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 4.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 5.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 6.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 7.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 8.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 9.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 10.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu