Bulgaria se revoltă: Un Schengen aerian și condițiile impuse de Austria sunt inacceptabile!
Postat la: 11.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
"Pentru țara noastră, este deosebit de importantă și deschiderea granițelor terestre din spațiul Schengen, nu doar a celor aeriene, așa cum au admis că ar fi posibil de anul viitor Țările de Jos și Austria, cei mai înverșunați oponenți ai intrării țării noastre în spațiul european de liberă circulație", a comentat președintele Bulgariei, Rumen Radev, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist cu privire la informațiile din ziarul „Kurier" că Viena este dispusă să lase Bulgaria și România să intre în Schengen, dar numai cu spațiul aerian.
Ulterior, și premierul bulgar Nikolai Denkov a definit drept inacceptabile condițiile, despre care au apărut în presă informații că Viena le va pune Bulgariei și României doar pentru deschiderea spațiului aerian Schengen pentru cele două țări. Condițiile Austriei pentru acordarea acceptului sunt o creștere de trei ori a misiunii Frontex în Bulgaria cu bani de la UE, consolidarea controlului la frontieră între Bulgaria și România și între Ungaria și România, precum și ca ambele țări să accepte solicitanți de azil afgani și sirieni.
"Nu am discutat niciodată intrarea noastră în Schengen în acest fel și nu este acceptabilă așa cum este definită. Nu este acceptabilă introducerea unor reguli suplimentare pentru Bulgaria și România. Ideea este să respectăm regulile regulamentului european, pe care noi și acum le îndeplinim. Dacă cineva dorește reguli specifice pentru Bulgaria, acest lucru este categoric inacceptabil", a declarat prim-ministrul. El a menționat că negocierile pentru intrarea țării în Schengen sunt în desfășurare. "Noi suntem deschiși pentru creșterea securității la frontiere și acum lucrăm cu serviciile austriece și olandeze. Pentru primirea refugiaților, vom lucra conform regulilor europene", a spus premierul bulgar și a citat date conform cărora încercările de trecere a frontierelor europene au scăzut de mai multe ori în ultimele luni, iar acest lucru este evident pentru toată lumea.
„Există proceduri pentru cine poate rămâne în Europa și cine poate fi returnat, iar critica a fost că Bulgaria nu respectă aceste proceduri. Guvernul a lansat deja un proiect și, împreună cu serviciile europene, am îmbunătățit activitatea cu privire la migranții prinși", a spus premierul Nikolai Denkov. Înainte de aceasta, Radev a comentat condițiile puse de ministrul Afacerilor Interne al Austriei ca fiind greu de acceptat pentru Bulgaria.
Potrivit șefului statului, intrarea Bulgariei în așa-numitul Schengen aerian este un pas înainte, dar trebuie să fim foarte atenți pentru ca eticheta „Bulgaria este deja în Schengen" să nu rămână, iar intararea în spațiu să fie deplină. Economiștii de la Sofia au mai comentat că intrarea în Schengen doar pe calea aerului nu aduce beneficii Bulgariei. Turiștii vor avea de câștigat, dar nu economia, cred ei.
"Această decizie ar înlesni călătoriile fiecăruia dintre noi, dar nu și călătoriile de afaceri - cozile de la granițe pentru transportul de afaceri. Dar totuși, aceasta este o veste bună. În Bulgaria, va fi dificil să aprobăm o decizie politică privind primirea unui anumit contingent de refugiați, o condiție pe care o pune Austria pentru Sofia și București. Acest lucru nu este posibil, ei nu vor să rămână în Bulgaria și nimeni nu-i poate opri", a spus politologul bulgar Ognian Minchev, lector la universtitatea "Sf. Kliment Ohridski" din Sofia, coordonator al Centrului pentru Studii Regionale şi Internaţionale. Potrivit lui Liubomir Stefanov, politolog și lector la New Bulgarian University, intrarea în Schengen pe calea aerului este un pas bun, dar este 1/10 din întregul proces de integrare a Bulgariei în spațiul Schengen, deoarece economia țării nu va câștiga prea mult din aceasta.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 7.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu