Ce s-a întâmplat cu Rason, enclava unde Coreea de Nord a încercat să experimenteze capitalismul
Postat la: 04.07.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Pare de necrezut, dar Coreea de Nord - una dintre cele mai izolate țări ale planetei, unde încă supraviețuiește un regim comunist rigid - a încercat să se deschidă către lume.
Țara lui Kim Jong-un a vrut să vadă cum e capitalismul și a făcut un experiment, într-o zonă restrânsă, situată în nord-estul țării, la granița cu Rusia și China și cu deschidere la Marea Japoniei. Rason a fost declarată zonă economică specială. Cu alte cuvinte, este o zonă geografică în care legile economice sunt mai avantajoase, mai liberale și permit înființarea de firme private într-o țară cu economie de stat planificată.
Zona economică specială Rason a fost creată în 1993, după încheierea Războiului Rece, explică Antoine Bondaz, cercetător francez la Fundația pentru Cercetare Strategică, expert în Coreea de Nord. Înființarea sa a prefigurat crearea altor două zone economice speciale, Kaesong și Kumgang, la începutul anilor 2000. Acestea din urmă sunt însă zone intercoreene. Kumgang a fost un complex turistic, care, de altfel, a și fost închis în 2008.
Zona economică specială Rason urma să permită instalarea unor companii rusești și chineze, dar și primirea de turiști. Urmărea, de fapt, să consolideze relațiile economice între țările din regiune. S-a vorbit chiar despre o cooperare între China, Rusia, Mongolia și cele două Corei. Zona are mai multe avantaje, în special poziția sa geografică: este situată între China, Rusia și Coreea și are propriul port. Este un teritoriu de 798 de kilometri pătrați.
Chiar și astăzi, zona economică specială din Rason păstrează ceva din „speranța de deschidere către lume". Site-ul NK News a relatat că există aici un hotel de lux, un cazinou, un parc acvatic, plaje, un târg internațional, infrastructuri care atrag câțiva turiști ruși și chinezi, dar care rămân, totuși, doar niște pete de culoare.
Rason este singurul loc din Coreea de Nord unde poți merge la o bancă unde poți schimba bani la un curs neoficial sau chiar poți să-ți cumperi un card de debit preplătit, care poate fi folosit numai în zona economică specială. Tot aici se poate merge la o piață privată, unde nord-coreenii își vând produsele - fructe de mare, haine, produse electronice, tricouri, ventilatoare, biciclete -, o activitate în principiu interzisă în restul Coreei de Nord.
În fiecare an, la Rason se organizează un târg internațional, unde firmele străine își promovează produsele. Companiile sunt în mare parte chinezești, câteva sunt rusești, dar poate cel mai surprinzător este că sunt și unele nord-americane. Asta, în condițiile în care din septembrie 2017, Statele Unite au interzis cetățenilor lor să călătorească în Coreea de Nord, așa că angajații americani nu pot trece din zona economică specială în teritoriul nord-coreean.
Pentru a călători în Rason, turiștii străini nu au nevoie de vize, spre deosebire de cetățenii nord-coreeni, care au nevoie de o autorizație specială. Ca să vii din Phenian până în Rason faci 36 de ore cu trenul sau trebuie să treci prin orașul chinez Yanji, capitala regiunii autonome coreene din China, Yanbian. Înainte de pandemie, la Rason veneau cu precădere turiști ruși.
Astăzi, zona economică specială este neglijată. Când a venit la putere, Kim Jong-un a dat prioritate altor zone economice speciale. Rason nu mai are nimic de-a face cu speranțele care au existat acum 30 ani. Site-ul de turism North Korea Travel descrie chiar Rason ca fiind „unul dintre locurile cel mai puțin vizitate dintr-una din cele mai puțin vizitate țări din lume".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
CNA vrea să îi închidă gura Înaltpreasfințitului Teodosie: Se pune la cale o mare operațiune
După ce DNA a deschis dosar penal în urma unor înregistrări trunchiate și despre care nu se știe dacă sunt originale, acum a venit rândul Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) să tragă spre ÎPS Teodosie. Motivul: pentru că a dat un sfat public unui credincios care l-a întrebat la radio dacă să țină post sau nu.
-
Cazul lui Achille. Spania pregătește o lege unică în lume
Spania ar putea deveni prima țară din lume care oferă drepturi speciale maimuțelor mari. Un proiect de lege vine în ajutorul celor aproximativ 150 de gorile, cimpanzei și urangutani care trăiesc pe teritoriul spaniol, mulți dintre ei salvați din circuri și în condiții de viață mizerabile.
-
Unul dintre cei mai importanți globalisti face o prognoză care dă fiori: "Această eră s-a încheiat. Suntem la sfârșitul istoriei!"
Dobânzile scăzute şi politica monetară uşoară au rămas în trecut din 2022, când - după ce a redus dobânzile la aproape zero pentru a face faţă pandemiei de Covid-19 - Rezerva Federală şi-a mărit dobânda de referinţă cu aproximativ 500 de puncte de bază în decurs de 18 luni.
-
Fiica lui Mircea Geoană și-a plagiat discursul după cel al nepoatei lui Donald Trump. Mihaela, "dragostea mea", a plâns la momentul artistic
Ana, fiica lui Mircea Geoană, a avut un discurs in cadrul unei emisiuni tv de prezentare a candidatului independent pentru prezidențiale. Acesta a fost copiat după momentul discursului lui Kai Trump, nepoata lui Donald Trump.
-
Lovitură dură pentru China! UE a pus tarife uriașe pentru mașinile electrice importate din țara asiatică
Uniunea Europeană a decis marţi să majoreze tarifele la vehiculele electrice construite în China până la 45,3%, la sfârşitul investigaţiei sale de cel mai înalt nivel care a divizat Europa şi a provocat represalii din partea Beijingului.
-
Politico: Un fost huligan de fotbal de extremă-dreapta este puternic cotat pentru alegerile prezidentiale din România
„Extravaganța alegerilor din România trezește fantomele trecutului fascist", se intitulează articolul publicat marți de Politico, cu mai puțin de o lună înainte de alegerile prezidențiale.
-
Sefa Coloniei România dă semnalul pentru linia politică viitoare care sa aprobe cum sa ne ia Occidentul resursele in continuare
Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a declarat marți, la PowerShift Summit, că investitorii americani așteaptă de la majoritatea guvernamentală predictibilitate și „decizii legislative şi de fiscalitate luate în consultare cu mediul de afaceri şi cu stakeholderi":
-
Pohta ce-au pohtit: Ciolacu si cu Ciuca ar intra in turul al doilea. Nou sondaj care schimba radical perceptia electoratului
Un sondaj de opinie realizat zilele acestea la cererea Newsweek România arată că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor intra în turul al doilea al alegerilor prezindențiale. PSD are 31%, iar PNL este creditat cu 20,5%. Sunt primele două partide din acest sondaj.
-
Un nou instrument al OpenAI descris ca având „robustețe și precizie la nivel uman" halucinează tratamente medicale periculoase
Gigantul tehnologic OpenAI a prezentat un nou instrument de transcripție alimentat de inteligența artificială Whisper. Potrivit companiei, acesta are „robustețe și precizie la nivel uman", potrivit Fortune.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Emmanuel Todd: Va fi un șoc descoperirea scopului real al NATO
- 2.Se abate urgia peste Europa in cateva saptamâni: Ursula von der Leyen preia puteri depline în dauna statelor naționale din Uniune
- 3.FT: Ucraina a început să discute cu Occidentul despre cedarea teritoriilor către Rusia, totul pentru a opri războiul!
- 4.Le Figaro: Documente secrete dezvăluie "marele proiect" pentru prăbușirea Israelului
- 5.Război total între Viktor Orban și Ursula von der Leyen: eurodeputații i-au cântat "Bella Ciao" premierului ungar
- 6.Fiul unui oficial de al lui Zelenski a fost filmat călărind în pat zeci de teancuri cu bancnote VIDEO
- 7.Al-Qaida a comis un atac de proporții alarmante, cu sute de morți în doar câteva ore
- 8.Presa germană: Israelul a declarat război ordinii mondiale. Germania trebuie să intervină
- 9.REUTERS: Principalele puncte ale declarației BRICS de la Kazan
- 10.Războiul "Celor 5 axe": planul lui Zelenski pentru ca "Victoria care n-a fost" sa fie recunoscută global
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu