Atacurile Hamasului amenință relația Israel-Arabia Saudită
Postat la: 08.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Ofensiva surpriză a mişcării Hamas asupra Israelului, sâmbătă, a readus cauza palestiniană în lumina reflectoarelor şi a subminat încercările de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi Arabia Saudită sub egida Statele Unite, comentează AFP, citat de Agerpres.
În septembrie, la tribuna Naţiunilor Unite la New York, premierul israelian Benjamin Netanyahu a negat centralitatea problemei palestiniene. El a salutat normalizarea relaţiilor Israelului cu Emiratele Arabe Unite, Bahrein, Maroc şi Sudan, în dinamica Acordurilor Avraam din 2020, drept "zorii unei noi ere".
Netanyahu a afirmat, de asemenea, că Israelul este aproape de "un progres şi mai spectaculos, o pace istorică" cu Arabia Saudită, mare putere în lumea arabă.
Preşedintele american Joe Biden, dornic să marcheze puncte pe frontul diplomatic înainte de alegerile prezidenţiale din 2024, mai ales dacă se va afla în faţa predecesorului său, Donald Trump, sub egida căruia au fost semnate Acordurile Avraam, depune eforturi de luni de zile pentru această apropiere.
Negocieri între cei mai vechi aliaţi ai Statelor Unite din Orientul Mijlociu, care împărtăşesc îngrijorarea cu privire la dezvoltarea programului nuclear al Iranului, urmau să aibă loc în săptămânile următoare.
"Panta de urcat era abruptă, dar devine şi mai abruptă" după atacul Hamas asupra Israelului, a avertizat Brian Katulis, cercetător la Middle East Institute din Washington.
Intensitatea şi amploarea violenţelor, care aruncă o lumină dură asupra amplorii problemelor nerezolvate dintre Israel şi palestinieni, "fac acum dificil ca aceste chestiuni complicate să fie băgate sub preş, aşa cum a fost cazul la momentul Acordurilor Abraham", a adăugat Katulis.
Liderul de facto al Arabiei Saudite, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, a anunţat şi el recent paşi înainte în apropierea de Israel, dar a cerut progrese în problema palestiniană, considerată o prioritate de tatăl său, regele Salman.
Riadul a revenit, de altfel, la un discurs mai clasic în prima sa reacţie la violenţe, sâmbătă, susţinând că a avertizat despre existenţa unei "situaţii explozive care rezultă din continuarea ocupaţiei (israeliene) şi privarea de drepturi legitime suferită de poporul palestinian".
Pentru Aziz Alghashian, specialist saudit în relaţiile israeliano-saudite, regatul acţionează astfel pentru a respinge ideea că ar favoriza normalizarea relaţiilor cu Israelul în detrimentul sprijinului său pentru palestinieni. "Situaţia a readus Arabia Saudită la rolul său tradiţional", a spus el.
"Netanyahu a adăugat un obstacol în calea acestor discuţii de normalizare, spunând că este un război" în urma atacului Hamas, a apreciat Alghashian, care "nu vede cum ar putea avea loc normalizarea cu un război în fundal".
Hamas, susţinut de Iran, a putut să acţioneze "de teama unei marginalizări şi mai mari a cauzei palestiniene" în cazul recunoaşterii Israelului de către Arabia Saudită, a comentat Joost Hiltermann, responsabil pentru Orientul Mijlociu în cadrul think tank-ului International Crisis Group (ICG).
Or, reacţia militară a Israelului, care se anunţă masivă, va obliga statele arabe să adopte o linie mai dură faţă de acesta, luând în considerare în special opinia publică foarte sensibilă la cauza palestiniană.
Armata israeliană îşi va folosi "toată puterea" pentru a "distruge capacităţile" Hamas, a declarat Netanyahu sâmbătă seara, numind Gaza un "oraş al răului".
"S-ar putea imagina un scenariu de răcire a relaţiilor cu Emiratele şi probabil cel puţin amânarea oricărui posibil acord între Israel şi Arabia Saudită", a continuat Joost Hiltermann.
Pentru influentul senator republican Lindsey Graham, aceste atacuri par să fi fost "concepute pentru a bloca" apropierea dintre Arabia Saudită şi Israel, deoarece "un acord de pace între aceste două ţări ar fi fost un coşmar pentru Iran şi Hamas".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
- Veste bună pentru clienții Hidroelectrica: facturile din octombrie și noiembrie vor fi recalculate și vor fi mai mici
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senator USR de București pe care l-a câștigat la alegerile parlamentare, după ce în urmă cu o zi a mers să-și preia mandatul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 2.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 3.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 4."NU facem concesii". Rusia refuză pacea propusă de Donald Trump pentru Ucraina
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
- 7.Ce-a ratat România prin anularea alegerilor: Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk - "Viitorul a început!"
- 8.Asta e America dictatorilor globalisti, fără nicio jenă: Preşedintele Joe Biden și-a grațiat propriul fiu, pe Hunter Biden
- 9.Donald Trump a blocat războiul din Ucraina: NATO a amânat deciziile
- 10.Anunțul lui Orban, după ce a vorbit cu Putin
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu