Atacurile Hamasului amenință relația Israel-Arabia Saudită
Postat la: 08.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Ofensiva surpriză a mişcării Hamas asupra Israelului, sâmbătă, a readus cauza palestiniană în lumina reflectoarelor şi a subminat încercările de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi Arabia Saudită sub egida Statele Unite, comentează AFP, citat de Agerpres.
În septembrie, la tribuna Naţiunilor Unite la New York, premierul israelian Benjamin Netanyahu a negat centralitatea problemei palestiniene. El a salutat normalizarea relaţiilor Israelului cu Emiratele Arabe Unite, Bahrein, Maroc şi Sudan, în dinamica Acordurilor Avraam din 2020, drept "zorii unei noi ere".
Netanyahu a afirmat, de asemenea, că Israelul este aproape de "un progres şi mai spectaculos, o pace istorică" cu Arabia Saudită, mare putere în lumea arabă.
Preşedintele american Joe Biden, dornic să marcheze puncte pe frontul diplomatic înainte de alegerile prezidenţiale din 2024, mai ales dacă se va afla în faţa predecesorului său, Donald Trump, sub egida căruia au fost semnate Acordurile Avraam, depune eforturi de luni de zile pentru această apropiere.
Negocieri între cei mai vechi aliaţi ai Statelor Unite din Orientul Mijlociu, care împărtăşesc îngrijorarea cu privire la dezvoltarea programului nuclear al Iranului, urmau să aibă loc în săptămânile următoare.
"Panta de urcat era abruptă, dar devine şi mai abruptă" după atacul Hamas asupra Israelului, a avertizat Brian Katulis, cercetător la Middle East Institute din Washington.
Intensitatea şi amploarea violenţelor, care aruncă o lumină dură asupra amplorii problemelor nerezolvate dintre Israel şi palestinieni, "fac acum dificil ca aceste chestiuni complicate să fie băgate sub preş, aşa cum a fost cazul la momentul Acordurilor Abraham", a adăugat Katulis.
Liderul de facto al Arabiei Saudite, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, a anunţat şi el recent paşi înainte în apropierea de Israel, dar a cerut progrese în problema palestiniană, considerată o prioritate de tatăl său, regele Salman.
Riadul a revenit, de altfel, la un discurs mai clasic în prima sa reacţie la violenţe, sâmbătă, susţinând că a avertizat despre existenţa unei "situaţii explozive care rezultă din continuarea ocupaţiei (israeliene) şi privarea de drepturi legitime suferită de poporul palestinian".
Pentru Aziz Alghashian, specialist saudit în relaţiile israeliano-saudite, regatul acţionează astfel pentru a respinge ideea că ar favoriza normalizarea relaţiilor cu Israelul în detrimentul sprijinului său pentru palestinieni. "Situaţia a readus Arabia Saudită la rolul său tradiţional", a spus el.
"Netanyahu a adăugat un obstacol în calea acestor discuţii de normalizare, spunând că este un război" în urma atacului Hamas, a apreciat Alghashian, care "nu vede cum ar putea avea loc normalizarea cu un război în fundal".
Hamas, susţinut de Iran, a putut să acţioneze "de teama unei marginalizări şi mai mari a cauzei palestiniene" în cazul recunoaşterii Israelului de către Arabia Saudită, a comentat Joost Hiltermann, responsabil pentru Orientul Mijlociu în cadrul think tank-ului International Crisis Group (ICG).
Or, reacţia militară a Israelului, care se anunţă masivă, va obliga statele arabe să adopte o linie mai dură faţă de acesta, luând în considerare în special opinia publică foarte sensibilă la cauza palestiniană.
Armata israeliană îşi va folosi "toată puterea" pentru a "distruge capacităţile" Hamas, a declarat Netanyahu sâmbătă seara, numind Gaza un "oraş al răului".
"S-ar putea imagina un scenariu de răcire a relaţiilor cu Emiratele şi probabil cel puţin amânarea oricărui posibil acord între Israel şi Arabia Saudită", a continuat Joost Hiltermann.
Pentru influentul senator republican Lindsey Graham, aceste atacuri par să fi fost "concepute pentru a bloca" apropierea dintre Arabia Saudită şi Israel, deoarece "un acord de pace între aceste două ţări ar fi fost un coşmar pentru Iran şi Hamas".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Trump amenință forumul de la Davos: "Cu el, trebuie să te aștepți la orice!"
La Davos, toată lumea vorbește numai despre Donald Trump. Noul președinte american a depus jurământul în funcție pe Biblie și sub cupola Capitoliului din Washington chiar în momentul în care începea cel de-al 55-lea Forum Economic Mondial desfășurat în stațiunea din Alpii elvețieni.
-
„Soarele artificial" al Chinei tocmai a doborât recordurile de fuziune, generând plasmă timp de peste 17 minute
Tocmai ne-am apropiat cu un pas de energia curată, aproape nelimitată. Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut plasmă supraîncălzită timp de 1.066 de secunde - mai mult decât dublu față de recordul său anterior de 403 secunde.
-
Semne cerești: Cum să vedeți alinierea celor sapte planete pe firmamentul nopții
Toate planetele din sistemul nostru solar se aliniază pentru a defila simultan pe cerul nopții. Acest eveniment ceresc extraordinar va vedea cerul presărat cu șapte planete vizibile în ceea ce se numește o mare aliniere planetară.
-
Dreptul SUA asupra Canalului Panama. Cum se poate declanșa un război cu China
Conform Tratatelor Torrijos-Carter din 1977, Canalul Panama constituie un patrimoniu inalienabil al națiunii centro-americane, fapt stipulat în Constituția Republicii Panama. Canalul nu poate fi vândut, transferat, ipotecat sau înstrăinat.
-
Donald Trump în război comercial cu Europa: "UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău". Replica UE: "Suntem pregatiti!"
Președintele american Donald Trump a anunțat marți că Statele Unite intenționează să impună taxe vamale asupra produselor europene și chinezești, susținând că aceasta este „singura modalitate" ca SUA „să fie tratate corect". Liderul american a criticat Uniunea Europeană pentru politicile sale comerciale, pe care le consideră dezavantajoase pentru economia americană.
-
Mărturisirea Dacianei Sârbu înainte de divorțul de Victor Ponta: "Am trecut prin iad!"
Cuplul Daciana Sârbu - Victor Ponta e istorie. Cei doi au divorțat oficial. Informațiile privind separarea lor au apărut încă din 2024, însă acum a apărut și documentul care confirmă separarea lor. Invitată în emisiunea lui Denise Rifai, Daciana Sârbu recunoștea încă din 2023 că a avut parte de o casnicie cu multe momente dificile.
-
Uniunea Europeană autorizează utilizarea făinii de insecte - se doreste utilizarea pe scara larga pentru hrana umana
Comisia Europeană a autorizat introducerea pe piață a pulberii de larve întregi de Tenebrio molitor, un gândac aparținând familiei Tenebrioni, pe care îl știm puțin cu toţii, dat fiind că este acea molie galbenă a făinii care își poate face apariția uneori în cămările noastre.
-
Trump l-a graţiat și pe fondatorul Dark Web - cea mai sofisticată şi extinsă piaţă criminală de pe internet. Cum isi explica gestul
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi şi era considerată de autorităţile judiciare "cea mai sofisticată şi mai extinsă piaţă criminală de pe internet".
-
DAVOS - Tablou sumbru prezentat de Zelenski: Rușii au concentrat forțe uriașe în ultima vreme în Ucraina
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că numărul militarilor invadatori ruşi aflaţi pe teritoriul Ucrainei depășește 600.000, fiind de trei ori mai mulţi decât la începutul invaziei la scară largă.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 4.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 5.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 6.Adevăratele planuri ale lui Donald Trump pentru România. Expert în securitate: „Acest lucru mă sperie"
- 7.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 8.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 9.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 10.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu