Ce e mai rău pentru Turcia de abia acum începe - spun numerosi analisti politici internationali
Postat la: 17.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Puterea împământenită a regimului Erdoğan este accentuată de slăbiciunea de care opoziția a dat dovadă la alegeri, într-o țară care se îndepărtează, fără ocolişuri, de perspectiva europeană.
Scenariul dominant este validarea unei viziuni naționaliste, teocratice asupra lucrurilor, în ciuda slăbiciunilor economice, a cutremurului devastator și a marginalizării internaționale a Turciei. Aceasta este concluzia de bază formulată de șase analiști care au evaluat pentru Kathimerini rezultatul alegerilor de duminică din Turcia, relateaza Kathimerini citat de Rador.
Michael Rubin - Senior Fellow la American Enterprise Institute: Turcia precum Iranul
Trebuie să înfruntăm realitatea: alegerile din Turcia sunt precum cele din Iran. Ele sunt o faţadă pentru a asigura legitimitatea dictatorilor într-un sistem care nu va permite niciodată schimbarea reală. Ambele țări au acum lideri supremi care își trag legitimitatea din propriile concepții despre Dumnezeu mai degrabă decât de la electorat. Pentru Turcia și vecinii săi, cel mai rău urmează să vină. Recep Tayyip Erdoğan este şi foarte mândru şi foarte inabil pentru a-și schimba modalităţile de abordare. El a pus economia la pământ și, la fel ca Saddam Hussein în 1990, va căuta o cale uşoară de ieșire. Asta înseamnă şi mai mult tumult, şi mai multă combativitate și mai multă distragere a atenției pentru susţinătorii săi adulatori. Singura întrebare deschisă acum este următoarea: Recep Tayyip Erdoğan a folosit funcția de prim-ministru și apoi de președinte pentru a strânge miliarde de dolari din bani furaţi și deturnaţi, iar acum având în faţă încă cinci ani cu Erdoğan, turcii vor trebui pur și simplu să se întrebe: Va deveni liderul lor corupt primul trilionar din lume?
Soner Cagaptay, Director pentru studii turcești la Washington Institute, istoric, editorialist și autor: Erdoğan deţine controlul deplin
Rezultatul nu a fost o surpriză. Erdoğan controlează aproape toate instituțiile, iar 90% din mass-media este controlată de companii apropiate lui. De notat că majoritatea turcilor nu vorbesc o altă limbă în afară de limba turcă. Erdoğan a avut de asemenea sprijinul lui Putin, precum și al monarhilor din Golf, pe latura economică. A fost o sarcină foarte dificilă pentru Kemal Kılıçdaroğlu, care a avut mai multă distanță de parcurs pentru a-l ajunge și a-l depăşi de Recep Tayyip Erdoğan. Mai mult, forțele eteroclite ale coaliției de opoziție nu au convins opinia publică cu privire la natura alianței lor.
Cengiz Aktar, specialist în studii politice şi în relațiile Turcia-Europa: Un regim rezistent
Așa cum am prezis deja în paginile acestui ziar, regimul de la Ankara și-a demonstrat rezistența în ciuda tuturor vicisitudinilor - cutremur, situația economică dezastruoasă și declinul moral în general. Conducătorii totalitari sunt susținuți de masele care îi suportă cu orice preț. Ei pot ajunge la putere prin alegeri, dar nu pleacă de la putere în mod obligatoriu pierzând alegerile.
Astfel că pe lângă sprijinul maselor, riscurile unor maşinaţiuni electorale au fost absolut reale. Opoziția nu a reușit să le neutralizeze pentru că nu le-a luat niciodată în serios. Liderii opoziţiei au preferat să parieze pe virtuțile unei ipotetice „democrații turcești" și ale unui stat de drept inexistent care se presupune că oferă toate garanțiile legale necesare pentru a organiza alegeri libere și corecte. Ei au ignorat astfel adevărul dur că din 2015 încoace nicio consultare electorală nu a fost liberă sau corectă. Nu analizez aici nenumăratele erori tactice ale marii coaliții formate de opoziție, cu formaţiuni variate de la extrema dreaptă până la extrema stângă. După cum arată totul, Recep Tayyip Erdoğan va rămâne la cârma țării.
Partidul CHP de opoziție nu poate continua cu un Kılıçdaroğlu învins, care va fi înlocuit de İmamoğlu, dacă nu cumva acesta din urmă va fi îndepărtat între timp de la primărie. Președintele partidului fascist iYi, Akşener, va demisiona, iar extrema dreaptă va fi unită sub președinția lui Sinan Oğan prin fuziunea MHP și iYi. În fine, regimul se va confrunta cu dificultăți extreme, dar va continua ca până acum, atât pe frontul intern, cât şi pe cel extern. O poveste colosală și incertă se desfășoară în fața noastră.
Kemal Kirişci, analist în probleme legate de Turcia la Institutul Brookings: Consolidarea naționalismului
Rezultatele sunt o enigmă, sunt inconfortabile și îngrijorătoare. În primul rând, noi, analiștii, trebuie să înțelegem mai bine ce am omis din analizele noastre din trecut. Va trebui, în mod sigur, să acceptăm că ne vom confrunta cu o Turcie mai naționalistă, mai conservatoare, mai orientată spre problemele interne, mai dispusă spre tranzacţii în relațiile cu Occidentul și, în final, mai limitată economic.
Yavuz Baydar, redactor-șef la Free Turkish Press, jurnalist, blogger și activist: O opţiune istorică a turcilor
Alegerile din 14 mai au confirmat forţa de acaparare a puterii de către Erdoğan mai mult decât orice altă competiție anterioară. Deși probabil că va lăsa în urmă multe suspiciuni de manipulare a datelor care vor trebui verificate, natura controlului exercitat de Erdoğan asupra aparatului de stat și dominația sa asupra coaliției pe care o conduce lasă puțin spațiu de manevră opoziției, care este sortită să se fractureze în turul al doilea. După ce şi-a consolidat baza în Parlament, Recep Tayyip Erdoğan pare să-l învingă pe Kemal Kılıçdaroğlu cu o diferenţă și mai mare, care pare să nu fi reușit să atragă alegătorii sunniți devotați și nemulțumiți.
În ansamblu, opţiunea care a rezultat din aceste alegeri va rămâne în istorie, deoarece cetățenii susțin o putere majoritară ce reprezintă un amestec de islamiști, militariști, cu o doză crescută de naționalism dur. În anul său centenar, Turcia continuă să se îndepărteze de moștenirea lui Kemal Atatürk, slăbindu-și democrația.
Ryan Gingeras, istoric al Imperiului Otoman Târziu la Școala Postuniversitară Navală: Democrația de televiziune
Urmărind rezultatele transmise de CNN Turk, care este în general cunoscut pentru înclinațiile sale pro-guvernamentale, am constatat că cei care comentau păreau extrem de încrezători în rezultatul confruntării. Acest lucru mi-a reamintit că opinia publică din Turcia este în mare măsură modelată de televiziune. În mod evident, au fost mulți care au crezut că opoziția se va alia cu PKK, că Recep Tayyip Erdoğan a reușit în trecut și, prin urmare, poate reuși şi în viitor și că, în orice caz, continuitatea este mai bună decât schimbarea. Un fapt notabil este că o forță importantă în aceste alegeri a fost, fără îndoială, naționalismul.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 7.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu