Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Bulgaria riscă să provoace un scandal internațional: GERB denunță exporturi clandestine de arme către Ucraina!

Postat la: 27.04.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Fosta formaţiune la putere GERB şi Partidul Socialist care împarte puterea s-au confruntat luni în legătură cu exportul de arme al Bulgariei către Ucraina.

GERB spune că exporturile militare bulgare au crescut semnificativ din februarie, dar că exporturile ajung în Ucraina pe uşa din spate. Acest lucru este negat vehement de oficialii Partidului Socialist, inclusiv liderul şi ministrul economiei Kornelia Ninova, al cărei minister este responsabil de eliberarea autorizaţiilor pentru exportul de arme şi bunuri cu dublă utilizare.

La un briefing de presă luni, liderul GERB Boiko Borisov a fost întrebat dacă Bulgaria ar trebui să trimită arme în Ucraina şi el a spus că ar trebui, la fel ca restul lumii democratice, şi că aceasta se întâmplă deja, dar "pe uşa din spate". "Exportul bulgar de muniţie a crescut de mai multe ori din februarie, fabricile de muniţie lucrează la viteză maximă şi produc exact ceea ce este folosit în Ucraina", a spus el.

Într-o conferinţă de presă în oraşul Stara Zagora (sud), deputatul Hristo Gadjev (GERB), care este vicepreşedintele comisiei parlamentare de apărare, a declarat că din februarie până la 13 aprilie, exportul bulgar de arme, muniţie şi bunuri cu dublă utilizare a crescut de trei ori, cu peste 400 de milioane BGN. Aceasta reiese din răspunsul lui Ninova la o întrebare postată pe site-ul Parlamentului, a precizat el.

Gadjev a mai spus: "Acest export este către companii private, nu către cele deţinute de stat şi putem presupune că o mare parte din el are punctul final în Ucraina. Trimiterea armelor în Ucraina este ceea ce trebuie făcut, dar de ce să o faci în acest mod secret?"

El a declarat că două zboruri de la Aeroportul din Sofia la Rzeszow în Polonia, la 4 şi 5 aprilie, au livrat 600.000 de proiectile de 30 mm şi 40 mm în valoare de 23,5 milioane BGN în cadrul unui acord între o companie bulgară şi una poloneză. Rzeszow se află la doar 100 km de graniţa cu Ucraina, a adăugat acest parlamentar.

Vicepremierul Kornelia Ninova a negat cu insistenţă că ar avea loc un export de arme bulgare către Ucraina sau Rusia. "Borisov, minţi! Bulgaria nu exportă în Ucraina sau Rusia", a spus ea, citată de biroul de presă al partidului său. Într-o postare pe Facebook, ea a declarat că nu a fost eliberat niciun certificat pentru export militar către un destinatar final din Ucraina.

Parlamentarul socialist Gheorghi Svilenski a declarat, într-o poziţie difuzată de biroul de presă al partidului, că Gadjev nu face decât să speculeze şi să sugereze că partenerul exportatorului bulgar în acordul de la Rzeszow a depus documente false despre destinaţia exportului. Svilenski avertizează că acuzaţiile GERB ar putea provoca un scandal internaţional.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE