Cât de periculoase sunt rachetele ruseşti dislocate de Putin la granița cu Ucraina
Postat la: 22.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Într-un comentariu pentru agenţia ucraineană, colonelul în rezervă Oleg Jdanov a declarat că "situaţia nu trebuie dramatizată". "Sunt aproximativ 200-250 de kilometri până la graniţa noastră. Aceste sisteme de rachete au mai fost desfăşurate la o asemenea distanţă, însă nimeni nu ne-a speriat" - a remarcat Jdanov.
Un alt expert militar ucrainean, directorul companiei de informaţii şi consultanţă Defense Express, Serhi Zgureţ, este de părere că dislocarea de sisteme de rachete "Iskander" la frontiera Rusiei cu Ucraina pentru operaţiuni ofensive nu ar avea niciun sens. Potrivit acestuia, "Iskander" şi celelalte sisteme de rachete din dotarea Flotei Rusiei de la Marea Neagră, inclusiv rachetele de croazieră Kalibr, sunt capabile să lanseze atacuri şi fără a mai fi nevoie să fie desfăşurate în formaţiuni de luptă. "Realizând că potenţialul de distrugere pe care îl au aceste sisteme de rachete poate ajunge la 2.000 de kilometri, desfăşurarea acestora, relativ vorbind, nici nu mai contează" - a explicat Serhi Zgureţ pentru RBC. În opinia sa, interceptarea unor astfel de rachete de croazieră, aflate la o altitudine mică şi având o viteză mare, este o sarcină foarte dificilă pentru sistemele de apărare antiaeriană.
Armenia s-a plâns că rachetele ruseşti Iskander nu au explodat în timpul războiului din Nagorno-Karabah, iar Rusia a reacţionat precizând că acestea nici măcar nu au fost folosite. Azerii îi contrazic pe ruşi şi spun că au dovezi. La Baku reprezentanţii Agenţiei pentru Deminare Azerbaidjană pe teritoriul „Azerlandshaft" OJSC au expus fragmente de rachete Iskander folosite de Armenia împotriva Azerbaidjanului în timpul războiului din Nagorno Karabah. Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a deschis un Parc al trofeelor militare şi a arătat fragmente ale rachetelor care se presupune că au fost găsite pe teritoriul ţării de la sistemele de rachete operaţionale-tactice Iskander (OTRK) fabricate de ruşi. Imagini din satelit arată că Rusia a transferat, în apropiere de graniţa cu Ucraina, mai multe aeronave, trupe şi echipamente militare decât a fost înainte preconizat, transmite The Hill, cu referire la The Wall Street Journal.
Masarea trupelor Rusiei în Crimeea şi la bazele militare ale Moscovei din apropiere de Ucraina au alarmat SUA şi alte ţări NATO, întrucât indică o presiune în creştere pentru coerciţie politică sau chiar pregătirea pentru o posibilă intervenţie în Ucraina. Imagini din satelit, de pe 16 aprilie, arată aeronave Su-30, pe o pistă la o Bază Aeriană din Crimeea, care nu fuseseră acolo la finalul lunii martie. De asemenea, potrivit imaginilor surprinse între 27 martie şi 16 aprilie, se pare că Rusia a transferat deja unităţi militare în zonă, inclusiv elicoptere de atac, infanterie motorizată şi unităţi armate, fumigene, drone de spionaj, echipamente de bruiaj şi un spital militar mobil. Aceste acţiuni ale Rusiei vin după ce şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat că tensiunile de la graniţa dintre Ucraina şi Rusia sunt foarte mari şi că o simplă „scânteie" ar putea duce la izbucnirea unui conflict între cele două ţări.
Potrivit lui Borrell, sunt cel puţin 100.000 de militari ruşi la graniţa Ucrainei şi în Crimeea, de două ori mai mulţi decât erau acum două săptămâni. Săptămâna trecută, Biden a vorbit cu preşedintele rus Vladimir Putin despre tensiunile în creştere, unde a subliniat că Statele Unite susţin Kievul. Potrivit unei surse The Wall Street Journal, dacă Rusia ar ataca Ucraina, Administraţia Biden s-ar gândi la opţiuni precum impunerea mai multor sancţiuni asupra Moscovei sau trimiterea unui ajutor Ucrainei sub forma unor echipamente militare. Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a avertizat miercuri rivalii străini "să nu încalce linia roşie" a Rusiei, pe fondul unor tensiuni tot mai puternice cu Occidentul într-o serie de dosare. "Noi ne comportăm per ansamblu cu reţinere şi în mod modest, iar adesea nici măcar nu răspundem unor acţiuni inamicale şi grosolane flagrante", a subliniat liderul de la Kremlin în discursul său anual adresat naţiunii.
Putin i-a avertizat pe cei care "ne iau bunele intenţii drept o slăbiciune". El şi-a exprimat speranţa ca "nimănui să nu-i vină ideea de a încălca vreo linie roşie a Rusiei". "Însă noi înşine stabilim pe unde trece" această linie roşie, a declarat el, referindu-se la multiple înfruntări cu Occidentul, însă fără să precizeze despre ce limite vorbeşte. În opinia sa, pentru unele ţări, "atacarea Rusiei din orice motiv şi pentru orice a devenit un fel de sport". Putin nu a evocat însă, în acest discurs, în mod precis dosare în care Rusia se opune Uniunii Europene (UE) sau Statelor Unite. Liderul de la Kremlin nu a spus absolut nimic despre opozantul politic rus Aleksei Navalnîi, încarcerat şi care riscă să moară oricând, potrivit apropiaţilor acestuia. El nu a spus absolut nimic nici despre desfăşurarea a zeci de mii de militari ruşi la frontiera cu Ucraina ori despe acuzaţii de spionaj şi de amestec în alegeri în Statele Unite.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Prizonier ucrainean pentru TASS: Am fost antrenați de instructori români in UK
Instructori străini din cel puțin opt țări NATO antrenează militari ucraineni la poligonul din Regatul Unit, a declarat un prizonier de război ucrainean pentru TASS, agenția rusă de știri.
-
14 ani de închisoare pentru un ginecolog din București: Medicul, acuzat că a violat paciente, dă vina pe 'gruparea Heroiu'
Medicul ginecolog Josef Kopp a fost condamnat în primă instanță la 14 ani de închisoare pentru violarea a patru femei în cabinetul său din centrul Capitalei. Judecătorii au dispus, de asemenea, plata unor despăgubiri morale de 24.000 de euro către victime.
-
ITM a descins la Arena Națională la derby-ul FCSB - Dinamo: 610 angajați prestau servicii fără formă legală
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) București a desfășurat o acțiune de control la Arena Națională, în ziua partidei FCSB - Dinamo din 20 octombrie, în urma unei solicitări din partea Jandarmeriei Române.
-
CNA vrea să îi închidă gura Înaltpreasfințitului Teodosie: Se pune la cale o mare operațiune
După ce DNA a deschis dosar penal în urma unor înregistrări trunchiate și despre care nu se știe dacă sunt originale, acum a venit rândul Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) să tragă spre ÎPS Teodosie. Motivul: pentru că a dat un sfat public unui credincios care l-a întrebat la radio dacă să țină post sau nu.
-
Cazul lui Achille. Spania pregătește o lege unică în lume
Spania ar putea deveni prima țară din lume care oferă drepturi speciale maimuțelor mari. Un proiect de lege vine în ajutorul celor aproximativ 150 de gorile, cimpanzei și urangutani care trăiesc pe teritoriul spaniol, mulți dintre ei salvați din circuri și în condiții de viață mizerabile.
-
Unul dintre cei mai importanți globalisti face o prognoză care dă fiori: "Această eră s-a încheiat. Suntem la sfârșitul istoriei!"
Dobânzile scăzute şi politica monetară uşoară au rămas în trecut din 2022, când - după ce a redus dobânzile la aproape zero pentru a face faţă pandemiei de Covid-19 - Rezerva Federală şi-a mărit dobânda de referinţă cu aproximativ 500 de puncte de bază în decurs de 18 luni.
-
Fiica lui Mircea Geoană și-a plagiat discursul după cel al nepoatei lui Donald Trump. Mihaela, "dragostea mea", a plâns la momentul artistic
Ana, fiica lui Mircea Geoană, a avut un discurs in cadrul unei emisiuni tv de prezentare a candidatului independent pentru prezidențiale. Acesta a fost copiat după momentul discursului lui Kai Trump, nepoata lui Donald Trump.
-
Cum să înveți eficient limba engleză evită greșelile comune, învață expresii și folosește cele mai bune resurse
În era digitală, educația evoluează în mod constant, metodele tradiționale de învățare fiind îmbunătățite, de aceea multi cauta cele mai recente anunturi de meditatii. Printre aceste metode se numără și gamificarea în educație, precum și învățarea interactivă în școli. Aceste metode au devenit din ce în ce mai populare la nivel global. Cum funcționează totuși aceste metode și cât sunt ele de eficiente?
-
Programul de Guvernare PSD 2024-2028: care este măsură strategică pentru transformarea țării într-un hub logistic regional (P)
Preşedintele PSD și candidatul partidului la alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu, a lansat marți programul de guvernare PSD pentru perioada 2024-2028.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Emmanuel Todd: Va fi un șoc descoperirea scopului real al NATO
- 2.Se abate urgia peste Europa in cateva saptamâni: Ursula von der Leyen preia puteri depline în dauna statelor naționale din Uniune
- 3.FT: Ucraina a început să discute cu Occidentul despre cedarea teritoriilor către Rusia, totul pentru a opri războiul!
- 4.Le Figaro: Documente secrete dezvăluie "marele proiect" pentru prăbușirea Israelului
- 5.Război total între Viktor Orban și Ursula von der Leyen: eurodeputații i-au cântat "Bella Ciao" premierului ungar
- 6.Fiul unui oficial de al lui Zelenski a fost filmat călărind în pat zeci de teancuri cu bancnote VIDEO
- 7.Al-Qaida a comis un atac de proporții alarmante, cu sute de morți în doar câteva ore
- 8.Presa germană: Israelul a declarat război ordinii mondiale. Germania trebuie să intervină
- 9.REUTERS: Principalele puncte ale declarației BRICS de la Kazan
- 10.Războiul "Celor 5 axe": planul lui Zelenski pentru ca "Victoria care n-a fost" sa fie recunoscută global
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu