Care sunt cele mai îndatorate state din lume în raport cu PIB. Surprize mari pe listă
Postat la: 27.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

FMI, Banca Mondială și alte site-uri de specialitate publică periodic date privind datoriile guvernamentale ale statelor, în baza cărora se poate întocmi un top al celor mai îndatorate țări din lume.
Criza economică globală din 2020 determinată de pandemie este în mare parte de vină pentru creșterea datoriilor guvernamentale ale statelor din întreaga lume. Deși 2021 a ajutat la o redresare a creșterii, economiile avansate și cele globale înregistrând o creștere de 5,3% și, respectiv, 5,9%, a fost de scurtă durată. Creșterea inflației, în parte, din cauza supracorecției pachetelor de stimulare post-lockdown, a făcut ca economiile să își înăsprească din nou politicile monetare, în timp ce invazia Ucrainei de către Rusia a avut un impact asupra piețelor de mărfuri, afectând puternic economia globală.
Pentru a alcătui lista cu 25 de țări cu cele mai mari rate datorii-PIB, specialiștii Insider Monkey au folosit statisticile Trading Economics. Țările au fost apoi enumerate în ordinea descrescătoare a raportului datorie/PIB.
1. Japonia
Raportul datorie/PIB: 264%
Creșterea costurilor asistenței sociale pe fondul unei populații care îmbătrânește rapid, pachete mari de cheltuieli și o forță de muncă în scădere au dus Japonia la o datorie de aproximativ 9,8 trilioane de dolari. Această sumă de datorie este în mare parte în propria sa monedă; banca centrală deține o parte din el, în timp ce economisii interni dețin restul. Doar 7% din ea este deținută de străini. Prin urmare, țara depinde cu greu de amabilitatea străinilor.
2. Venezuela
Raportul datorie/PIB: 241%
Venezuela este una dintre cele mai mari țări cu o criză a datoriei publice externe, estimată la peste 150 de miliarde de dolari. Motivele principale ale acestei crize sunt corupția politică, închiderile de afaceri, șomajul, încălcările drepturilor omului, dependența ridicată de petrol și lipsa cronică de alimente și medicamente. Țara a fost foarte dependentă de petrol, a cărui producție a scăzut cu 2,5% în 2022. Cuplat cu investițiile inadecvate în alte sectoare, nivelul PIB-ului s-a redus cu trei sferturi, înrăutățind acest raport.
3. Sudanul
Raportul datorie/PIB: 182%
Politicile economice proaste, anii de conflicte și sancțiunile sunt câteva dintre principalele motive pentru cufundarea Sudanului într-o criză majoră a datoriilor. Cu toate acestea, în 2021, FMI și Banca Mondială au aprobat eligibilitatea Sudanului pentru reducerea datoriilor, având în vedere realizările sale lăudabile în realizarea reformei economice. O astfel de scutire a datoriilor va ajuta la îmbunătățirea standardelor de viață pentru sudanezi, la reducerea sărăciei și la creșterea perspectivelor economice.
4. Liban
Raportul datorie/PIB: 172%
Finanțele publice din Liban au fost paralizante din cauza plăților dobânzilor, consumând jumătate din veniturile țării. Ratele ridicate ale dobânzilor, creșterile salariale din sectorul public în 2017 și costurile reconstrucției postbelice au adăugat toate problemele financiare ale țării.
5. Grecia
Raportul datorie/PIB: 171%
Grecia are una dintre cele mai mari datorii guvernamentale ca procent din Produsul Intern Brut. Raportul datoriei țării față de PIB a început să crească vertiginos în criza financiară din 2008, deteriorându-se în continuare din cauza deficiențelor economice structurale și a lipsei de flexibilitate în politica lor monetară. Cu toate acestea, în ultimii ani s-au îmbunătățit soldurile primare, iar datoria față de PIB se preconizează că va scădea la 140% în 2024.
6. Eritreea
Raportul datorie/PIB: 164%
Lipsa accesului la piețele internaționale, ani îndelungați de instabilitate politică și sancțiuni economice au fost toate motivele pentru un raport mare datorie/PIB pentru Eritreea. Deficitele bugetare constante finanțate din datorie vor continua să fie, de asemenea, motivul pentru rata ridicată pe termen lung. Cu toate acestea, creșterea cererii globale de metale înseamnă că veniturile cresc treptat. În 2021, datoria externă a Eritreei era de 744.742.728 USD.
7. Singapore
Raportul datorie/PIB: 160%
Nivelul datoriilor din Singapore este de 560 de miliarde de dolari, iar raportul datoriei/PIB este de aproximativ 160%. Această datorie este în mare parte sustenabilă din punct de vedere fiscal, având în vedere că cuprinde titluri de stat din Singapore și obligațiuni de economii neutilizate pentru cheltuieli. Încasările din împrumuturi sunt investite, ceea ce înseamnă că țara are active puternice și datorii nete zero.
8. Libia
Raportul datorie/PIB: 155%
Datoria publică a Libiei a atins niveluri ridicate, cu un raport datorie/PIB de 155%. Cu toate acestea, perspectivele pentru economie rămân pozitive, deoarece se estimează că va crește cu 4,4% în 2023. Acest lucru se datorează în mare parte veniturilor mai mari provenite din producția de petrol. Datoria este încă foarte mare, multe gospodării se confruntă cu sărăcia și insecuritatea alimentară.
9. Italia
Raportul datorie/PIB: 145%
Italia are o datorie publică uriașă de aproximativ 145% și are în mare parte un excedent de cont curent. Aproximativ 45% din acțiuni sunt deținute de străini, în timp ce dețin și economisii italieni bogați. Începând cu 2023, datoria guvernamentală națională a Italiei era de aproape 3 trilioane de dolari. Cu toate acestea, se așteaptă ca economia țării să dea dovadă de rezistență, având în vedere sprijinul fiscal și deturnarea aprovizionării cu gaze naturale din Rusia.
10. Capul Verde
Raportul datorie/PIB: 130%
Datoria națională a Capului Verde se ridică la 3,05 miliarde de dolari începând cu 2023. Raportul datorie/PIB de 130% se datorează în mare parte pandemiei, secetei prelungite și conflictului Rusia-Ucraina, având în vedere că importă 11% petrol și 8% cereale din Rusia. Se așteaptă ca serviciile și energia regenerabilă să stimuleze creșterea în următorii ani.
11. Statele Unite ale Americii
Raportul datorie/PIB: 129%
Statele Unite se confruntă, de asemenea, cu o datorie mai mare decât PIB-ul său de câțiva ani. Țara și-a atins plafonul datoriei în ianuarie la peste 31 de trilioane de dolari, ceea ce aduce raportul datorie/PIB la aproximativ 129%. Cu toate acestea, SUA își mărește adesea limita datoriei pentru a continua să se împrumute. Scăderea veniturilor, finanțarea guvernamentală pentru război și o gamă largă de reduceri de taxe au fost responsabile pentru raportul mare datorie/PIB al țării.
12. Bhutan
Raportul datorie/PIB: 125%
Bhutanul se bazează în mare măsură pe exporturile sale de hidroenergie, motiv pentru care raportul datorie/PIB este atât de mare.
13. Surinam
Raportul datorie/PIB: 124%
Nivelul datoriilor din Surinam se aproximează la 4 miliarde de dolari, cu un raport datorie/PIB de 124%. Mulți ani de gestionare proastă economică au determinat țara să se confrunte cu dezechilibre externe și fiscale. Ca urmare, inflația a crescut, iar cursul de schimb a suferit o depreciere considerabilă. Una peste alta, datorii mari sunt nesustenabile pentru această țară.
14. Zambia
Raportul datorie/PIB: 123%
Zambia a avut rate mari datorie/PIB, în mare parte din cauza creditării imprudente din partea băncilor occidentale. Împrumuturile guvernamentale din Regatul Unit pentru combaterea schimbărilor climatice s-au adăugat, de asemenea, la dificultatea sa datoriei. Restructurarea unor astfel de datorii crescânde în țară înseamnă că se îndreaptă către negocieri critice. Ca atare, FMI a fost de acord cu un plan de salvare în valoare de 1,3 miliarde de dolari, cu măsuri stricte impuse poporului Zambian.
15. Bahrain
Raportul datorie/PIB: 120%
Nivelurile ridicate ale cheltuielilor guvernamentale, slăbirea creșterii economice și scăderea prețului petrolului sunt toate responsabile pentru raportul ridicat al datoriei/PIB al Bahrainului. Se așteaptă ca anul 2024 să fie martor la economii bugetare de aproximativ 5% din PIB, în mare parte datorită unei creșteri a TVA-ului care crește veniturile non-petroliere.
16. Cuba
Raportul datorie/PIB: 117%
Pandemia a devastat economiile mondiale, iar Cuba nu este diferită. Turismul internațional s-a prăbușit în această perioadă, paralizând o economie aflată deja în criză. Problemele financiare crescute între comunitățile de emigranți remitenți au înregistrat, de asemenea, scăderi ale veniturilor externe.
17. Portugalia
Raportul datorie/PIB: 114%
PIB-ul scăzut și creșterea productivității sunt principalele motive pentru raportul ridicat al datoriei/PIB în Portugalia. Cu toate acestea, activitatea economică a crescut la începutul anului 2023, turismul ajutând ritmul. Investițiile și licitațiile în curs sunt lansate în curând, îmbunătățind perspectivele economice ale țării în curând.
18. Sri Lanka
Raportul datorie/PIB: 114%
Nivelul datoriei Sri Lanka se situează în jurul a 116 miliarde de dolari, cu un raport datorie/PIB de 114%. Țara a anunțat default în aprilie 2022, descriind un caz clasic al capcanei datoriilor. Țara s-a cufundat în această capcană din cauza împrumuturilor cu dobândă ridicată de pe piețele internaționale de capital. Aceste împrumuturi au consumat în cele din urmă fluxurile de numerar valutare ale țării și l-au cufundat în neplată.
19. Canada
Raportul datorie/PIB: 113%
Datoria guvernamentală națională pentru Canada a atins 1,4 trilioane de dolari în 2022, cu datoria provincială și federală de 2,1 trilioane de dolari, de la 1 trilion de dolari în 2007/8. O cauză majoră a acestei creșteri a fost faptul că guvernul a înregistrat deficite mari în timpul pandemiei.
20. Spania
Raportul datorie/PIB: 113%
Nivelul datoriei Spaniei este de aproximativ 1,6 trilioane de dolari, raportul datoriei/PIB fiind de 113%. Acest raport a scăzut cu 5 puncte procentuale de la 118% în anul 2022, datorită unei politici fiscale responsabile și a creșterii economice înfloritoare.
21. Franţa
Raportul datorie/PIB: 112%
Franța are unul dintre cele mai mari niveluri de îndatorare din lume, cu 3,1 trilioane de dolari. Raportul dintre datoria și PIB este de 112%, deficitele bugetare primare persistente fiind o cauză principală a nivelului ridicat al datoriei. Creșterea economică a fost, de asemenea, lentă, adăugându-se la creșterea raportului datorie/PIB. Politica fiscală franceză a fost cu siguranță mai leneșă în abordarea datoriilor în creștere decât alte națiuni.
22. Belgia
Raportul datorie/PIB: 105%
Nivelul datoriei Belgiei este de aproximativ 617 miliarde de dolari, raportul datoriei/PIB fiind de 105%. Criza energetică a crescut cheltuielile în țară și există prognoze că nivelul datoriilor va crește. Finanțele publice ale țării au început să se confrunte cu o deteriorare în urma pandemiei, iar datoria publică este de așteptat să se extindă la 5,8% din PIB începând cu 2023.
23. Mozambic
Raportul datorie/PIB: 101%
Se raportează că economia Mozambicului are un raport datorie/PIB de aproximativ 101%, nivelul datoriei țării fiind de 16 miliarde de dolari. Raportul datoriei țării față de PIB a fost de peste 100% din 2016, dar sunt în curs de desfășurare previziuni privind scăderea nivelului datoriilor. Accelerarea economiei, veniturile mai mari din datorie și aprecierea monedei sale Metical sunt toate motivele care conduc acest declin.
24. Regatul Unit
Raportul datorie/PIB: 101%
Regatul Unit a durat ceva mai mult în comparație cu alte țări pentru a-și gestiona finanțele publice afectate de COVID. Datoria datorată de țară este de peste 2 trilioane de dolari, împrumuturile crescând cu 15% în 2023, comparativ cu anul trecut. Pandemia de COVID și prăbușirea financiară au fost împreună responsabile pentru un raport atât de ridicat.
25. Bahamas
Raportul datorie/PIB: 95,6%
La sfârșitul anului 2021, nivelul datoriei guvernamentale din Bahamas a ajuns la 100% din PIB. Cu o valoare de peste 11,5 miliarde de dolari, datoria națională a țării este de aproximativ șase ori mai mare decât baza de venituri. Este posibil ca o revenire determinată de turism să îmbunătățească nivelul PIB-ului, cu o creștere reală a PIB-ului aproape de 14% în 2021. De asemenea, se estimează că economia se va extinde cu 8% în 2022.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Scandalul Trump - Obama ia amploare: Apar acuzații de trădare din partea actualului lider de la Casa Albă
Președintele american, Donald Trump a lansat marți noi acuzații la adresa lui Barack Obama, susținand ca acesta ar fi co ...
-
Regimul Trump prăbușeste turismul si izolează America. Taxă suplimentară de cel puțin 250 de dolari pentru vizitele în SUA. Plata va fi solicitată la momentul eliberării vizelor
Vizitatorilor straini ai SUA le va trebui sa plateasca o noua „taxa de integritate a vizei" de cel puțin 250 de do ...
-
Vin miliarde de dolari dinspre SUA spre Europa. Investitorii americani au cumpărat într-o lună obligaţiuni de aproape 100 de miliarde de euro
Datoria suverana a zonei euro a atras aproape 100 de miliarde de euro din partea investitorilor straini in luna mai, cee ...
-
Donald Trump se laudă că a "eliberat" Siria. Giganții din SUA se bat acum pe resursele energetice ale țării
Companiile americane Baker Hughes, Hunt Energy si Argent LNG vor elabora un masterplan pentru redresarea sectorului ener ...
-
Războiul Germano - Rus e pe cale să înceapă oficial: "Folosirea rachetelor Taurus de către Ucraina ar însemna participarea Germaniei în război"
Daca Ucraina va folosi rachete germane Taurus sau unele modele modificate ale acestora 'sub alte denumiri', atunci perso ...
-
„Doctrina Trump". De ce crede echipa președintelui că SUA pot câștiga rapid orice război și care sunt riscurile
Vicepreședintele american J.D. Vance a prezentat recent atacurile ordonate de Donald Trump asupra infrastructurii nuclea ...
-
Moment de-a dreptul rușinos pentru Macron: Armata franceză pune capăt prezenţei sale permanente în Africa de Vest şi Centrală
Armata franceza a pus capat joi prezentei sale militare permanente in Africa de Vest si Centrala, intr-o ceremonie solem ...
-
BBC: Israelul distruge mii de clădiri civile din Gaza prin demolări controlate
Israelul a demolat mii de cladiri in Gaza de la retragerea din acordul de incetare a focului cu Hamas, in luna martie, i ...
-
Firmele americane și europene încheie un acord major privind gazele naturale, în contextul în care negocierile comerciale au ajuns într-un punct critic
Una dintre cele mai mari companii energetice din Europa a semnat un acord pe mai multe decenii pentru a cumpara gaze nat ...
-
30 de state au inceput procedurile de sanctionare a Israelului pentru genocidul din Gaza
O coaliție formata din 30 de state, inclusiv China, Brazilia, Turcia, Indonezia, dar și cinci țari europene, Spania, Irl ...
-
Grupurile de interes oculte sunt mai puternice decât președintele Donald Trump
Autor: Paul Craig Roberts Suntem la șase luni de la inceputul președinției lui Donald Trump, de fapt prima sa președinți ...
-
Ce joc face Donald Trump in realitate. Motivele din spatele aliantei cu Europa impotriva restului Lumii
Contacte discrete, o diplomație directa și un acord de inarmare in valoare de miliarde de dolari ajuta la o aliniere a S ...
-
Care e cauza pentru care Donald Trump se prăbușește-n sondaje cu MAGA cu tot. Rata de respingere atinge cote record in 6 luni de la preluarea mandatului
Rata de dezaprobare a președintelui Trump a atins nivelul cel mai inalt de la inceputul celui-de-al doilea mandat al sau ...
-
Trump dă lovitura: Cum a încasat peste noapte 50 de miliarde de dolari, printr-un artificiu
Lumea a privit uluita momentul cand Donald Trump a anunțat "Ziua Eliberarii" Americii, pe 2 aprilie 2025, in Rose Garden ...
-
Dezbinare majoră în Uniunea Europeană. Germania este decisă să blocheze bugetul record propus de Ursula von der Leyen
Germania a anunțat ca se va opune creșterii bugetului european pentru ciclul 2028-2034, stabilit la 2.000 de miliarde de ...
-
Trei țări NATO refuză acordul propus de Trump. Nu vor să cumpere arme americane pentru Ucraina
Franța și Italia nu vor participa la o noua inițiativa condusa de NATO pentru finanțarea livrarii de arme americane catr ...
-
Slovacia blochează sancțiunile UE împotriva Rusiei: "Este o propunere imbecilă!"
Uniunea Europeana nu a convenit marti asupra celui de-al optsprezecelea pachet de sanctiuni impotriva Rusiei impuse din ...
-
Regele Charles al III-lea îi dă o lecție de umilință lui Donald Trump
Premierul marii Britanii, Keir Starmer, a depus eforturi mari pentru a se asigura ca Donald Trump primește o a doua vizi ...
-
Ceva absolut incredibil: "Poți lovi Moscova?" Conversație incendiară Trump-Zelensky
Donald Trump l-ar fi intrebat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskyy, daca Ucraina ar putea ataca Moscova și Sank ...
-
Trump a amenințat dur Rusia. Ce se întâmplă dacă în 60 de zile Kremlinul nu va agrea un armistițiu în Ucraina
Președintele american Donald Trump a afirmat vineri, 11 iulie, ca intenționeaza sa faca o „declarație majora" la i ...
-
E UN EROU! Medic acuzat de distrugerea vaccinurilor COVID și emiterea de certificate false absolvit de procurorul general al Americii
Procurorul general al SUA, Pam Bondi, a ordonat sambata retragerea acuzațiilor impotriva unui medic acuzat de distrugere ...
-
Continuă măcelul în Gaza: 59 de palestinieni, între care și copii, uciși în timp ce se duceau să ia mâncare
Cel putin 31 de palestinieni au fost impuscati mortal sambata in timp ce se indreptau catre un loc de distribuire a ajut ...
-
Șeful FBI presat sa demisioneze din pricina deciziei controversate în cazul Jeffrey Epstein
Directorul FBI, Kash Patel, este presat sa demisioneze legat de nemultumirea fata de decizia Departamentului de Justitie ...
-
Rusia a lansat cel mai mare atac cu drone și rachete asupra Ucrainei de la începutul războiului, după anunțul lui Trump. Zelenski: "Este foarte revelator"
Armata rusa a tras 728 de drone si 13 rachete catre Ucraina in noaptea de marti spre miercuri, 9 iulie, potrivit Fortelo ...
-
Donald Trump se dă lebădă-n lighean: "Voi bombarda Moscova și Beijingul!"
Donald Trump a susținut in timpul unei intalniri private anul trecut ca l-a amenințat pe președintele rus Vladimir Putin ...
-
Omul de încredere al lui Trump s-a născut în URSS. Documente obținute de jurnaliști dezvăluie originile reale ale consilierului-cheie
Într-un peisaj politic american in care loialitațile și biografiile personale sunt adesea examinate cu lupa, una d ...
-
O ofensivă chineză asupra Taiwanului ar putea declanșa un atac rusesc asupra NATO? Scenariul unui conflict global prinde contur, spun experții
O ipoteza care pana nu demult parea rezervata literaturii de anticipație incepe sa capete contur in analizele strategice ...
-
Armata chineză a țintit cu laser un avion german: contre pe axa Berlin - Beijing
Armata chineza a țintit cu laser un avion german care participa la o operațiune a Uniunii Europene denumita ASPIDES, car ...
-
Analiză financiară: Trump ajută UE prin politica sa comercială. Moneda unică europeană se apreciază puternic
Euro se apreciaza puternic, iar politicile comerciale ale presedintelui american Donald Trump ar putea sustine si mai mu ...
-
BRICS ripostează după amenințările lui Trump: Grupul nu se implică în confruntarea între tabere şi nu vizează nicio ţară
Statele membre BRICS nu cauta "confruntarea", dupa ce presedintele american Donald Trump a amenintat ca impuna taxe vama ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu