Ce înseamnă declararea de către Donald Trump a stării de urgență la frontiera sudică
Postat la: 21.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Președintele american a declarat luni o urgență națională la granița dintre SUA și Mexic pentru a putea folosi de atribuțiile prezidențiale speciale care îi permit să deblocheze unilateral fonduri federale pentru construcția zidului de la frontieră și, eventual, să desfășoare armata și Garda Națională.
Trump a luat o măsură similară în timpul primului său mandat pentru a ocoli Congresul și pentru a accesa miliarde de dolari pe care legiuitorii au refuzat să le aprobe pentru a construi un zid de-a lungul frontierei cu Mexicul. Luni, Trump a împuternicit din nou armata să sprijine poliția de frontieră prin planificare logistică, sprijin cu drone și ajutor pentru procurarea de spații de detenție. Într-un ordin separat adoptat luni, președintele american a mers mai departe decât în primul mandat, acordând armatei o responsabilitate specifică în ceea ce privește aplicarea legislației privind imigrația.
În timpul primului mandat al Trump, armata a sprijinit doar autoritățile de imigrare, dar nu a reținut migranții. Acum, el a ordonat Departamentului Apărării să prezinte un plan în 30 de zile „pentru a sigila frontierele și a menține suveranitatea, integritatea teritorială și securitatea Statelor Unite prin respingerea formelor de invazie, inclusiv migrația ilegală în masă, traficul de stupefiante, contrabanda și traficul de persoane și alte activități criminale".
Deși detaliile privind planurile exacte au rămas neclare, directiva pentru armată ar putea încălca legile care limitează utilizarea trupelor federale obișnuite în scopuri de poliție internă, remarcă New York Times. Legea invocată de Donald Trump pentru a emite stare de urgență a fost menită să permită guvernului federal să răspundă rapid la o criză prin crearea de excepții de la normele care, în mod normal, l-ar constrânge pe președinte.
„Președintele are o gamă de opțiuni destul de largă în determinarea a ceea ce constituie o urgență națională", a declarat Matthew Dallek, istoric politic la Universitatea George Washington. „Dacă se spune că arată ca o rață, merge ca o rață și ciripește ca o rață, ei bine, dacă instanțele nu spun altceva, este o rață." Legea cere ca președintele să informeze Congresul cu privire la statutele pe care le folosește ca bază pentru a invoca puteri de urgență specifice. În 2019, Trump s-a bazat pe o lege care permite puterii executive să utilizeze fonduri pentru construcții militare în cazul unei urgențe naționale declarate.
Congresul este limitat în ceea ce poate face pentru a opri un președinte să își folosească puterile pentru stări de urgență. În conformitate cu Legea privind urgențele naționale, Camera Reprezentanților și Senatul pot adopta o rezoluție comună pentru a pune capăt stării de urgență în cazul în care consideră că președintele acționează iresponsabil sau că amenințarea a dispărut. Legea prevede că, dacă o cameră adoptă o astfel de măsură, cealaltă trebuie să o valideze în termen de 18 zile.
Dar republicanii controlează ambele camere ale Congresului, ceea ce face extrem de puțin probabil ca Trump să se confrunte cu o reacție din partea puterii legislative. Trump poate, de asemenea, să se opună prin veto oricărei rezoluții comune a Congresului de încetare a stării de urgență națională.
Judecătorii au blocat temporar, și ulterior au reluat, utilizarea de către Trump a fondurilor militare pentru construcția zidului de frontieră în mai multe rânduri, înainte ca președintele Joe Biden să intre în funcție și să pună capăt stării de urgență declarată de Trump. De asemenea, granița a fost deosebit de calmă în ultimele zile, în special în comparație cu cifrele înregistrate în urmă cu un an, o evoluție care ar putea submina afirmația lui Trump că există o situație de urgență. Dar acest lucru ar putea să nu conteze. Departamentul de Justiție va susține probabil în orice litigiu că instanțele ar trebui să se conformeze deciziei președintelui.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Alertă de poluare masivă în București. Calitatea aerului la valori de "foarte rău" și "extrem de rău", avertizează Agenția pentru Protecția Mediului
Agenția pentru Protecția Mediului București avertizează că, în ultimele două zile, în zona București-Ilfov, s-au înregistrat concentrații foarte ridicate de particule în suspensie PM10 și PM2.5, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile dispersiei poluanților.
-
CEDO refuză să suspende decizia CCR de anulare a alegerilor din România: NU există risc iminent!
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis să nu dea curs cererii formulate de Călin Georgescu privind anularea alegerilor din România! Anularea deciziei CCR ar fi fost posibilă dacă la mijloc exista un risc iminent, transmit cei de la CEDO.
-
Ce meniu a fost servit la ceremonia de învestire a lui Donald Trump: Preparate sofisticate și băuturi scumpe la evenimentul anului
Meniul servit la ceremonia de învestire a lui Donald Trump în calitate de nou preşedinte al Statelor Unite a constat luni din chifteluţe de crab din golful Chesapeake şi o friptură de vită Angus, "udate" cu vinuri locale.
-
Cum ocolește Putin sancțiunile - Negocieri cu Erdogan cu privire la livrările de gaze
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat luni că negociază cu omologul său rus Vladimir Putin exportul de gaz rusesc în Slovacia printr gazoductul TurkStream, în urma deciziei Ucrainei de a opri tranzitul gazului rusesc către Europa.
-
Decizie UE în industria alimentară: Să sperăm că scăpăm de PFAS - "chimicalele veșnice" din alimente
Comisia Europeană intenționează să propună interzicerea utilizării PFAS în produse de consum. CE va propune interzicerea substanțelor Perfluoroalchil și Polifluoroalchil, a anunțat comisarul pentru mediu, Jessika Roswall. Aceste substanțe, cunoscute sub denumirea de „chimicale veșnice", nu se descompun în mediu, acumulându-se în ecosisteme, apă potabilă și corpul uman.
-
Doi români conduc un mega proiect al lui Donald Trump: Investiție de peste 45 de milioane de dolari în ultima lună
Din echipa care dezvoltă protocolul DeFi World Liberty Financial fac parte doi români, Octavian Lojniţa, în calitate de Blockchain Lead, şi Bogdan Purnavel, Lead Developer.
-
Cum a ajuns un român plecat din Drumul Taberei în străinătate să devină unul dintre oamenii-cheie ai lui Donald Trump. Cine este Gabriel Constantin?
Constantin este unul dintre cei mai apreciați manageri ai „imperiului" financiar al viitorului președinte al SUA, Donald Trump și conduce Trump International Hotel & Tower Chicago.
-
Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
Donald Trump a fost învestit, luni, 20 ianuarie, în al doilea mandat de președinte la Casa Albă. Experții consultați de „Adevărul" au vorbit despre ce înseamnă acest lucru pentru România și pentru Uniunea Europeană.
-
Ce înseamnă declararea de către Donald Trump a stării de urgență la frontiera sudică
Președintele american a declarat luni o urgență națională la granița dintre SUA și Mexic pentru a putea folosi de atribuțiile prezidențiale speciale care îi permit să deblocheze unilateral fonduri federale pentru construcția zidului de la frontieră și, eventual, să desfășoare armata și Garda Națională.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 4.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 5.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 9.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
- 10.Afacere de 300 de miliarde de euro, propusă de Zelenski lui Trump, pentru economia SUA. "Luaţi banii şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu