Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Armata Rusiei intră în Nagorno-Karabah pentru "menținerea păcii"

Postat la: 10.11.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Rusia a început să desfăşoare trupe marţi în Nagorno-Karabah pentru a forma o forţă de menţinere a păcii în sprijinul rezoluţiei ce pune capăt luptelor asupra acestei regiuni dintre Azerbaidjan şi Armenia, a relatat mass-media de stat citând armata rusă, informează agenţia DPA.

Rusia intenţionează să trimită 1.960 de membri ai forţei de menţinere a păcii, 90 de transportoare blindate de personal şi 380 de alte vehicule în regiunea muntoasă, care a fost centrul unor lupte intense în ultima lună şi jumătate. "Avioanele militare de transport Il-76 cu membrii forţei de menţinere a păcii ruse au decolat de pe aerodromul Vostocinâi din Ulianovsk", a anunţat Ministerul Apărării rus, referindu-se la o bază din centrul Rusiei, potrivit agenţiei de presă de stat TASS.

Acordul de pace, convenit de puterea regională Rusia cu Azerbaidjanul şi Armenia, a intervenit după ce armata rusă a dezvăluit luni că un elicopter de atac rus a fost doborât pe teritoriul armean lângă graniţa cu Azerbaidjanul, doi membri ai echipajului fiind ucişi. Armata Azerbaidjanului a acceptat răspunderea pentru incident şi a cerut scuze Rusiei. Rusia a menţinut legături strânse atât cu Armenia, cât şi cu Azerbaidjanul după epoca sovietică.

Rusia nu a precizat de ce elicopterul de atac se afla în sudul teritoriului armean, la aproximativ 100 de kilometri de Nagorno-Karabah, dar de asemenea departe de o bază militară rusă din nordul Armeniei. Rusia are o prezenţă militară permanentă în Armenia ca parte a unei alianţe post-sovietice, Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă, care nu include Azerbaidjanul.

Susţinând acordul de încetare a focului, Armenia a anunţat că un "calm relativ este menţinut de la 6 dimineaţă (2.00 GMT)", potrivit unui comunicat al purtătoarei de cuvânt a armatei armene Shushan Stepanyan. "Operaţiunile de luptă active pe toată linia frontului sunt suspendate", a declarat Stepanyan într-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook.

În mare parte controlată de forţele creştine armene mai mult de un sfert de secol, regiunea Nagorno-Karabah este considerată de Naţiunile Unite ca parte a Azerbaidjanului predominant musulman, aminteşte DPA. Cu peste 1.000 de persoane raportate ucise, aceste lupte au fost cele mai sângeroase între Azerbaidjan şi Armenia de când au purtat un război la sfârşitul anilor 1980 şi începutul anilor 1990, în timpul tranziţiei spre a deveni ţări independente pe fondul prăbuşirii Uniunii Sovietice.

Conducerea Azerbaidjanului a declarat că un obiectiv al angajamentului militar este să permită întoarcerea azerilor în Nagorno-Karabah. Armenia a fost nevoită să facă Azerbaidjanului concesii teritoriale în cadrul acordului de pace anunţat marţi dimineaţă devreme, urmând să cedeze controlul asupra districtelor Kalbajar şi Lachin, care se învecinează cu teritoriul Armeniei.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE