BRICS se extinde prin acceptarea unor noi membri importanți. Impreună vor avea peste jumatate din populația planetei
Postat la: 24.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Liderii blocului BRICS, al principalelor ţări în curs de dezvoltare, au convenit asupra unor mecanisme pentru a lua în considerare noi membri, a declarat Africa de Sud miercuri, deschizând calea pentru ca zeci de naţiuni interesate să se alăture grupului care s-a angajat să susţină "Sudul Global".
Acordul pentru extindere ar putea contribui la creşterea influenţei globale a BRICS, formată în prezent din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, într-un moment în care polarizarea geopolitică stimulează eforturile Beijingului şi Moscovei de a o transforma într-o contrapondere viabilă pentru Occident.
"Am convenit în chestiunea extinderii", a declarat ministrul de Externe al Africii de Sud, Naledi Pandor, la Ubuntu Radio, un post condus de ministerul său, în urma unei întâlniri a liderilor BRICS la un summit de trei zile în Africa de Sud.
"Avem un document pe care l-am adoptat, care stabileşte orientări şi principii, procese pentru a lua în considerare ţările care doresc să devină membre ale BRICS... Este un lucru foarte bun" , a mai spus Pandor.
Extinderea BRICS a fost în fruntea agendei la summitul care are loc la Johannesburg. În timp ce toţi membrii BRICS şi-au exprimat public sprijinul pentru extinderea blocului, au existat diviziuni între lideri cu privire la cât de mult şi cât de repede.
Ţările sale membre au, de asemenea, economii care sunt foarte diferite ca scară şi guverne, care adesea par să aibă puţine obiective de politică externă în comun, complicând procesul de luare a deciziilor bazate pe consens.
Economia Chinei, de exemplu, este de peste 40 de ori mai mare decât cea a Africii de Sud, cea mai dezvoltată ţară din Africa.
Pandor nu a oferit detalii despre cadrul criteriilor de luare în considerare a candidaţilor, spunând pur şi simplu că liderii blocului vor face un anunţ privind extindere înainte de încheierea summitului, joi.
Peste 40 de ţări şi-au exprimat interesul să adere la BRICS, spun oficialii sud-africani, iar 22 au cerut oficial să fie admise.
Aceştia reprezintă un grup disparat de potenţiali candidaţi, de la Iran la Argentina, motivaţi în mare parte de dorinţa de a echilibra un teren de joc global pe care mulţi îl consideră trucat împotriva lor şi atraşi de promisiunea BRICS de a reechilibra ordinea globală.
"Lumea trece prin schimbări majore, divizare şi regrupare... a intrat într-o nouă perioadă de turbulenţe şi transformare. Dezvoltarea este un drept inalienabil al tuturor ţărilor. Nu este un privilegiu rezervat unora", a declarat preşedintele Chinei Xi Jinping, care a insistat de mult pentru extinderea grupului BRICS.
Deşi găzduieşte aproximativ 40% din populaţia lumii şi un sfert din PIB-ul global, ambiţiile blocului de a deveni un jucător politic şi economic global au fost de mult dejucate de diviziunile interne şi de lipsa unei viziuni coerente. Cu noii membri vor avea aproape de jumatatea populatiei planetei.
Rusia, izolată de Statele Unite şi Europa din cauza invaziei sale asupra Ucrainei, este dornică să arate puterilor occidentale că încă mai are prieteni. Brazilia şi India, în schimb, au creat legături mai strânse cu Occidentul.
Preşedintele Braziliei Luiz Inacio Lula da Silva a respins marţi ideea că blocul ar trebui să încerce să rivalizeze cu economiile bogate ale Statelor Unite şi ale Grupului celor Şapte. Mişcările de extindere a blocului şi de a promova o noua bancă de dezvoltare ca alternativă la creditorii multilaterali consacraţi ridică totuşi o anumită îngrijorare în Occident.
Werner Hoyer, şeful Băncii Europene de Investiţii, a avertizat miercuri Occidentul că este în pericol de a-şi pierde credibilitatea în "Sudul Global", dacă nu îşi intensifică urgent propriile eforturi de sprijin pentru ţările mai sărace.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 7.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu