Brexit și călătoriile în Marea Britanie: iată ce se va schimba după victoria lui Boris Johnson
Postat la: 16.12.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Odată cu victoria conservatorului Boris Johnson la alegerile din 12 decembrie, divorțul Regatului Unit de Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020 pare evident. Pentru Johnson, de altfel, a existat un plebiscit electoral. Un rezultat care, în realitate, legitimează şi mai mult Brexitul. Însă ce va însemna această schimbare pentru călători? Cum se va intra în Marea Britanie? De ce documente va fi nevoie? Va fi ușor de petrecut un weekend la Londra?
În ultimele luni, principalele companii aeriene britanice au furnizat permanent informații pasagerilor. Iar cadrul, chiar dacă este complicat și în evoluție, pare totuşi destul de clar. Desigur că odată cu Brexit, anumite lucruri se vor schimba. Însă, după toate probabilitățile, nu începând cu 31 ianuarie 2020, data de ieșire din UE, ci din ianuarie 2021, când se va încheia perioada de tranziție în care Regatul Unit și Uniunea Europeană vor negocia un nou acord post-Brexit, scrie IlSole24, citat de Rador.
Viza şi paşaportul
Prima schimbare reală va privi viza. Înainte de alegeri, conservatorii au prezentat un plan de imigrare foarte detaliat. Pe care acum îl vor pune în aplicare. Turiștii care vor sosi în Marea Britanie din țările UE, deci și din Italia, vor trebui să aibă o viză electronică, luată cu cel puțin trei zile înainte de plecarea spre Marea Britanie. Pentru a o obține, trebuie urmată o procedură online foarte similară cu cea în vigoare în prezent pentru a obține ESTA (Sistemul Electronic de Autorizare de Călătorie) care permite intrarea în Statele Unite. Viza SUA costă 14 dolari, în timp ce costul viitoarei vize pentru Regatul Unit nu este încă definit. Odată ce va avea această viză, un turist se va putea opri - eventual la Londra - timp de maximum 3 luni, după care va trebui să se întoarcă în țara de origine. Pentru a rămâne în Marea Britanie mai mult de trei luni, va fi necesar un permis de muncă.
Dar mai există o noutate. Cu noua lege a imigrației, intrarea în Marea Britanie nu va mai fi posibilă doar cu cartea de identitate. Pentru a obține o viză electronică, de fapt, va fi necesar un pașaport biometric (pașapoarte noi eliberate peste tot, în Italia, deja de câțiva ani). Același pașaport va fi solicitat la vamă, după ce ajungeți la destinație.
Când vor intra în vigoare viza şi paşaportul?
Teoretic, aceste noi reguli ar putea intra în vigoare încă din 31 ianuarie 2020. Pentru Boris Johnson și oamenii săi, de fapt, monitorizarea intrărilor este un punct fundamental pentru Brexit. Cu toate acestea, este foarte probabil ca după 31 ianuarie să înceapă o perioadă de tranziție de 11 luni, timp în care se va lucra pentru ca noile reguli să fie pe deplin eficiente. Prin urmare, vizele și pașapoartele electronice ar putea fi necesare începând cu 1 ianuarie 2021. Cu toate acestea, datele încă trebuie definite. Iar pentru cei care au decis să călătorească în Marea Britanie în lunile următoare, cel mai bine este să se informeze constant.
Permisele de lucru
Cu o viză turistică care va dura doar 3 luni, se vor înăspri condiţiile pentru obţinerea unei vize de lucru în Marea Britanie. În esență, vor fi privilegiați lucrătorii calificaţi. Pentru medici, cercetători sau profesori, nu ar trebui să fie dificil să obțină vize de durată medie-lungă (5 ani) înainte de a putea obține rezidenţa. Pe de altă parte, pentru cei care lucrează ca barmani, chelneri, pizzer și altele meserii similare, situaţia a va fi mai complicată (adică, pentru majoritatea tinerilor italieni care pleacă în Londra în căutarea unei vieţi mai bune), în sensul că vor trebui să aibă un contract de muncă în buzunar. În caz contrar, viza electronică durează doar 3 luni, după care vor trebui să părăsească țara.
Zborurile
"Indiferent de rezultatul Brexitului, veţi putea continua să zburați cu noi între Marea Britanie și UE și în interiorul UE" specifică site-ul EasyJet și cel al companiei British Airways (pagina este actualizată la 29 octombrie). Chiar și în cazul Regatului Unit în afara Europei, atât Comisia Europeană, cât și guvernul britanic au confirmat că companiile aeriene britanice vor putea continua să opereze. Cu toate acestea, „documentul de călătorie și valabilitatea permisului de conducere vor fi modificate, de aceea vă sfătuim să vizitați site-ul web al propriului guvern național sau cel al Comisiei Europene pentru a afla mai multe informații despre cum puteți călători în Regatul Unit post-Brexit".
Asigurare de sănătate
Până în prezent, noutățile referitoare la valabilitatea acoperirii medicale europene în Regatul Unit sunt următoarele: în cazul - astăzi foarte probabil - al concretizării Brexitului, cardurile europene de asigurări de sănătate înregistrate în UE (adică cele pe care le cunoaștem ca fiind carduri de sănătate) nu vor mai fi valabile. Și aici vine în ajutor Uniunea Europeană, care în FAQ-urile sale privind posibilitatea Brexit-ului explică: „Cetățenii UE nu vor mai putea avea acces la asistența medicală în Marea Britanie cu cardul lor de asigurare de sănătate european. Verificaţi împreună cu propria compania de asigurări dacă cheltuielile medicale de urgență sunt rambursate într-o țară din afara UE. Dacă nu sunt, puteți decide să încheiaţi o asigurare privată de călătorie''. Pe parcursul perioadei de tranziție (care ar trebui să se extindă până la 31 decembrie 2020), nu este planificată nicio modificare în ceea ce privește îngrijirile de sănătate. De aceea, este necesar să aveți un card de sănătate italian. Acest document permite cetățenilor europeni aflaţi pe pământul britanic să primească îngrijiri de bază și asistență în spitale publice. Intenția este de a face modificări care vor depinde de acordurile încheiate între Marea Britanie și UE la sfârșitul perioadei de tranziție.
Costurile roamingului telefonic
Un alt capitol spinos se referă la costurile de roaming telefonic. De ceva timp, cetățenii italieni din Marea Britanie (ca și în restul țărilor europene) își pot folosi planurile tarifare ca și cum ar fi în Italia, adică fără taxe. Uniunea Europeană a stabilit acest lucru printr-o lege care a intrat în vigoare la 15 iunie 2017. Odată cu Brexit, lucrurile s-ar putea schimba. Fără acord, de fapt, garanția de roaming gratuit ar fi pierdută, iar Regatul Unit va deveni într-adevăr o țară în afara acordului UE. Aşa cum sugerează Ambasada Italiei, cetățenii italieni (deținători de carduri SIM italiene) care vizitează Anglia, vor trebui să se adreseze operatorului lor de telefonie pentru a afla tarifele de roaming (lucru valabil şi pentru restul cetăţenilor din UE care vor să călătorească în Marea Britanie).
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Tal Hanan conduce o echipa secretă de dezinformare condusă din Israel și care s-a amestecat în zeci de alegeri de pe planetă
Tal Hanan, cunoscut sub numele de „Jorge", a dezvăluit că are capacitatea de a sparge conturile unor oficiali de rang înalt, precum și un software pentru crearea rapidă a unor rețele de 30 000 de roboți pentru rețelele de socializare; acesta neagă comiterea de infracțiuni
-
Explicațiile dezastrului din Spania - Fenomenul rar care dus la inundațiile devastatoare
Un sistem meteorologic rar explică dezastrul din Spania. Fenomenul numit DANA (Depresion Aislada en Niveles Altos) a provocat precipitații extreme în Valencia, unde a plouat într-o singură zi cât pentru un întreg an.
-
Consumul sporit de alcool a devenit o problemă majoră și în rândul animalelor care fac beții in lanț
Un nou studiu arată că alcoolul este prezent în mod natural în aproape toate ecosistemele de pe Pământ, ceea ce face probabil ca majoritatea animalelor care se hrănesc cu fructe zaharoase și nectar să absoarbă în mod regulat substanța intoxicantă.
-
Strategie electorală în SUA - Alegătorii migrează către statele cheie pentru a înclina balanța
O studentă la Universitatea Wisconsin-Madison, Sadie Rosenthal, nici nu se gândeşte să voteze în statul său natal, Maryland, ci vrea să voteze în statul în care este rezidentă, adică în Wisconsin, un stat pivot, susceptibil să cântărească greu în alegerile prezidenţiale de marţi.
-
A început procesul Ozempic: 13 persoane, printre care medici şi farmacişti, trimişi în judecată pentru înşelăciune
Medicii care au parafat sute de reţete falsificate pentru a vinde la negru medicamentul de diabet celor care voiau de fapt să slăbească au fost trimişi în judecată. Tratamentul controversat şi decontat de stat, a dispărut din farmaciile româneşti din august.
-
Prizonier ucrainean pentru TASS: Am fost antrenați de instructori români in UK
Instructori străini din cel puțin opt țări NATO antrenează militari ucraineni la poligonul din Regatul Unit, a declarat un prizonier de război ucrainean pentru TASS, agenția rusă de știri.
-
14 ani de închisoare pentru un ginecolog din București: Medicul, acuzat că a violat paciente, dă vina pe 'gruparea Heroiu'
Medicul ginecolog Josef Kopp a fost condamnat în primă instanță la 14 ani de închisoare pentru violarea a patru femei în cabinetul său din centrul Capitalei. Judecătorii au dispus, de asemenea, plata unor despăgubiri morale de 24.000 de euro către victime.
-
ITM a descins la Arena Națională la derby-ul FCSB - Dinamo: 610 angajați prestau servicii fără formă legală
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) București a desfășurat o acțiune de control la Arena Națională, în ziua partidei FCSB - Dinamo din 20 octombrie, în urma unei solicitări din partea Jandarmeriei Române.
-
Andrei Gușă: "Opțiunea de a candida mi-a fost influențată de marea nedreptate care i s-a făcut Dianei Șoșoacă!"
Cel mai tanar candidat la alegerile parlamentare din România este unul care reprezinta miscarea suveranista si a fost remarcat deja de presa internationala. Andrei Gușă promite sa slujeasca interesele tarii in primul si-n primul rând, alaturi de ceilalti membri ai partidului SOS al Dianei Ivanovici Șoșoacă. Ziuanews i-a luat un interviu:
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Emmanuel Todd: Va fi un șoc descoperirea scopului real al NATO
- 2.Se abate urgia peste Europa in cateva saptamâni: Ursula von der Leyen preia puteri depline în dauna statelor naționale din Uniune
- 3.FT: Ucraina a început să discute cu Occidentul despre cedarea teritoriilor către Rusia, totul pentru a opri războiul!
- 4.Le Figaro: Documente secrete dezvăluie "marele proiect" pentru prăbușirea Israelului
- 5.Război total între Viktor Orban și Ursula von der Leyen: eurodeputații i-au cântat "Bella Ciao" premierului ungar
- 6.Fiul unui oficial de al lui Zelenski a fost filmat călărind în pat zeci de teancuri cu bancnote VIDEO
- 7.Al-Qaida a comis un atac de proporții alarmante, cu sute de morți în doar câteva ore
- 8.Presa germană: Israelul a declarat război ordinii mondiale. Germania trebuie să intervină
- 9.REUTERS: Principalele puncte ale declarației BRICS de la Kazan
- 10.Războiul "Celor 5 axe": planul lui Zelenski pentru ca "Victoria care n-a fost" sa fie recunoscută global
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu