Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












BILD: Cancelarul Scholz ar putea fi înlocuit cu un coleg de partid potrivit unor surse politice

Postat la: 03.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

SPD, principalul partid de guvernare din Germania, are o stare de „mahmureală" atunci când se uită la sondajele de la sfârșitul anului.

Aprobarea a scăzut de la 20 la 15 la sută în cursul anului 2023 (sondaj INSA pentru BILD din 31 decembrie). Și mai rău: diferența față de Uniunea Creștin-Democrată - CDU (32%) aproape că s-a triplat de la 6 la 17 puncte procentuale.

Ziarul german BILD și ziarul italian "La Repubblica" scriu despre "zvonuri" care circulau în Bundestag - fără a da numele celor care răspândesc zvonurile. În consecință, cancelarul ar putea fi forțat să demisioneze în 2024. Există deja șoapte despre un posibil succesor "într-o aripă a social-democraților": Boris Pistorius (63 de ani), ministrul federal al apărării, care este mai popular în rândul populației.

Motivul schimbării la Cancelarie, potrivit a două surse anonime citate de corespondentul ziarului italian la Berlin: scandalul din jurul companiei de fraudă Wirecard și a patronului acesteia, Jan Marsalek (43 de ani), care s-a ascuns. Se crede că acesta se află la Moscova și, potrivit noilor descoperiri britanice și americane, joacă de mult timp un rol în cadrul serviciului secret al lui Putin, FSB.

Scholz era ministru de finanțe sub Merkel când a fost dezvăluit cel mai mare scandal din istoria economică a Germaniei de la cel de-al Doilea Război Mondial în 2020. În calitate de ministru, Scholz a fost responsabil pentru autoritatea de reglementare financiară BaFin, care nu a observat frauda de miliarde de dolari care a implicat rezervări de bilete de avion. Și asta în ciuda faptului că furnizorul de servicii financiare Wirecard era, de asemenea, un partener al guvernului federal și chiar a procesat plăți sensibile pentru Serviciul Federal de Informații.

Când s-a aflat acest lucru, Verzii au ieșit pe baricade în rolul lor de opoziție de la acea vreme: "Informația confirmă legătura de mult timp suspectată între BND și Wirecard", a răbufnit Lisa Paus (55 de ani), actualul ministru al familiei în cabinetul Scholz. Și: "Guvernul federal se eschivează când vine vorba de clarificări. Comisia de anchetă trebuie să facă în sfârșit lumină în această chestiune".

Olaf Scholz a negat întotdeauna responsabilitatea comună pentru acest scandal. Dar criticii au acuzat BaFin și, prin urmare, și Ministerul de Finanțe de eșec de la început. Și până în prezent, critică ziarul italian, Ministerul de Finanțe a respins orice solicitare de a face publice întâlnirile dintre șeful Wirecard, Scholz și oamenii săi.

Faptul că astfel de speculații se revarsă dintr-un ziar italian în Germania arată starea de spirit de criză din Berlinul politic, notează BILD.

Cu toate acestea, există îndoieli serioase cu privire la plauzibilitatea unui plan de lovitură de plat internă în SPD în favoarea lui Pistorius. Pe de o parte, întregul SPD tocmai s-a aliniat în spatele lui Scholz la conferința de partid. Pe de altă parte: Dacă, așa cum s-a sugerat, aripa stângă a partidului răspândește zvonuri despre presupusele ținte ale cancelarului, de ce ar dori acesta din urmă să îl numească pe Boris Pistorius în funcția de cancelar?

Pistorius tocmai a cerut ca Germania să devină "pregătită de război". O frază pentru care, până de curând, tinerii SPD (Jusos), tradițional de stânga, ar fi cerut probabil să fie excluși din partid.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE