Casa Albă este speriată că următoarea mare victorie a lui Putin ar putea fi la Paris
Postat la: 09.04.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Casa Albă a început să nutrească temeri că Vladimir Putin ar putea în curând să obțină cea mai mare victorie a invaziei Rusiei în Ucraina - la Paris.
Există o îngrijorare tot mai mare în administrația președintelui Joe Biden cu privire la rezultatele pe care le indică sondajele de opinie privind alegerile prezidențiale din Franța, care arată o cursă strânsă între actualul președinte Emmanuel Macron și rivala sa de extremă dreapta Marine Le Pen.
O posibilă victorie a lui Le Pen, un simpatizant al lui Putin, ar putea destabiliza coaliția occidentală împotriva Moscovei, schimbând rolul Franței de putere europeană și dând apă la moară altor lideri NATO în privința atitudinii dure față de Rusia, scrie Politico.eu citând, sub anonimat, trei oficiali ai administrației Biden.
Washingtonul a urmărit orice semne de posibilă intervenție rusă în primul tur al alegerilor, care va avea loc duminică, 10 aprilie, în Franța. Sondajele sugerează că Macron și Le Pen se vor confrunta, pe 24 aprilie, în turul doi pentru Elysee.
Stiai ca 1 din 10 angajati se simte demotivat in a-si duce la indeplinire sarcinile zilnice? Ai grija de motivarea angajatilor tai oferindu-le cel mai dorit beneficiu - cardul de masa. Up Dejun te ajuta sa-ti optimizezi cheltuielile companiei si sa-ti mentii echipa motivata. Obtine oferta AICI!
Platforma de campanie a lui Le Pen privind imigrația și islamul este încă radicală. Numele ei, în anumite cercuri, este sinonim cu rasismul și xenofobia și este o admiratoare declarată a lui Putin, pe care l-a întâlnit la Moscova în 2017. Deși s-a distanțat oarecum de președintele rus de la invadarea Ucrainei, ea a vorbit cu simpatie despre rațiunea războiului lui Putin și a respins sancțiunile dure împotriva Rusiei.
„Vrem să murim? Din punct de vedere economic, am muri!" a întrebat ea într-o dezbatere recentă la televiziune, când a fost întrebată dacă Franța ar trebui să întrerupă importurile de petrol și gaze din Rusia. „Trebuie să ne gândim la oamenii noștri."
O victorie a lui Le Pen, cândva de neconceput, ar reprezenta pentru Uniunea Europeană cea mai mare criză de la Brexit, iar pe termen scurt ar zgudui profund coaliția pro-Ucraina care se întinde de la Varșovia la Washington.
Cel mai rău scenariu, potrivit oficialilor Casei Albe, ar fi ca Le Pen să câștige și apoi să retragă Franța din coaliția care se află în prezent alături de Kiev împotriva Moscovei.
Washingtonul se teme că dacă Le Pen ajunge la Elysée ar strica acest echilibru delicat. Victoria ei ar putea determina apoi și alți lideri europeni - dintre care unii erau deja nervoși că trebuie să strice relațiile cu Rusia - să renunțe la alianța anti-Putin.
Unii asistenți ai lui Biden cred că, chiar dacă Macron reușește o realegere chinuită, aceasta ar putea avea totuși un efect de înfrigurare asupra liderilor europeni care s-ar putea îngrijora de propriul lor viitor politic împotriva populiștilor mai puțin toxici decât Le Pen. Această teamă poate fi exacerbată doar dacă războiul dintre Rusia și Ucraina devine un conflict prelungit care să dureze luni, având ca rezultat prețuri mai mari la energie în Europa.
„Alegerea ei ar fi un dezastru pentru Europa și frontul transatlantic pentru a sprijini Ucraina", a declarat Benjamin Haddad, director principal al Centrului Europa al Atlantic Council. „Ea este împotriva sancțiunilor și livrării de arme, s-a aliniat întotdeauna la punctele de discuție ale Kremlinului privind Ucraina sau NATO. Platforma ei include părăsirea comandamentului militar NATO și o serie de măsuri de blocare a UE care ar echivala de facto cu un Frexit, deși de data aceasta a scos Frexit din programul său pentru a nu speria alegătorii.
Majoritatea analiştilor cred că o victorie a lui Marine Le Pen este puţin probabilă.
Dar dacă Macron ar fi învins de Le Pen de data aceasta, ar putea face o fisură uriașă în zidul transatlantic construit de Biden și omologii săi europeni.
Washingtonul a urmărit campania electorală și a împărtășit informații Parisului despre o posibilă intervenție din Rusia, de la boți la conturi false, deși majoritatea eforturilor cibernetice ale Moscovei în acest moment sunt concentrate pe partajarea propagandei pentru a sprijini efortul de război din Ucraina, au spus oficialii.
Aliații occidentali au lucrat în mare măsură la pas pentru a impune sancțiuni economice drastice asupra Moscovei și pentru a furniza Ucrainei echipamentul militar necesar, iar Putin a fost deja forțat să-și reducă dramatic obiectivele de război.
Dar ar primi un impuls major printr-o victorie a lui Le Pen în Franța.
„Le Pen reprezintă o amenințare istorică pentru una dintre cele mai importante democrații din Europa", a spus Lauren Speranza, directorul programului Transatlantic de Apărare și Securitate la Centrul pentru Analiza Politicii Europene. „Ea l-a lăudat pe Putin, care este un criminal de război și depinde de bani de la ruși.
„Dacă ea va conduce Franța, va fi incredibil de dificil să menținem unitatea relativă pe care comunitatea transatlantică a arătat-o până acum în războiul din Ucraina", a continuat Speranza. „Alegerea ei ar juca direct pentru obiectivul lui Putin de a exacerba crăpăturile în NATO".
În 2017, ea și-a exprimat sprijinul pentru invazia Crimeii de către Putin și s-a opus sancțiunilor UE ca răspuns la anexare. Dacă ar fi câștigat atunci, se angajase să ridice sancțiunile. Cu doar două săptămâni în urmă, ea a spus televiziunii franceze că Putin „ar putea deveni din nou un aliat al Franței" când războiul se va termina.
„Rusia nu pleacă nicăieri", a explicat ea pentru postul public francez France 2. „Întotdeauna am spus că o mare putere poate fi un aliat în mai multe situații", a precizat Marine Le Pen.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu