ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Brexit și călătoriile în Marea Britanie: iată ce se va schimba după victoria lui Boris Johnson

Postat la: 16.12.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Odată cu victoria conservatorului Boris Johnson la alegerile din 12 decembrie, divorțul Regatului Unit de Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020 pare evident. Pentru Johnson, de altfel, a existat un plebiscit electoral. Un rezultat care, în realitate, legitimează şi mai mult Brexitul. Însă ce va însemna această schimbare pentru călători? Cum se va intra în Marea Britanie? De ce documente va fi nevoie? Va fi ușor de petrecut un weekend la Londra?

În ultimele luni, principalele companii aeriene britanice au furnizat permanent informații pasagerilor. Iar cadrul, chiar dacă este complicat și în evoluție, pare totuşi destul de clar. Desigur că odată cu Brexit, anumite lucruri se vor schimba. Însă, după toate probabilitățile, nu începând cu 31 ianuarie 2020, data de ieșire din UE, ci din ianuarie 2021, când se va încheia perioada de tranziție în care Regatul Unit și Uniunea Europeană vor negocia un nou acord post-Brexit, scrie IlSole24, citat de Rador.

Viza şi paşaportul

Prima schimbare reală va privi viza. Înainte de alegeri, conservatorii au prezentat un plan de imigrare foarte detaliat. Pe care acum îl vor pune în aplicare. Turiștii care vor sosi în Marea Britanie din țările UE, deci și din Italia, vor trebui să aibă o viză electronică, luată cu cel puțin trei zile înainte de plecarea spre Marea Britanie. Pentru a o obține, trebuie urmată o procedură online foarte similară cu cea în vigoare în prezent pentru a obține ESTA (Sistemul Electronic de Autorizare de Călătorie) care permite intrarea în Statele Unite. Viza SUA costă 14 dolari, în timp ce costul viitoarei vize pentru Regatul Unit nu este încă definit. Odată ce va avea această viză, un turist se va putea opri - eventual la Londra - timp de maximum 3 luni, după care va trebui să se întoarcă în țara de origine. Pentru a rămâne în Marea Britanie mai mult de trei luni, va fi necesar un permis de muncă.

Dar mai există o noutate. Cu noua lege a imigrației, intrarea în Marea Britanie nu va mai fi posibilă doar cu cartea de identitate. Pentru a obține o viză electronică, de fapt, va fi necesar un pașaport biometric (pașapoarte noi eliberate peste tot, în Italia, deja de câțiva ani). Același pașaport va fi solicitat la vamă, după ce ajungeți la destinație.

Când vor intra în vigoare viza şi paşaportul?

Teoretic, aceste noi reguli ar putea intra în vigoare încă din 31 ianuarie 2020. Pentru Boris Johnson și oamenii săi, de fapt, monitorizarea intrărilor este un punct fundamental pentru Brexit. Cu toate acestea, este foarte probabil ca după 31 ianuarie să înceapă o perioadă de tranziție de 11 luni, timp în care se va lucra pentru ca noile reguli să fie pe deplin eficiente. Prin urmare, vizele și pașapoartele electronice ar putea fi necesare începând cu 1 ianuarie 2021. Cu toate acestea, datele încă trebuie definite. Iar pentru cei care au decis să călătorească în Marea Britanie în lunile următoare, cel mai bine este să se informeze constant.

Permisele de lucru

Cu o viză turistică care va dura doar 3 luni, se vor înăspri condiţiile pentru obţinerea unei vize de lucru în Marea Britanie. În esență, vor fi privilegiați lucrătorii calificaţi. Pentru medici, cercetători sau profesori, nu ar trebui să fie dificil să obțină vize de durată medie-lungă (5 ani) înainte de a putea obține rezidenţa. Pe de altă parte, pentru cei care lucrează ca barmani, chelneri, pizzer și altele meserii similare, situaţia a va fi mai complicată (adică, pentru majoritatea tinerilor italieni care pleacă în Londra în căutarea unei vieţi mai bune), în sensul că vor trebui să aibă un contract de muncă în buzunar. În caz contrar, viza electronică durează doar 3 luni, după care vor trebui să părăsească țara.

Zborurile

"Indiferent de rezultatul Brexitului, veţi putea continua să zburați cu noi între Marea Britanie și UE și în interiorul UE" specifică site-ul EasyJet și cel al companiei British Airways (pagina este actualizată la 29 octombrie). Chiar și în cazul Regatului Unit în afara Europei, atât Comisia Europeană, cât și guvernul britanic au confirmat că companiile aeriene britanice vor putea continua să opereze. Cu toate acestea, „documentul de călătorie și valabilitatea permisului de conducere vor fi modificate, de aceea vă sfătuim să vizitați site-ul web al propriului guvern național sau cel al Comisiei Europene pentru a afla mai multe informații despre cum puteți călători în Regatul Unit post-Brexit".

Asigurare de sănătate

Până în prezent, noutățile referitoare la valabilitatea acoperirii medicale europene în Regatul Unit sunt următoarele: în cazul - astăzi foarte probabil - al concretizării Brexitului, cardurile europene de asigurări de sănătate înregistrate în UE (adică cele pe care le cunoaștem ca fiind carduri de sănătate) nu vor mai fi valabile. Și aici vine în ajutor Uniunea Europeană, care în FAQ-urile sale privind posibilitatea Brexit-ului explică: „Cetățenii UE nu vor mai putea avea acces la asistența medicală în Marea Britanie cu cardul lor de asigurare de sănătate european. Verificaţi împreună cu propria compania de asigurări dacă cheltuielile medicale de urgență sunt rambursate într-o țară din afara UE. Dacă nu sunt, puteți decide să încheiaţi o asigurare privată de călătorie''. Pe parcursul perioadei de tranziție (care ar trebui să se extindă până la 31 decembrie 2020), nu este planificată nicio modificare în ceea ce privește îngrijirile de sănătate. De aceea, este necesar să aveți un card de sănătate italian. Acest document permite cetățenilor europeni aflaţi pe pământul britanic să primească îngrijiri de bază și asistență în spitale publice. Intenția este de a face modificări care vor depinde de acordurile încheiate între Marea Britanie și UE la sfârșitul perioadei de tranziție.

Costurile roamingului telefonic

Un alt capitol spinos se referă la costurile de roaming telefonic. De ceva timp, cetățenii italieni din Marea Britanie (ca și în restul țărilor europene) își pot folosi planurile tarifare ca și cum ar fi în Italia, adică fără taxe. Uniunea Europeană a stabilit acest lucru printr-o lege care a intrat în vigoare la 15 iunie 2017. Odată cu Brexit, lucrurile s-ar putea schimba. Fără acord, de fapt, garanția de roaming gratuit ar fi pierdută, iar Regatul Unit va deveni într-adevăr o țară în afara acordului UE. Aşa cum sugerează Ambasada Italiei, cetățenii italieni (deținători de carduri SIM italiene) care vizitează Anglia, vor trebui să se adreseze operatorului lor de telefonie pentru a afla tarifele de roaming (lucru valabil şi pentru restul cetăţenilor din UE care vor să călătorească în Marea Britanie).

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE